Đinđića su UBILI, a na METI snajpera bio još jedan Srbin: Transkripti otkrili VELIKU ZAVERU ZAPADA

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Nov.2018, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đinđića su UBILI, a na METI snajpera bio još jedan Srbin: Transkripti otkrili VELIKU ZAVERU ZAPADA

Transkripte razgovora bivših šefova CIA i MI-6 u Srbiji Dejvida Bleka i Endrua Monktona presrele su naše službe.

Republika ih danima objavljuje, otkrivaju da su stranci obaveštajci pripremali ubistvo tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice. On se, prema njihovoj tadašnjoj proceni, otrgao kontroli i radio na približavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije i Republike Srpske (jedan od razloga zbog kojeg je stradao Zoran Đinđić, što se takođe vidi iz transkripata), pa je snajperskim hicem trebalo da bude ubijen 15. jula 2002. godine u Sarajevu, pred početak trojnog samita šefova država SRJ, BiH i Hrvatske. Operacija je nazvana "Bandit", međutim, plan nije realizovan.

Monkton: Dejvide, mije mi jasno kako je akcija otkrivena. Odabrani su najpoverljiviji ljudi.

Blek: Izgleda da je logistika podbacila. Muslimanima se jednostavno ne može mnogo verovati.

M: Ko je bio uključen od operativaca iz Sarajeva?

B: Naši ljudi. Provereni.

M: Da li planirani atentator bio solista ili je postojalo još nekoliko ekipa za pokrivanje?

B: Jedan čovek, ali je za svaki slučaj naša ekipa iz Zagreba trebalo da ga pokriva. Ne znam gde je greška.

M: Ko je obezbeđivao cilj?

B: BIA je do sada obezbeđivala predsednika Koštunicu, ali u okviru dubinskog obezbeđenja moguće je da su se uključili u neki obaveštajni centri Republike Srpkse.

M: Krga i Tomić su bili pod prismotrom neprekidno pre samita Ešdauna sa predsednikom Mesićem, Koštunicom i članovima predsedništva BiH. Odgovorni iz BIA su takođe bili u obradi. Naši operativci sa terena u Bosni su referisali da su odgovorni iz BIA takođe bili u obradi. Naši operativci sa terena u Bosni su referisali da su njihovi obaveštajni centri pod kontrolom.

B: Da, ali je obaveštajna služba Vojske RS još uvek jaka i očigledno nije pod kontrolom.

M: Greška je napravljena sa Biljanom Plavišić. Dok je ona bila tu, stvari su se brzo postavljale na svoje mesto.

B: Da li je Ešdaun znao za operaciju "Bandit"?

M: To je bila tajna operacija i za nju su znala samo tri čoveka.

Blek: Teren Republike Srpske se stalno osmatra i snima. Pored Međunarodnih snaga koje su na terenu, imamo i ubačenu specijalnu jedinicu, koja je obučena i opremljena za operaciju po planskim i nepristupačnim terenima, kao što su ovo u Bosni. Samo iskusni ljudi i provereni. Prema izveštajima naših operativaca sa terena, oseća se prisustvo njihovog najboljeg obaveštajca Tolimira ili Tolje. Naš je zaključak da on vodi operaciju skrivanja Karadžića i Mladića.

Monkton: Znam za Tolimira. General Rouz mi je pričao o njemu. Ima prilično visoko mišljenje o njemu i kaže da je vrlo sposoban. Pričao mi je da su mnogi kanali snabdevanja muslimana oružjem tako elegantno isečeni da je oružje umesto da završi kod armije BiH, završavalo u srpskim rukama.

B: Da, sposoban je i naša je procena da će lov na Mladića i Karadžića biti veoma težak sve dok je on na slobodi i operativan.

M: Kažu da je Mladić imao poverenje bez ostatka samo u dva čoveka, Tolimira i pukovnika Dragoljuba Miloševića. Svi sistemi veza i prisluškivanja bili su u njihovim rukama. Kakavi su izveštaji sa terena? Šta doušnici kažu o atentatu? Kakve su reakcije zvaničnih srpskih organa? Lin Montgomeri je prenela da je imala susrete sa njenim kontaktima iz srpskog vrha i da se niko od njih nije osvrnuo na pokušaj atentata. Moje veze takođe ništa ne prenose. Čudna taktika. Izgleda kao da Srbi čekaju da mi sami obelodanimo da smo promašili.

B: Isti slučaj i sa mojim doušnicima, jedino Marko kaže da se po Beogradu priča da su muslimani planirali da ubiju Koštunicu zbog njegove politike približavanja Srbije i Republike Srpske. Tu smo priču malo podgrejali preko medija u Sarajevu. Dnevni avaz je nešto radio po tome. I lepljenje plakata sa Koštuničinim likom po Bosni je imalo efekta.

Monkton: Đavo će ga znati. Uglavnom, nastavljamo dalje kako je planirano. Ovo nas ne sme mnogo poremetili.

Blek: U redu. Da li je prioritet odvajanje bosanskih Srba od Beograda?

M: Da. To i Hag. Mnogo bi lakše bilo da je ostala Biljana Plavšić. S njom i Dodikom lako je naći zajednički jezik. Njeno sklanjanje iz političkog života bila je loša procena. Očigledno da situacija nije bila zrela za to.

B: Da, izgleda da je tako.

M: Ali, što je najbitnije, moramo ostaviti obaveštajne službe Srbije pod kontrolu u potpunosti.

B: To će ići malo teže. Tajna policija i kriminalne strukture previše su vezane.

M: Baš sam razgovrao o tome sa Mihajlovićem. Ni on ne odobrava toliku povezanost mafije i vlasti. Ne bih voleo da padnem u nemilost svojih pretpostavljenih u Londonu zato što nisam sprečio kriminalizaciju Srbije.

B: Nekao Stroub odredi dalja korake, ovako više ne može. Dobijam prekore da mi odobravamo trgovinu droge i da učestvujemo u tranzitu, jer 80 odsto droge stiže iz delova Azije koji su pod našom kontrolom.

M: Videću ga u Beču ovih dana. Znaš šta je apsurdno? Većina kriminalnih grupa u Srbiji koje trguju drogom najtešnje sarađuju sa Albancima sa Kosova i iz Albanije. A njihovi narodi se ne podnose. Neverovatno.

B: Da, potpuni apsurd.

M: Nije, na kraju, ni bitno. Mislim da će najveće iskušenje za vlast u Srbiji biti kada Kosovo postane nezavisna država, kao što je planirano za nekoliko godina. To će biti pravi test i tek tu ćemo videti kakvi su zaista efekti ovoga što sada radimo.

B: Znači, nastavljamo po planu. Trajno eliminisati sve odbrambene efektive koje postoje u Srbiji. Sav komandni kadar Vojske i policije koji je učestvovao u ratnim sukobima optužiti pred Haškim tribunalom i ukloniti iz ovih struktura.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.