Izvor: Blic, 12.Nov.2010, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Triptih o materinstvu

„Majka i dete“ reditelja i scenariste Rodriga Garsije. Na kraju jesenje „Sinemanije“, ispunjene širokim rasponom filmova, od nevažnih do izuzetnih, pojavilo se delo koje vraća poverenje u čaroliju vizuelnog pripovedanja. „Majka i dete“ (god. proizvodnje 2009. trajanje: 124 min.) kolumbijskog reditelja Rodriga Garsije (inače sina nobelovca Garsije Markesa) nudi iznenadno otkriće složene i suptilne priče, sazdane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od tri životne sudbine žena različite dobi koje se u filmu neće susresti.

Svaka od junakinja ima svoju životnu dramu i skrivenu tajnu. Jedna je u mladosti predala dete na usvajanje preko katoličkog biroa, druga će početi da se pita odakle potiče, dok treća želi da usvoji tuđe dete, ali se sudara sa dramom devojke koja se ne može odvojiti od deteta kojeg je htela da se otarasi.

Radeći po sopstvenom scenariju, Rodrigo Garsija je izatkao delikatnu mrežu ljudskih sudbina, pri tom mislimo i na niz sporednih, upečatljivo ocrtanih likova koji doprinose drami velike emotivne snage i temeljnih egzistencijalnih nedoumica. Ovo je autorov četvrti igrani film, ali prvi koji dolazi do nas (ako izuzmemo neke piratske tokove koji se ozbiljno ne računaju). Kao izvršni producent potpisan je Alehandro Gonzales Inaritu, poznat po filmu „Vavilon", koji je očigledno u dramaturškom pogledu poslužio kao uzor.

Garsija, međutim, sva tri lika drži u velikoj fizičkoj blizini, radnja se događa u današnjem Los Anđelesu i gledalac već sluti da ima neka tajna i kobna veza koja sve junakinje povezuje u nepredvidivo čudo života. Što se na kraju i ostvari na potpuno neočekivan način. Anet Bening igra pedesetogodišnju Karen koja brine o staroj majci, ali počinje da traga za ćerkom koju je u 14. godini predala katoličkoj kaluđerici, sestri Džoan (impresivna Čeri Džons) koja vodi biro napuštene dece.

Naomi Vots je uspešna i zavodljiva advokatica Elizabet koja ne zna ko joj je majka, ali sama kreće ka porodu. I tu je Lusi (Keri Vošington) koja želi da usvoji tuđe dete, ali to joj ne uspeva.

Iz niza upamtljivih uloga izdvajaju se ostvarenja Anet Bening i Naomi Vots, nadmoćno sazdana i dostojna „Oskara". Garsija je sagradio filmski spomenik drami, lepoti i tragici materinstva kakav ne pamtimo. Njegov film zaslužuje više gledanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.