OVO SU PREDVIĐANJA CIA ZA 2015. GODINU: Pogledajte šta sve nisu pogodili

Izvor: Kurir, 11.Dec.2015, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO SU PREDVIĐANJA CIA ZA 2015. GODINU: Pogledajte šta sve nisu pogodili

Izveštaj CIA na 70 stranica, nakon 15 godina, u mnogo tačaka se pokazao istinitim, iako su brojna predviđanja bila potpuno netačna.

Evo što je CIA predvidela, kao i koliko su te procene tačne:

"Međunarodnim poslovima će sve više upravljati velike i moćne organizacije, umesto vlada"

Procena: Tačno

Jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << primer ovog fenomena je rast Islamske države. A postoji i važan broj grupa koje su zamaglile granicu između privatnih aktera i države, kao što su proruski separatisti u Ukrajini, kineski hakeri osumnjičeni za krađu informacijama o milionima američkih radnika i hakeri (koji možda i nisu) iz Severne Koreje, a koji su prošle godine srušili Soni.

"Između sadašnjosti i 2015., taktike terorista će postati izuzetno sofisticirane i dizajnirane kako bi postigle masovne žrtve"

Procena: Tačno

Nažalost, ovo se predviđanje pokazalo istinitim vrlo brzo, 11. septembra 2001. godine. A ISIL-ovo znanje o tehnologiji (kao što je enkripcija) predstavlja novi sloj koordinacije.

"Irak i Iran će razviti projektile velikog dometa u bliskoj budućnosti. Iran bi mogao testirati takva oružja već sledeće godine, a krstareće rakete do 2004.godine"

Procena: Tačno i netačno

SAD je u julu ove godine rukovodio nuklearnim sporazumom sa Iranom, koji bi trebalo da nadgleda mogućnost Irana da u sledećih 15 godina ne skupi sve komponente potrebne za nuklearno oružje. Ipak, Iran je isto tako testirao projektile na gorivo koje mogu nositi nuklearne bojeve glave - prošlog meseca, tvrdi Reuters, kao i raketu na daljinsko upravljanje, dugog dometa, u oktobru.

"Svetska populacija će narasti za više od jedne milijarde, na 7,2 milijarde"

Procena: Tačno

Trenutno na svetu živi skoro 7,4 milijardi ljudi.

"Energetski resursi će biti dovoljni da zadovolje potražnju"

Procena: Tačno

Proizvodnja nafte SAD-a je porasla poslednjih nekoliko godina, pa iako je cena američkog prirodnog gasa trenutno niska, proizvodnja je nastavila da raste.

"Kineska privreda će toliko porasti da će prestići Evropu, iako će i dalje biti druga po veličini, iza SAD-a"

Procena: Delimično tačno

Prema nekim merenjima, kineska privreda je već sad veća od američke. Prema drugima, evropska je veća i od kineske i američke.

"Evropa neće u potpunosti postići snove o jednakosti sa SAD-om, kao stvaralac globalnog privrednog razvoja"

Procena: Nije potpuno tačno

Izveštaj CIA je bio prilično strog prema evropskoj privredi, iako je ona bila prilično usporena ove godine.

"AIDS, glad i dalja ekonomska i politička previranja znače da će populacija u mnogim (afričkim) državama ustvari pasti"

Procena: Netačno

Afrička populacija je porasla sa 800 miliona 2000. godine, na 1.1 milijardi 2014. godine. Izvještaj UN predviđa da će se "više od polovine rasta globalne populacije između današnjice i 2050. godine dogoditi upravo u Africi", piše Business Insider.

(express.hr)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

CIA je davno predvidjela šta će se dogoditi 2015. godine: Evo šta su pogodili

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2015

Malo prije nego će Džordž W. Buš postati predsjednik, 200. godine CIA je objavila veliki izvještaj o svijetu u 2015. godini...CIA-in izvještaj na 70 stranica, nakon 15 godina, u mnogo tačaka se pokazao istinitim, iako su brojna predviđanja bila potpuno netačna...Evo što je CIA predvidjela,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.