Čejni skrivao program CIA

Izvor: Glas javnosti, 13.Jul.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čejni skrivao program CIA

VAŠINGTON - Dik Čejni, bivši potpredsednik SAD i nezvanični „broj jedan“ Bušove administracije, naredio je pre osam godina CIA da nijedna informacija o tajnom programu prisluškivanja ne sme da dođe do kongresa, rekao je Leon Paneta, novi šef CIA, američkim medijima. Zavera ćutanja o radikalnim merama >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prisluškivanja koje je pokrenula Bušova administracija potrajala je sve do 23. juna ove godine, kad je Paneta saznao za postojanje programa, da bi ga sledećeg dana ugasio i obavestio Kongres o svemu.

Čejni je igrao ključnu ulogu u nadgledanju programa koji je bio meta velike istrage federalnih istražilaca u prošlih mesec dana. U izveštaju koji su istražioci podneli Kongresu, piše i da je Dejvid Edington, Čejnijev šef kabineta, lično odlučivao o tome ko iz Bušovog „unutrašnjeg kruga“ sme, a ko ne sme da zna bilo šta o postojanju programa. Pored ovog, Čejni je brutalno zloupotrebio vlast, donevši umesto CIA odluku da se Kongres ne obaveštava ni o čemu.

Zanimljivo je da su svi sagovornici američkih medija juče govorili samo pod uslovom da ostanu anonimni, pošto odluka da se o programu javno raspravlja još nije doneta. Sam Čejni je juče bio nedostupan svim zainteresovanim medijima

Šta je tačno bio cilj, i koliki je bio obim ovog „protivterorističkog programa“, ostaje misterija. Bivši visoki oficir CIA rekao je američkim medijima da program sigurno nije imao nikakve veze sa postojećim programima CIA za ispitivanje, niti sa već postojećim programom za elektronsko prisluškivanje.

Afera sa Čejnijem, jedna od najvećih u novijoj američkoj istoriji, otvorena je samo nekoliko dana pre kongresne debate o zakonu koji će primorati Belu kuću da o tajnim operacijama detaljnije i češće izveštava Kongres. Iz Bele kuće su već zapretili da će staviti veto na ovaj zakon, pošto smatraju da bi na taj način bili ugroženi operativci.

Istraga protiv Bušove administracije

Vrhovni tužilac SAD Erik Holder verovatno će uskoro pokrenuti krivični postupak protiv Bušove administracije zbog „neautorizovanih metoda ispitivanja korišćenih na osumnjičenima za terorizam“, u prevodu mučenja ljudi koje su u proteklih osam godina praktikovala razne američke službe. Holderova odluka je u SAD dočekana sa priličnim iznenađenjem, pošto je stav Baraka Obame bio da krivični postupak ne treba pokretati, budući da je reč o „osetljivim državnim pitanjima“. I pored direktnog Obaminog upozorenja da bi „nacija morala da gleda unapred, a ne unazad“, portparol Ministarstva pravde rekao je da oni „planiraju da prate činjenice i zakone“.

Američka vlada je posle 11. septembra 2001. odobrila svojim agentima da prilikom ispitivanja osumnjičenih za terorizam mogu da koriste i metode mučenja, poput „voterbourdinga“, tehnike koja je veoma slična davljenju u vodi (na slici).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.