SVET DIGAO GLAS PROTIV NUKLEARKI

Izvor: Kurir, 15.Mar.2011, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVET DIGAO GLAS PROTIV NUKLEARKI

VAŠINGTON, MOSKVA - Posle havarije u japanskoj nuklearnoj centrali "Fukušima" u svetu ponovo dižu glas protiv nuklearnih centrala: Švajcarska je stavila "na led" ranije planove o izgradnji tih objekata, protiv nuklearne energije protestuju građani u Nemačkoj, Austriji, Južnoj Africi.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozoravaju da ne treba žuriti, da iz sadašnje havarije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Japanu treba izvući prave zaključke, kako bi se te centrale ubuduće bile obezbeđene i od razornih udara zemljotresa i cunamija. "Svaka informacija u vezi sa havarijom u centrali Fukušima biće analizirana", kaže šef Nuklearne regulatorne komisije SAD Gregori Jazko, prenose agencije.

U Nemačkoj su, radi predostrožnosti, privremeno obustavili rad 7 od 17 reaktora, starijih od 30 godina. Kontrolu u nuklearnom sektoru naredio je i ruski premijer Vladimir Putin.

U svetu su u pogonu 442 nuklearna reaktora u kojima se proizvodi oko 15 odsto ukupne struje u svetu. Najviše ih je u SAD 104, Francuskoj 59, Japanu 55 Rusiji 31, Južnoj Koreji 20, Velikoj Britaniji 19, Kanadi 18, Nemačkoj i Indiji po 17, Ukrajini 15, Kini 11, Švedskoj 10. U Evropi ih je ukupno 205 i one zadovoljavaju trećinu ukupne potrošnje. Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju, trenutno je širom planete u izgradnji 65 reaktora.

Najnovija havarija u Japanu odmah je izazvala proteste pokreta zelenih i uopšte protivnika atomske energije. Oni upozoravaju svoje vlade na opasnost koja preti svetu od te energije. U nepotrebnoj panici, u nekim evropskim zemljama se uveliko kupuju Gajgerovi brojači i jod koji navodno pomaže u otklanjanju posledica radijacije.

Radijacija se kreće prema Tihom okeanu

Svetska meteorološka organizacija (SMO) saopštila je da vetrovi ka Pacifiku raznose radioaktivne materije iz "Fukušime" u kojoj je u toku dana opao nivo zračenja.

"Nivo radijacije u japanskim gradovima za sada nije pretnja ljudskim životima", izjavio je generalni direktor Černobiljskog centra za nuklearnu bezbednost, radioaktivni otpad i radioekologiju Mihail Bondarkov.

"To nije smrtonosno. S takvim fonom radijacije žive ponegde u Ukrajini, u Estoniji, Meksiku. U centralnoj kijevskoj ulici - Krešatiku, na mestima gde ima mnogo granita, moguće je naći iste parametre", rekao je ukrajinski naučnik ruskoj agenicji Itar-Tas.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Vašington

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.