Rusija obeležava Dan porodice, ljubavi i vernosti

Izvor: Vostok.rs, 06.Jul.2013, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija obeležava Dan porodice, ljubavi i vernosti

06.07.2013. - Ovaploćenje čistoće i vernosti

U Rusiji su danas počele svečanosti u čast sveruskog Dana porodice, ljubavi i vernosti, koji se tradicionalno obeležava u našoj zemlji od 2008. godine na dan, kada se svetkuju sveti supružnici Petar i Fevronija.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi je to 8. jul. Međutim, s obzirom na to što je ove godine 8. jul obični radni dan, različiti gradovi Rusije su odlučili da slave porodičnu sreću unapred, neradnih dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Prestonica proslave Dana porodice, ljubavi i vernosti ove godine, kao i ranije, postaće stari ruski grad Murom, jer su upravo stanovnici tog grada pre nekoliko godina inicirali godišnje održavanje porodičnih svečanosti. Prema legendi, pokrovitelji braka i porodice bogobojažljivi supruzi Petar i Fevronija su živeli i umrli istog dana u Muromu, njihove svete mošti se nalaze u sabornoj crkvi muromskog Sveto-Trojickog manastira, - priča zamenik predsednika patrijaršije komisije za pitanja porodice i zaštite materinstva episkop Orehovo-Zujevski Panteleimon.

- Primer njihove ljubavi i vernosti je uzor za sve nas. Postoji predanje da je Fevronija bila obična seljanka, kći skupljača šumskog meda. Njihov brak su mnogi osuđivali. Međutim, ona je izlečila kneza Petra. Kada su joj ponudila novac da bi ostavila muža i nestala, ona je odbila. Kada je knez morao da bira između prestola i siromašne žene, on se opredelio za brak i porodičnu sreću. Uveren sam da priča o Petru i Fevroniji i praznik Dana porodice, ljubavi i vernosti pozvani su da nas podsete na to, šta je porodica, radost porodičnog života, te pomognu u savlađivanju teškoća koje nastaju u braku.

Festival zanata Muromski sajam, interaktivni teatralizovan program, izložba fotografija Čamac porodične sreće, slavljenje bračnih parova, koji su u braku više od 25 godina, koncert klasične i duhovne muzike… Te akcije, kao i mnoge druge su samo mali deo svečanih akcija koje se planiraju u Muromu.

Inače, svečanosti će biti održane u svim ruskim gradovima. U nekima će biti održana svečana bogosluženja, negde će biti narodno veselje i koncerti. Svojevrsno iznenađenje su svojim stanovnicima priredile i vlasti Vladimirske oblasti, - priča predsednik društvenih veza administracije oblasti Rita Šljahova.

- Nedavno je u našoj oblasti usvojena odluka o jednokratnoj isplati supruzima određenog iznosa u čast jubileja zajedničkog života. Supruzima, koji su u braku živeli 50 godina, plaća se 50 hiljada rubalja, koji su živeli u braku 60 godina, 60 hiljada rubalja, 70 godina – 70 hiljada rubalja. 790 porodica će ove godine dobiti takve isplate iz budžeta naše oblasti.

Na svoj način će obeležiti Dan porodice, ljubavi i vernosti ruska prestognica. O tome priča zamenik šefa departmana kulture Moskve Vladimir Filipov.

- Ove godine mi ćemo sačuvati sve tradicije ovog praznika iz prethodnih godina, ali će svečanosti biti opširnije. U gradu će biti održano više od hiljadu različitih akcija. Centralni će biti festival Jarki ljudi, gde će svaka porodica moći da učestvuje u različitim konkursima i nešto uraditi svojim rukama. 7. jula na teritoriji državnog muzeja-zabrana Caricino će biti održan glavni praznik. To će biti koncert na otvorenom prostoru, u čijem okviru ćemo proslavljati jubilare porodičnog života. 8. jula će u Moskvi uručiti porodicama počasni znak Roditeljska slava grada Moskve. Takav znak će dobiti 29 porodica.

Uoči Dana porodice, ljubavi i vernosti u Moskvi će biti održan svadbeni karneval i pravi bal belih rada. Taj cvet je simbol porodičnog praznika, jer se od prastarog doba verovalo da je on ovaploćenje čistoće i vernosti.

Već u toku nekoliko godina praznik, posvećen porodici i ljubavi, slave i van predela Rusije – u Ukrajini, Belorusiji, Abhaziji, Azerbajdžanu, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, u nizu afričkih zemalja, čak i u Latinskoj Americi. Može da se doda da će se ove godine akcije te svečanosti poklopiti sa svetskim Danom poljubaca, koji je inicirala Velika Britanija krajem 19. veka. Krajem 20. veka taj praznik su potvrdile UN, te je on stekao status međunarodnog. Od tog vremena se Dan poljubaca obeležava 6. jula.

Milena Faustova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.