Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2014, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Amerika koristila klimatsko oružje protiv Srbije?

22.01.2014. -

Ljuti mrazevi, suša koja dovodi do šumskih požara, grad veličine jajeta, kao i tajfuni, cunami i druge prirodne nepogode hiljadama godina su smatrani gnevom bogova.

Sada, u bilo kojoj tački da se dogodi neka kataklizma, rađa se verzija da je za to kriva Amerika. I onda slede poduže analize o globalnom projektu HAARP, koji je prema zvaničnoj verziji bio stvoren za izučavanje klime planete, konkretno polarne svetlosti, a zapravo je navodno klimatsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i psihotropno oružje nesagledive moći. I još jedna novost-strašilo: SAD su pokušale da izmene klimu u Srbiji, tako što bi snizile temperaturu do arktičke, a onda na sreću, eksperiment nije uspeo i svi efekt, užasni mrazevi pogodili su teritoriju SAD. Ova informacija se mogla naći naširoko po srpskim medijima, tako da naša redakcija nije mogla, a da ovu toliko popularnu temu, ne razmotri.

Obratili smo se vodećim ruskim stručnjacima za ova pitanjnja. Danas su naši sagovornici Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, prvi poptredsednik Akademije geopolitičkih nauka, bivši mornarički oficir i Aleksandar Golubjev, načelnik odeljenja kratkoročnih prognoza vremena i opasnih pojava na teritoriji Rusije, Roshidrometcentra.

I evo mišljenja vojnog eksperta:

- U principu, jeste moguća promena vremena. Nad određenim regionima se zaista može izazvati kiša rasipanjem određenih smesa u vazduh. Ili, naprotiv, kao nad Moskvom, kada su praznici, pravimo lepo vreme, to nije problem. U oblastim bojnih dejstava, u okviru obezbeđivanja dobrih okolnosti za takva dejstva, takođe se mogu „oterati“ oblaci. To je normalno.

Ali u strateškom smislu HAARP ne bi trebalo smatrati oružjem, jer je prognoziranje rezultata dejstva ovog sistema na klimu u sadašnjim uslovima problematično. Ono može da izazove poptuno neočekivane efekte. I naravno, ako dođe do takvog efekta, ono bi uticalo na vreme na velikim prostranstvima: na kontinentu ili polovini kontinenta. Tako da je razogovor o tome da je HAARP bio usmeren samo na Srbiju, izvinite, besmislica.

Zapravo hipoteza o tome da je ovo bio pokušaj da se talas hladnog vazduha usmeri na Srbiju, a da se on okrenuo ka SAD, govori Sivkov:

- To je već besmislica. Na Srbiju je u principu nemoguće uticati HAARPom ali bi to svejedno bilo kao pucati na vrapca iz topa. Ne radi se tu o tome. Sada je HAARP, prema poslednjim informacijama konzerviran. Ovaj program je pauziran, privremeno. Sudeći po svemu, promena vremena u Evropi i SAD je drugim okolnostima uslovljena. Posle katastrofe u Meksičkom zalivu, koja se dogodila pre nekoliko godina, došlo je do ozbiljnih promena tokova Golfske struje, ona se podelila u dva kraka. Jedan topli krak struje, koji cirkuliše na jugu SAD, centralnog Atlantika i drugi hladni, gore, koji tera hladnu vodu u krug. Zaista, nastaju veoma niske temepreature, slične onima u našoj Jakutiji ili u našim centralnim, severnim regionima. To je sve.

Čuli smo mišljenje vojnog eksperta. Sada ćemo se obratiti drugom profesionalcu, meteorologu Aleksandru Golubjevu:

- Svaka verzija je u principu, teoretski tačna. Ali što se tiče prakse, onda je naravno, neophodna ogromna količina energije. I čovečanstvo sada nije u mogućnosti, u snazi da pravi takve eksperimente, tim pre, uspešno. A igrati se sa prirodom- to je već veoma riskantno. Sada uočavamo prilično opasne pojave: meteorološke, hidrološke i druge, naravno povezane sa tim što je atmosfera nehomogena sredina i uvek se nalazi u stanju kreatanja. Osnovni zadatak hidrometeoroloških službi svih zemalja sveta je predviđanje opasnih vremenskih uslova, koje mogu da utiču na živote ljudi, ali i na ekonomiju, poljoprivredu i td.

Ipak, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju, na teritoriji Jugoistočne Evrope je bilo neobično lepo vreme i vojni eksperti, a konkretno doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov pretprostavljaju da je tada možda moglo biti sličnih manipulacija sa vremenom. Odnosno, mogle su biti veštački izazivane kiše na ograničenim teritorijama, kao na primer pljuskovi koji su trajali nedeljama na teritoriji Vijetnama, tokom rata. Ili sa druge strane omogućiti pilotima jasno i vedro nebo, kao što je bio slučaj sa Jugoslavijom:

- Ja sam sinoptičar, time se bavim, kao i Hidrometeorološki centar, prognozama na 3-5-9 do meseca dana. I zato je moje mišljenje tu jednoznačno. Obično je to anticiklon, koji se obrazuje nad velikom teritorijom. I ne samo nad teritorijom Srbije. Dešava se, da on zahvati čitavu Zapadnu Evropu. I čak ne samo Evropu, već dođe i do naše teritorije. Zato, naravno, ja ne bih razmatrao mogućnost da je ovo bilo ciljno, planirano delovanje takvir razmera na vreme. Za sada, na savremenom nivou razvoja nauke i tehnologije to nije moguće.

I hvala Bogu na tome što to nije moguće! Podsetimo, o mogućnosti da li su SAD primenile klimatsko oružje - govorili su Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, prvi poptredsednik Akademije geopolitičkih nauka, bivši mornarički oficir i Aleksandar Golubjev, načelnik odeljenja kratkoročnih prognoza vremena i opasnih pojava na teritoriji Rusije, Roshidrometcentra.

Žerdeva Vera, Sokolov Grigoriй

Izvor: Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org    
Pogledaj vesti o: Cunami

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sivkov: Koristiti HAARP protiv Srbije je kao da gađate vrapca topom

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2014, 10:19

Ljuti mrazevi, suša koja dovodi do šumskih požara, grad veličine jajeta, kao i tajfuni, cunami i druge prirodne nepogode hiljadama godina su smatrani gnevom bogova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.