Šta je agent CIA tražio u Rusiji?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Maj.2013, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je agent CIA tražio u Rusiji?

Agent CIA Rajan Fogl, koji je uhvaćen je na delu u Moskvi dok je pokušavao da regrutuje jednog predstavnika ruske specijalne službe, tražio je informacije o osumnjičenim za napad u Bostonu, Tamerlanu i Džoharu Carnajevu, koji potiču sa ruskog Kavkaza, piše danas ruski list Komersant.

Fogl je pokušao da uspostavi lične kontakte s jednim ruskim agentom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na Kavkazu gde živi porodica braće Carnajev osumnjičenih za bombaški napad tokom Bostonskog maratona 15. aprila, navodi Komersant.

  Agent CIA Rajan Fogl

 

Posle tog napada predsednici SAD i Rusije dogovorili su se da njihove dve bezbednosne službe sarađuju u istrazi i američka delegacija došla je u aprilu u Mahačkalu, glavni grad Dagestana, gde žive roditelji braće Carnajev. Jedan od njih je ubijen, a drugi je uhapšen u SAD.

Prema listu, Amerikanci su bili posebno zainteresovani za boravak starijeg brata Tamerlana Carnajeva prošle godine u Dagestanu, gde se navodno sastao s pobunjenicima i izabrao put džihada. Pretpostavljamo da su Amerikanci sačuvali telefone predstavnika FSB-a koji su išli s njim i da su želeli da ih iskoriste da uspostave lične kontakte, piše Komersant i dodaje da zvanična razmena

informacije između specijalnih službi nije uvek brza i efikasna.

List navodi da cena koju je navodno Fogl u ime CIA predložio za saradnju, milion dolara godišnje, jako visoka.

"Amerikancima je bio potreban jedan ruski agent za borbu protiv terorizma. Posle posete Mahačkali, shvatili su da su braća možda imali sledbenike", dodaje moskovski dnevnik.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

ŠPIJUN: Fogl istraživao Carnajeve u Rusiji

Izvor: Kurir, 16.Maj.2013, 01:47

Komersan je naveo da je Amerikanac pokušavao da stupi u kontakt s jednim agentom s Kavkaza, odakle potiču braća Carnajev, koja su postavila bombe na Bostonskom maratonu...MOSKVA - Čudna istraga bombaškog napada...Američki diplomata Rajan Fogl, koji je u Rusiji uhvaćen kako vrbuje jednog ruskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.