Zašto su čia semenke zapravo zdrave?

Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Maj.2022, 14:03

Zašto su čia semenke zapravo zdrave?

Čia semenke su možda male, ali su prebogate nutrijentima, pa ne čudi što su integralni deo zdrave ishrane.  Ove semenke su već nekoliko godina u prvim redovima kada je zdrava ishrana u pitanju. Pored toga što ih možemo koristiti u pripremi jela i salata, isto tako, s njima pravimo smutije, kolače, ovsene kaše, pa čak i puding. Zahvaljujući nutrijentima, čia semenke su dobile epitet supernamirnice, a evo i zašto. Čia >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << semenke i zdravlje Prepune nutrijenata Ove semenke se u ishrani koriste još iz doba drevnih Maja i Asteka. Stari narodi koristili su ih i u ishrani i u bjuti rutini. Danas, znamo da dve kašike čia semenki sadrže 138 kalorija, 4,7 grama proteina, 9,8 grama vlakana, 14% dnevne potrebe za kalcijumom, 12% dnevne potrebe za gvožđe, a uz to sadrže i magnezijum, fosfor, cink, omega 3 masne kiseline kao i vitamine grupe B. Antioksidanti Ove semenke su odličan izvor antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale te čuvaju naš imuni sistem. Antioksidanti u čia semenkama posebno povoljno deluju na srce i jetru, regulišu krvni pritisak i imaju antikancerogena svojstva. Gubitak viška kilograma Zahvaljujući vlaknima i proteinima, čia semenke preporučuju se u svakom režimu ishrane, a naročito kod osoba koje žele da izgube višak kilograma. Dijetetska vlakna povoljno deluju na sagorevanje kalorija, a dugo nas čine sitima, te nemamo „napade gladi“. Pročitajte i… Pet načina kako možete koristiti čia semenke u jelima Smanjeni rizik od srčanih oboljenja Pored toga što sadrže vlakna, čia semenke su prepune omega 3 masnih kiselina koje umanjuju rizik od brojnih oboljenja srca. Vlakna koja se nalaze u ovim semenkama smanjuju nivo lošeg holesterola. Zdravlje kostiju Ove semenke sadrže i brojne nutrijente koji održavaju kosti jakim i zdravim, a to su, između ostalih, kalcijum, fosfor i magnezijum. Nivo šećera u krvi Istraživanja su pokazala da čia semenke regulišu nivo šećera u krvi, a pretpostavlja se da do toga dolazi zbog količine vlakana. Lako se uključuju u ishranu Budući da je ukus gotovo neprimetan, ove semenke vrlo lako možete dodati bilo kom jelu, počev od variva, preko smutija i kolača. Mogu se jesti i sirove ili potopljene u vodu, mleko ili sok. Budući da ispuštaju sluz koja zgušnjava, čia semenke su i odlične u pripremi zdravih sladoleda i pudinga. Isprobajte… Čokoladi čia puding   lepotaizdravlje.rsMichelle Lee Photography/iStock/Getty Images Plus via Getty ImagesThe post Zašto su čia semenke zapravo zdrave? appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.