Naredio CIA da krije mučenja

Izvor: Blic, Beta, 13.Jul.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naredio CIA da krije mučenja

Dik Čejni, bivši potpredsednik SAD, direktno je naredio Centralnoj obaveštajnoj agenciji SAD (CIA) da od američkog Kongresa sakrije kontroverzni program koji je dozvoljavao mučenja optuženih za terorizam. Postojanje ovog programa, koji je oformljen nakon 11. septembra, skrivano je tokom osam godina, a njegova prava priroda nije poznata ni danas.

Tvrdi se da je novi direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << CIA Leon Paneta ovaj projekt napustio čim je prošlog meseca za njega doznao, dok je komitetu Predstavničkog doma Kongresa SAD saopštio da iza tajnosti programa stoji Čejni. Čejni do sada nije dao nikakav komentar.

Kako tvrde američki mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, Čejni je lično naložio CIA da se informacije o pomenutom programu sakriju od Kongresa. Paneta, koji je na položaj direktora CIA došao u okviru Obamine administracije, kaže da je za program doznao tek 23. juna - da bi već narednog dana sazvao hitan sastanak sa kongresnim komitetima za obaveštajna pitanja, na kome ih je obavestio o njegovom postojanju i predstojećem ukidanju. Detalji o novootkrivenom tajnom programu još uvek nisu sasvim poznati, ali izvori tvrde da on nije nikad bio potpuno operativan i da je pre bio rezervno sredstvo kojem se kad zatreba moglo pribeći. Ne zna se ni da li je i na koji način program precizirao postupak transfera uhapšenih radi zatvaranja i torture u stranim zemljama koji je sprovodila CIA, kao i metode ispitivanja i kontroverzni nadzor građana SAD.

CIA do sada nije komentarisala izveštaje koji se tiču Čejnijeve uloge, a portparol obaveštajne agencije Pol Džimiljano tim povodom izjavio je da "praksa ove službe nije da komentariše ono što je eventualno izrečeno na poverljivim informativnim sastancima".

Polemika u Kongresu

Nensi Pelozi, predsednica Predstavničkog doma SAD, optužila je CIA u maju da 2002. godine nije izvestila Kongres da protiv osumnjičenih za terorizam primenjuje ispitivanje mučenjem, koje je uključivalo i simulirano potapanje. Informacije o mučenjima otkrivene su nakon saznanja da je jedan od osumnjičenih pripadnika Al Kaide Abu Zubajda bio potapan čak 83 puta. U Kongresu se od tada vodi žučna polemika o pitanju da li je CIA adekvatno obaveštavala to telo o osetljivim programima.


Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čejni prekršio zakon?

Izvor: BBC na srpskom, 13.Jul.2009

Bivši američki potpredsednik navodno naredio da CIA od Kongresa prikrije postojanje tajnog obaveštajnog programa.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.