IZVEŠTAJ CIA: Tri najveće pretnje svetu u 2016. godini

Izvor: Kurir, 11.Feb.2016, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZVEŠTAJ CIA: Tri najveće pretnje svetu u 2016. godini

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. verovatno izvršiti još napada u Evropi i da je vrlo verovatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

VAŠINGTON - Direktor CIA-e Džejms Klaper i drugi zvaničnici upozorili su da je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbežan, da Severna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi i da bi ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i kineski hakeri mogli probiti u informacione mreže.

Evo šta CIA vidi kao najveće prijetnje svetu u 2016.

1. Islamska država: Klaper je Kongresu ID opisao kao 'nadmoćnu terorističku pretnju', odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla rukovoditi i inspirisati napade na velik broj ciljeva širom sveta.

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. vjerovatno provesti još napada u Evropi te da je vrlo verovatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

"Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni u nameri da prevladavaju 'logističke izazove' potrebne za takav napad", kazao je Stjuart te dodao kako će lideri ID biti pojačano uključeni u 'režiranje', a ne samo podsticati usamljene napadače.

Klaper tvrdi da su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja i da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u istoriji. ID i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se diljem svijeta ponajviše zahvaljujući izbegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante.

2. Sajber špijunaža: Klaper je rekao kako je sajber špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom sveta i upozorio da će i ID razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sisteme koje kontroliše američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacione strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

'Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu', kazao je Klaper.

3. Nuklearna Severna Koreja: Ovih dana Severna Koreja je ponovno pokrenula plutonijumski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kome nije zapažena aktivnost još od njegovog zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje veruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Klaper je Senat upoznao da reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum. 'U pitanju su sedmice ili meseci', kazao je.

Severna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Lansiranje je usledilo vrlo brzo nakon što su 6. januara navodno proveli uspešno testiranje hidrogenske bombe.

Autor: Nezavisne novine

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.