Momčilo Pantelić: CIA, hakeri, Tramp, Putin…

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2017, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momčilo Pantelić: CIA, hakeri, Tramp, Putin…

Obaveštajni vrh Amerike priredio je neprijatno iznenađenje novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu. Raportirao mu je da se u unutrašnje stvari Amerike izrazito mešao baš njegov omiljeni strani lider, ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema zajedničkom izveštaju moćnog trija – CIA, FBI i NSA – šef Kremlja je naredio kampanju s ciljem da se na nedavno održanim predsedničkim izborima podrije >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poverenje u američki demokratski proces, uz istovremeno povećavanje Trampovih, a umanjivanje šansi Hilari Klinton za pobedu. U to ime su, navodno, delovale i hakerske grupe iz Rusije, koje su posredstvom Vikiliksa emitovale dokumente čiji je sadržaj objektivno naudio prestižu demokratske kandidatkinje.

Moskva je sve te navode odbacila kao neosnovane i kao imitaciju hladnoratovskog “lova na veštice”. U prvi mah je i Tramp pominjao “lov na veštice”, ali je posle razgovora sa obaveštajcima ipak prihvatio nalaz da su Rusi pokušali da utiču na američke izbore. Bitno je da nisu uticali na ishod izbora, protumačio je. O optužbama upućenim neposredno Putinu nije se izjasnio (dok je ovaj tekst išao u štampu).

Sva je prilika da će se o obaveštajnom izveštaju – koji je podneo obaveštajni “car” Džejms Klaper – pričati i posle Trampove inauguracije 20. januara. Pogotovu što se ispostavlja da su nagovešteni dokazi za objavljene optužbe ostali pod velom tajne u još nepublikovanom spisu.

Javnost, svakako, želi da sazna više od ponuđenog. Uz ostalo: da bi proverila zašto u potezima za koje se optužuje Rusija pojedini autoriteti vide “akt rata” i “politički ekvivalent” terorističkim udarima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

Može se pretpostaviti da će Tramp učiniti sve da u ovom slučaju smanji “vatriranja” jer mu je popravljanje odnosa s Moskvom jedan od strateških prioriteta. Slično je već uradio Putin, kad se uzdržao od uzvraćanja Americi za proterivanje 35 ruskih diplomata.

Utisak je da obojica jedva čekaju da se sretnu i provere da li su s pravom jedan drugom delili komplimente. Ipak, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, susret će biti vrlo pažljivo pripreman jer dolazi posle perioda degradacije odnosa između dve zemlje (za šta teret obostrano svaljuju na odlazećeg predsednika SAD Baraka Obamu).

Ali, vratimo se polemičnom obaveštajnom raportu. On, uz ostalo, predstavlja prvo priznanje u novijoj istoriji Amerike da je jedna strana sila, makar bila i strogo nezvanična – hakerska, uspela da joj na sofisticirani način upadne u sistem i donekle utiče na tok izbornog procesa.

Kad je tako nešto bilo mogućno u supersili, gde nije – sa strepnjom se pitaju vlasti i birači širom sveta. Zebnja je posebno primetna u Evropi, koja uvažava upozorenje iz pomenutog raporta da je na meti hakera – liberalni demokratski poredak (čiji obožavaoci nisu ni Putin ni Tramp, pri čemu obojica stiču sve više, mahom desničarskih i evrofobičnih pristalica).

Hakerski napadi mogli bi, upozorava se s raznih strana, da unesu doze smutnje u predstojeće izbore u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji… Možda smo zabasali u “prvi svetski sajber rat” u kojem će glavna linija fronta prolaziti kroz kompjutere, uz otimanje tuđih poverljivih podataka zarad sopstvene vajde, pa i za podrivanje izbornih temelja demokratskih sistema – upozoravaju poznavaoci.

Hroničari pak podsećaju da je takoreći oduvek bilo spoljnih pokušaja za oblikovanje izborne volje pojedinih država, naročito onih koje ne znaju šta će sa samim sobom. Amerikanci su, reklo bi se, u tome prednjačili. Prema evidenciji njihovog specijaliste Dava Levina, od 1946. do 2000. godine umešali su se 81 put u tuđe izbore. A Rusi “svega” 36 puta. Kad su se i jedni i drugi istovremeno uplitali tamo gde im nije mesto, to je dovodilo do tragedija kakve sada preživljavaju Sirijci i Ukrajinci.

Tramp je ovom prilikom u izuzetno delikatnoj situaciji. Dosad je kao niko od njegovih prethodnika, u raznim situacijama, davao više za pravo šefu Kremlja nego domaćim obaveštajnim službama, ali bi sada morao da potraži novi balans jer su ga službe obavestile da mu je iz Rusije podrivan izborni sistem u kojem je dogurao do Bele kuće.

Do balansa će još teže doći ako se dokaže da su Rusi potkopavali Ameriku da bi njemu olakšali put ka pobedi. Za njega to ipak ne bi bilo tako veliko iskušenje kao za druge jer se već isprobao u sličnoj kontradikciji. Kao antisistemski kandidat dospeo je na čelo sistema.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.