Cunami posle erupcije vulkana kod Tonge izazvao štete

Izvor: Beta, 16.Jan.2022, 10:06

Cunami posle erupcije vulkana kod Tonge izazvao štete

Cunami pokrenut spektakularnom erupcijom podvodnog vulkana kod pacifičke države Tonga izazvao je "znatnu" štetu u Nukualofi, glavnom gradu arhipelaga, rekla je danas novozelandska premijerka Džasinda Ardern.Pacifički centar za upozorenje na cunami naveo je jutros u 4.00 po srednjoevropskom vremenu da je pretnja od plimnog talasa uglavnom prošla za zemlje na okeanu mada su još nekoliko sati moguće manje varijacije nivoa mora."Cunami je imao znatan uticaj na severnu obalu Nukualofe, gde su čamci i velike stene izbačene na obalu" ali nije prijavljena nijedna žrtva, rekla je novozelandska premijerka, ali nije navela da li je bilo štete na drugim ostrvima arhipelaga.Novi Zeland će poslati izvidjački vojni avion u ponedeljak da nadleti region ako to dozvoli oblak vulkanskog pepela.Komunikacija sa Tongom prekinuta je od jučerašnje erupcije podvodnog vulkana koji je oštetio jedan podvodni kabl, rekla je Ardern i dodala da je njena vlada stupila u kontakt sa Visokim komesarijatom Novog Zelanda u glavnom gradu.U Tongi cunami talasi su udarali o obalu i ljudi su bežali da se sklone na više delove. Erupcija je prekinula internet u Tongi i vladini portali i drugi zvanični izvori informacija i danas su blokirani.Arden je rekla da sada nema nikakve nove veće erupcije i da je vulkanski pepeo ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cunami posle erupcije vulkana kod Tonge izazvao štete

Izvor: Danas, 16.Jan.2022

Cunami pokrenut spektakularnom erupcijom podvodnog vulkana kod pacifičke države Tonga izazvao je "znatnu" štetu u Nukualofi, glavnom gradu arhipelaga, rekla je danas novozelandska premijerka Džasinda Ardern.

Nastavak na Danas...

ERUPCIJA VULKANA NA TONGI: Značajna šteta u glavnom gradu, opasnost od cunamija uglavnom prošla, SAD, Novi Zeland nude pomoć VIDEO

Izvor: Kurir, 16.Jan.2022

Cunami izazvan erupcijom vulkana na ostrvskoj državi Tonga izazvao je "značajnu" štetu u Nuku'alofi, glavnom gradu arhipelaga.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.