Indonezija, potraga za preživelima

Izvor: RTS, 24.Dec.2018, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonezija, potraga za preživelima

U Indoneziji je od posledica smrtonosnog cunamija, prema najnovijim podacima, nastradalo 280 ljudi, više od hiljadu je povređeno, dok je 11.000 građana evakuisano.
Nastavljena je aktivnost vulkana Anak Krakatau – došlo je do nove snažne erupcije, pa je stanovništvo upozoreno na opasnost od mogućeg, novog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << cunamija.

Ujedinjene nacije i Evropska unija najavile su slanje humanitarne pomoći Indoneziji.
Najugroženije je trenutno stanovništvo u blizini vulkana Anak Krakatau, koji već nekoliko dana izbacuje pepeo i dim. U blizini poznate plaže Karita, u selima je veliki broj kuća uništen ili oštećen, a stanovništvo evakuisano.
"Bojim se za svoju kuću. Nisam tamo odlazila u poslednja dva dana. Ne znam šta je ostalo od nje", kaže Kasrija Prabati.
U ovom trenutku spasiocima posao otežava činjenica da su putevi blokirani, pa se teške mašine dopremaju u najteže pogođene oblasti kako bi se oni raščistili i nastavila potraga za preživelima. Otvoren je veliki broj prihvatnih centara za raseljene.
"Kada je koncert počeo, iznenada sam čuo ljude kako viču, video ih da beže. Voda je nadirala, a obližnji hotel je odmah poplavljen. Dvesta ljudi su odneli talasi", kaže svedok Feri Ardijan.
Predsednik Đoko Vidodo je obišao hotel u pokrajini Bantenu, u blizini jedne plaže. Uputio je savet sunarodnicima.
"Građani bi trebalo da ostanu smireni ali na oprezu i da ne podležu informacijama koje ih dovode u zabludu. Takođe sam naredio državnoj meteorološkoj agenciji da nastavi da informiše građane o situaciji, uključujući i o vremenskim uslovima, što je moguće pre. Naredio sam i proveru celokupne opreme za detekciju cunamija i zamenu dotrajalih uređaja", rekao je Đoko Vidodo, predsednik Indonezije.
Vulkan Anak Krakatau, nastao je 1927. godine, posle erupcije vulkana Krakatau. Poslednjih meseci ima pojačanu aktivnost, a stanovništvo je u više navrata upozoravano da izbegava oblast u blizini kratera.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.