Kineska osveta - Zubi zmaja (11): Odgovoran za grešku

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2016, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kineska osveta" - Zubi zmaja (11): Odgovoran za "grešku"

Ubijen službenik CIA "odgovoran" za bombardovanje kineske ambasade u Beogradu - izveštaj objavljen dve nedelje posle atentata.

Beograd, Dorćol, picerija Kli-kli u Ulici Đure Đakovića, preko puta crkve Aleksandra Nevskog.

Stari srpski obaveštajac Raka, zvani Gugl, odavno već u penziji, sedeo je u kafiću u očekivanju da novinarka "Kurira" Nikoleta Laban dođe na ugovoreni sastanak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Nije se mnogo bavio pitanjem zašto je "Zeleni zmaj" baš njega izabrao da mu nađe novinara koji će pisati reportaže, pa i knjigu, o super džet-setu - verovatno su čuli da je specijalista za prikupljanje informacija - bilo mu je dovoljno da će biti dobro plaćen.

Prelistavao je svoju omiljenu "Politiku", skačući s naslova na naslov, a onda mu pažnju zakova naslov "Ubijen službenik CIA odgovoran za bombardovanje kineske ambasade".

U podužem izveštaju pisalo je da je bivši službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Benet ubijen 22. marta u blizini svoje kuće u Lensdaunu, u državi Virdžinija, a njegovoj supruzi Sintiji su u istom napadu nanete teške povrede.

Dalje se navodi da vest, objavljena u lokalnim novinama, ne bi izazvala veću pažnju da neki izvori iz obaveštajnih službi nisu potvrdili časopisu "Forin polisi" da je 57-godišnji Benet "bio odgovoran za grešku zbog koje je 7. maja 1999. bombardovana kineska ambasada u Beogradu".

Politika iz američkog časopisa prenosi da je obaj penzionisani potpukovnik američke vojske u to vreme, po ugovoru, radio za CIA i navodno je upravo on označio lokaciju koju treba napasti.

(1): Tajna tajnog društva

(2): Likvidacija agenta CIA

(3): Susret sa špijunom

(4): Srce za Bila Klintona

(5): Kisindžerovi prsti u Putinovoj sudbini

(6): Lista za čistku elite

(7): Meta je "cijaš" Benet

(8): Da izgleda kao nesreća

(9): Kina se otela kontroli

(10): Kobna zamena koordinata

Navodi se i da je "Njujork tajms" 2000. godine preneo tvrdnju zvaničnika iz administracije Bila Klintona i vojnog i obaveštajnog vrha da je kineska ambasada bombardovana greškom, umesto zgrade SDPR-a, jugoslovenske direkcije za promet robe posebne namene, to jest trgovinu oružjem.

Zbog te greške Benet je otpušten, mada tada nije označen kao krivac za "grešku", niti je bilo objavljeno njegovo ime.

U napadu na ambasadu Kine u Beogradu ubijeno je troje kineskih novinara, a ranjeno je 27 diplomata.

O napadu 22. marta na bračni par Benet nema mnogo podataka jer Sintija Benet - koja je još u bolnici s teškim povredama - nije sposobna da da izjavu policiji.

O motivu ni policija ni FBI ne govore ništa, a slučaj se za sada vodi kao nasumičan napad. Ipak, s obzirom na biografiju Vilijama Beneta, teško je verovati da nije ubijen zbog posla kojim se bavio.

Da li je motiv osveta za smrt Kineza koje su Amerikanci ubili u Beogradu ili je u pitanju zataškavanje istine o tom napadu za koji Vašington i dalje tvrdi da je bio "greška"?

Raka sklopi novine: "Znači, Zeleni zmaj je uzvratio udarac!"

Naravno da Nikoleti ovo neće ni pomenuti, uplašila bi se i odbila ponudu.

U tom trenutku stigoše crveni hjundai i lepa Nikoleta.

- Jesi li donela pasoš?

- Naravno, ali kako ćeš da mi obezbediš vizu za SAD?

- Čika Raka svuda ima veze. Kada završim vizu, idemo u Budimpeštu, gde ćeš upoznati gospodina Lija. On je iz izdavačke kuće Zeleni zmaj. On će ti sve objasniti, s njim ćeš potpisati i ugovor za knjigu, a dobićeš avans.

To će biti lepa suma, moći češ da isplatiš auto. U Budimpešti ostajemo kratko.

- Koliko love ću dobiti, možda kao neki fudbaler.

- Nemoj da se zanosiš, verovatno deset hiljada dolara, recimo...

- Objasni ti meni šta se od mene traži. Ko čini taj džet-set koji treba da istražujem?

- Mislim da i sama znaš. U svakom slučaju, to nisu oni što posećuju gromoglasne žurke, onaj glamur svet. To su pripadnici starih porodica koje iz senke vuku dizgine svih tokova u svojim zemljama.

- I koje su to porodice?

- E, to ti treba da saznaš i da o njima pišeš. Oni su gospodari novca, vlasnici banaka i multinacionalnih kompanija... Oni, takođe, poseduju političare, državnike...

- Kako to?

- Prosto misliš da bi političari, posebno kandidati za predsednike, mogli da pobede na izborima da nije ovih iz senke. Oni daju novac za političku kampanju, a ko daje novac, taj je i gazda, i političkih partija i njihovih lidera...

- To znači da su gospodari i policije, i vojske, i sudija...

- Tako je. Tako oni faktički i upravljaju državom, prema svojim interesima... Svi koji su na vlasti njihovi su dužnici... Marionete.

Nikoleta se zbudila zbog te vizije:

- Sranje! Nisam želela da to čujem... Znači li to da je i kod nas isto, da su i naši lideri zapravo marioneta onih koji su ga doveli na vlast...

- Da, draga, skriveni gospodari sveta stoje iza svega! A sada se manimo toga. Hoćeš picu, osećaš li kako lepo miriše?

- Ne, gladujem. Donela sam pasoš, a onda idem u redakciju da se dogovorim za operaciju u koju me uvodiš.

- OK, mala, briši! - reče Raka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Kineska osveta" - Zubi zmaja (12): Budimpešta - Početak avanture

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2016, 05:10

Ubijen službenik CIA "odgovoran" za bombardovanje kineske ambasade u Beogradu - izveštaj objavljen dve nedelje posle atentata...Budimpešta, neki dan u prvoj polovini aprila, godine 2009...Put u avanturu bio je prozaičan - Raka i Nikoleta Laban su iz Beograda krenuli autobusom kako bi bili neupadljivi...Stari...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.