Rekordna prodaja automobila u 2012.

Izvor: B92, 18.Dec.2012, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna prodaja automobila u 2012.

Uprkos krizi na evropskom tržistu procenjuje se da će 2012. godina biti rekordna kada je reč o globalnoj prodaji automobila. Po prvi put u istoriji očekuje se da će broj prodatih novih vozila u svetu premašiti 80 miliona primeraka.

Broj koji se spominje biće ostvaren pre svega zahvaljujući prodajnom bumu u SAD i Japanu. U ovim zemljama u 2012. došlo je do oporavka automobilskih tržišta nakon ekonomske krize (u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvoj), odnosno cunamija (u drugoj od navedenih država).

U 2012. najviše su profitirala tri najveće svetska proizvođača, Toyota, General Motors (GM) i Volkswagen, koji se bore za primat na svetskom automobilskom tržištu.

Trenutno, najviše izgleda da godinu završi na prvoj poziciji po broju prodatih vozila ima Toyota. Japanski proizvođač potpuno se oporavio od problema u koje je zapao tokom 2011. nakon zemljotresa i razornog ciunamija koji je pogodio tu azijsku državu.

U prva tri kvartala, Toyota je širom sveta plasirala 7,4 miliona automobila. Za njom je sledio GM sa 6,95 miliona prodatih jedinica, a odmah iz njega nalazila se Volkswagen grupa sa 6,9 miliona isporuka.
Pogledaj vesti o: Cunami u Japanu,   Cunami,   Toyota

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.