Prošla opasnost od cunamija

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prošla opasnost od cunamija

Džakarta -- Serija jakih zemljotresa, između 8 i 8,9 stepeni Rihtera, pogodila Indoneziju. Manji cunami je bio formiran, ali je prema oceni zvaničnika opasnost prošla.

Upozorenje na cunami je 5 sati važilo za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku i Maldive. Druge zemlje duž obala Indijskog okeana i Pacifika to upozorenje su ranije ukinule.

Posle prvog potresa od 8,9 stepeni Rihtera upozorenje na cunami >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izdato za 28 zemalja. Nakon serije potresa formiran je manji talas cunamija, visok između jednog i četiri metra, ali je opasnost prošla.

Očekivalo se da će cunami od jednog metra pogoditi provinciju Aće na Sumatri.

Rojters, na osnovu procene zvaničnika, je preneo procenu da bi ostrva u Bengalskom zalivu, Andaman i Nikobar, mogao da pogodi talas cunamija visok do četiri metra.

Ta agencija je javljala i da se voda oko indonežanskog ostrva Sijemula, koje se nalazi blizu epicentra prvog zemljotresa od 8,9 stepeni, povukla od obala za oko 10 metara, što ukazuje na formiranje cunamija.

Lokalni sajtovi su u jednom trenutku preneli procenu vlasti Mjanmara da bi talas cunamija od 6 metara mogao da pogodi njihove obale.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami je objavio da je merenje nivoa mora ukazalo da je formiran manji cunami.

Prvi zemljotres od 8,9 stepeni bio je u 9:38 po centralnoevropskom vremenu. Odmah je bilo izdato upozorenje na cunami za 28 zemalja duž obala Indijskog okeana i Pacifika. Epicentar tog zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Aće na ostrvu Sumatra, teško pogođenom katastrofalnim zemljotresom i cunamijem 2004. godine.

Prvi potres se osetio i u Singapuru, Tajlandu, Indiji i Maleziji, gde su se, prema izveštajima, visoke poslovne zgrade žestoko tresle minutima.

Par sati nakon ovog, zabeležena je serija naknadnih potresa - u 11:43 (po centralnoevropskom vremenu) snage 8,1 stepen po Rihteru, a zatim i još dva zemljotresa od 8,3 i 8,8. Novo podrhtavanje tla ponovo se osetilo u Indiji i u drugim zemljama duž obale Indijskog okena. Posle ovih naknadnih potresa upozorenje na cunami su proglasile Tanzanija i Kenija.

Stanovništvo je odmah posle prvog zemljotresa, iz predostrožnosti, počelo da se premešta dalje od obale.

U priobalju Indonezije nije bilo struje, zavladala je velika panika i saobraćajna gužva, jer je stanovništvo krenulo da se povlači u unutrašnjojst zemlje na više nadmorske visine.

Izveštač BBC-ja iz Džakarte javlja da se zemlja tresla pet minuta, kao i da je kontakt sa ljudima koji žive u najugroženijem području u početku bio onemogućen.

Na Tajlandu je ubrzo bio zatvoren aerodrom u letovalištu Puket, a vlasti su istovremeno pozivale stanovništvo da se evakuiše na bezbednije lokacije u unutrašnjosti zemlje.

U Indiji je privremeno zatvorena velika luka Čenaj, dok je metro zatvoren u Kalkuti.

U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, obustavljen je železnički saobraćaj, dok su plaže i popularna turistička letovališta u toj zemlji evakuisana.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono rekao je Rojtersu jedan sat nakon prvog zemljotresa da nema izveštaja o šteti i da veruje da nema pretnje da će se stvoriti cunami, iako je izdato upozorenje. On je takođe rekao i da su komunikacije sa ugroženim područjima trenutno nemoguće.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami je na svom sajtu saopštio da zemljotresi ovakve jačine imaju potencijal da generišu ogroman, široko rasprostranjen destruktivan cunami, koji može pogoditi obale celog Indijskog okeana.

Upozorenje na cunami je izdato za zemlje: Indonezija, Indija, Šri Lanka, Australija, Mjanmar, Tajland, Maldive, Malezija, Mauricijus, Reunion, Sejšeli, Pakistan, Somalija, Oman, Madagaskar, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Komori, Bangladeš, Tanzanija, Mozambik, Ostrva Kroze, Kenija, Kerguelenska ostrva, Južna Afrika, Singapur.

Američki geološki institut javlja da je, uprkos prvim izveštajima, snaga zemljotresa bila 8,7 stepeni po Rihteru. Nakon prvog, usledio je niz naknadnih potresa od kojih je prvi imao 6,5 stepeni po Rihteru, a najjači 8,1.

Podsetimo, područje Aće u Indoneziji je u decembru 2004. pogodio snažan zemljotres od 9,1 stepen po Rihterovoj skali i izazvao cunami, koji je usmrtio 230.000 ljudi u 14 zemalja, od kojih je 150.000 stradalo u Indoneziji.
Pogledaj vesti o: Maldivi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.