Nuklearni program Irana pod „nadzorom” CIA

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearni program Irana pod „nadzorom” CIA

Presuda švajcarskog suda razotkrila da su švajcarski inženjeri po nalogu SAD razvijali nuklearne programe Irana, Pakistana, Severne Koreje i Libije

Savezni (vrhovni) sud u Lozani izrekao je sredinom nedelje, posle skraćenog postupka, blage kazne trojici švajcarskih inženjera iranskog nuklearnog programa. Fridrih Tiner (75) i njegovi sinovi Urs (46) i Marko (43) osuđeni su uslovno na 24, 50 i 42 meseca zatvora i na novčanu kaznu od 400.000 švajcarskih franaka (oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 330.000 evra) zbog aktivnog učešća u razvijanju nuklearnog programa u Iranu, a prethodno u Pakistanu, Severnoj Koreji i Libiji, izvestili su švajcarski mediji.

Presuda vrhovnog suda u Lozani istovremeno je zvanična potvrda špijunskih aktivnosti SAD. „Sudskim pečatom overeno je saznanje da je CIA upoznata sa detaljima iranskog nuklearnog programa, ali i programa drugih država, od Severne Koreje do Pakistana”, rekao je izvor u Bernu.

Portparolka Saveznog tužilaštva Valpurga Bur izrazila je zadovoljstvo da je predmet posle višegodišnjeg natezanja uspešno okončan „u skladu sa interesima države (Švajcarske), predstavnika nekih stranih organizacija (CIA), javnog tužilaštva i optuženih”.

Švajcarski nuklearni tehničari, Fridrih Tiner sa sinovima Ursom i Markom, uhapšeni su 2004. u Nemačkoj, na osnovu poternice koju je raspisalo Javno tužilaštvo u Bernu. Njima je stavljeno na teret da su tri decenije učestvovali u razvoju nuklearnih programa Pakistana i Severne Koreje, kao i da su „dali doprinos” razvoju nuklearnih programa u Libiji i Iranu. 

Prilikom ekstradicije u Švajcarsku ispostavilo se, međutim, da su zemlje koje su razvijale nuklearne programe bili samo nominalni nalogodavci. „Nevidljivi koordinator” bila je – američka obaveštajna služba CIA. Tineri su finansirani pod operativnim imenima od sredine sedamdesetih godina prošlog veka, a od 2003. bili su na zvaničnoj platnoj listi CIA.

Posle objašnjenja da su radili po nalogu CIA, po njihovom mišljenju u interesu zapadnog sveta, time i Švajcarske, proces je odložen. Suprotstavljenim stranama ostavljeno je vreme da dođu do dogovora...

Amerikancima nije odgovaralo da se njihov „aktivni nadzor” nuklearnih programa u tuđim zemljama obelodani. Švajcarska vlada nije želela da se suprotstavi američkim interesima, još manje da se sazna da je godinama tolerisala nuklearnog stručnjaka Abdula Kadira Kana koji se smatra „ocem” pakistanske atomske bombe. Ovaj aspekt doveo je do, kako su preneli švajcarski mediji, (nezakonitog) uništavanja švajcarske dokumentacije koja se odnosila na slučajeve Tinerovih i pakistanskog naučnika Kana, u 2007. godini. To bi moglo da dovede do novog procesa – protiv državnih službenika i nalogodavaca u vladi.

Posle intenzivnih pregovora predstavnika administracije SAD i predstavnika vlade u Bernu, 2007. konačno je postignut dogovor o odlaganju ad akta. Sudije vrhovnog suda, ipak, nisu pristale da obustave proces. Uzaludne su bile intervencije vladinih čelnika. Kako „Politika” saznaje, u švajcarsko ime su intervenisali tadašnji ministar pravosuđa Kristof Bloher, njegova naslednica Eveline Vidmer-Šlumpf, ministar odbrane Samuel Šmit, ministarka spoljnih poslova Mišelin Kalmi-Rej.

Decembra 2010, u trenutku kada je „Njujork tajms” predskazao „švajcarsko-američku CIA aferu nesagledivih razmera”, sudije su popustile. Obećali su da će čekati izglasavanje novog zakona o sudskoj nagodbi. Novi zakon stupio je na snagu januara ove godine, a njime je omogućena ovonedeljna, blaga presuda Tinerovim. Uslovnom kaznom pošteđeni su zatvora. Neće imati ni problema da plate novčanu kaznu. Novac će u tu svrhu, navodno, uplatiti CIA. Kao što je isplatila visoko obeštećenje ocu i sinovima za, kaže se, pretrpljene šokove prilikom hapšenja i u toku sudskog procesa. 

Miloš Kazimirović

objavljeno: 29.09.2012.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.