Izvor: eKlinika.rs, 01.Jul.2023, 13:32

Zašto semenke lubenice ne treba bacati i kako ih možemo koristiti

Semenke lubenice uvek su nam višak kada uživamo u slastima jednog od najomiljenijeg  letnjeg voća. Kada isečemo krišku lubenice, odmah je očistimo od semenki i ostavljamo ih sa strane da bismo ih kasnije bacili u kantu za smeće. Ovo je navika koju treba da zaboravimo, jer semenke lubenice imaju nekoliko zdravstvenih prednosti. Kao i semenke suncokreta i čia, i seme lubenice takođe je dobro za zdravlje. 
Ankita Ghoshal Bisht, glavni dijetetičar u Primus Super Specialty >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Hospital, Chanakyapuri, Nju Delhi objasnila je za HealthShots sve što bi trebalo da znamo o semenkama lubenice.
Zdravstvene prednosti semenki lubenice Semenke lubenice, verovatno na iznenađenje mnogih, bogat su izvor hranljivih materija. One imaju nekoliko zdravstvenih prednosti, među kojima su najvažnije one za:
1. Zdravlje srca
Semenke lubenice odličan su izvor magnezijuma. On igra važnu ulogu u održavanju zdravog srca tako što reguliše krvni pritisak i potpomaže pravilan srčani ritam, kaže Bisht.
2. Podrška imunološkom sistemu
Cink je ključan za jak imuni sistem, a u semenkama lubenice ima ga u izobilju. Uz pomoć cinka proizvode se i aktiviraju imune ćelije koje pomažu u borbi protiv infekcija i bilo kakvog poremećaja.
3. Zdravlje za organa za varenje
Semenke lubenice sadrže vlakna i nezasićene masti, koje mogu da pomognu u održavanju zdravlja probave i zdravog kretanja creva.
4. Zdrava koža i kosa
Semenke lubenice bogate su proteinima i esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu održanju zdrave kože i kose. Ovi hranljivi sastojci takođe mogu pomoći u smanjenju upale i sprečavanju akni.
5. Zdravlje kostiju
Znamo da nam je za jake i zdrave kosti potreban kalcijum, a semenke lubenice sadrže ovaj mineral. Osim za zdravlje kostiju, potreban je i za funkciju mišića i pravilnu signalizaciju nervnih ćelija.
Kako treba da jedemo semenke lubenice Da bi bile jestive, semenke lubenice treba da ispečemo u rerni. Nakon toga mogu se dodati so ili drugi začini kako bi se poboljšao ukus, predlaže Bisht.
Možemo i da ih ih sameljemo i tim prahom posipamo zdrave salate ili drugu hranu.
Vodite računa koliko semenki lubenice jedete Bisht kaže da semenke lubenice možemo redovno da jedemo jer su odličan izvor vitamina, vlakana, zdravih masti i proteina. Ali, ne treba ih jesti u velikim količinama jer su i visokokalorične. Zato je veoma važno umereno konzumiranje, što je oko 30 grama ili oko jedne trećine šolje dnevno. Semenke lubenice koje su pečene ili proklijale (ostavite semenke da se natapaju u vodi oko nedelju dana, dok ne počnu da klijaju; odlične su da se jedu same, kao užina, ali su još bolje kada se dodaju u jutarnji obrok granole sa jogurtom ili čak pahuljicama) zdravije su jer su lakše za varenje i sadrže više hranljivih materija.
Generalno, semenke lubenice su bezbedne za jelo i imaju niz zdravstvenih prednosti. Međutim, neke osobe trebalo bi ili potpuno da ih izbegavaju ili da ih konzumiraju umereno, jer:
imaju visok sadržaj vlakana, tako da semenke lubenice treba izbegavaju oni koji pate od stomačnih tegoba poput sindroma iritabilnog creva. imaju potencijal da izazovu alergijske reakcije kod osoba sa alergijama ili intolerancijom na semenke sadrže i velike količine kalijuma, koji može biti štetan za osobe sa bubrežnim oboljenjima, što znači da će oni koji imaju problema sa bubrezima ili oni koji su na dijalizi možda morati da ograniče unos. Većina ljudi smatra da su semenke lubenice hranljiva užina, ali ako imate bilo kakav zdravstveni problem ili postojeća stanja, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da ih konzumirate.
Članak Zašto semenke lubenice ne treba bacati i kako ih možemo koristiti se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.