CIA uređuje Vikipediju – bivši urednik

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2023, 23:30

CIA uređuje Vikipediju – bivši urednik

Vikipedija je jedan od mnogih alata koje američki liberalni establišment i njegovi saveznici u obaveštajnoj zajednici koriste za vođenje „informacionog rata“, izjavio je suosnivač sajta, Lari Senger, novinaru Glenu Grinvaldu.
Govoreći u Grinvaldovom podkestu \'Sistem Apdejt\', Sanger se požalio kako je stranica kojoj je pomogao da se osnuje 2001. postala instrument "kontrole" u rukama levo-liberalnog establišmenta, među kojima on ubraja CIA, FBI i druge američke obavještajne službe. „Imamo dokaze da su još 2008. kompjuteri CIA i FBI korišćeni za uređivanje Vikipedije“, izjavio je on. „Mislite li da su to tada prestali da rade?“ Aktivnost CIA-e i FBI-a na Vikipediji prvi je javno objavio student programiranja po imenu Virdžil Grifit 2007. Grifit je razvio program pod nazivom VikiSkener koji je mogao da prati lokaciju računara koji se koriste za uređivanje članaka na Vikipediji i otkrio je da su CIA, FBI i mnoštvo velikih korporacija i vladinih agencija čistili onlajn enciklopediju inkriminišućih informacija. CIA kompjuteri su korišćeni za uklanjanje broja žrtava iz rata u Iraku, dok je kompjuter FBI korišćena za uklanjanje snimaka iz vazduha i satelita američkog logora u zalivu Gvantanamo na Kubi. CIA kompjuteri su korišćeni za uređivanje stotina članaka, uključujući zapise o tadašnjem iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu, kineskom nuklearnom programu i argentinskoj mornarici. Neke izmene su bile sitnije, pri čemu je bivši direktor CIA-e Vilijam Kolbi očigledno uređivao svoju stranicu kako bi proširio svoju listu dostignuća. „[Obaveštajne agencije] plaćaju najuticajnijim ljudima da promovišu svoje planove, sa kojima su već uglavnom u skladu, ili samo razviju sopstveni talenat unutar [obaveštajne] zajednice, nauče igru Vikipedije, a zatim guraju šta žele da kažu sa svojim narodom“, saopštio je Sanger Grinvaldu. „Veliki deo obaveštajnog i informacionog rata vodi se onlajn“, nastavio je, „na veb lokacijama poput Vikipedije. Ranije ove godine, Ilon Mask objavio je mnoštvo dokumenata koji pokazuju kako su bivši rukovodioci platforme Tviter bili u dosluhu sa FBI-jem da uklone sadržaj koji je agencija želela da sakrije, pomagali su u kampanjama američkog vojnog uticaja na mreži i cenzurisali „anti-ukrajinske narative ” u ime više američkih obaveštajnih agencija. Izvršni direktor Meta, Mark Zakerberg, takođe je priznao da je Fejsbuk, najveća platforma društvenih medija na svetu, cenzurisala tačne informacije koje su štetile predizbornoj kampanji predsednika Džoa Bajdena 2020. na direktan zahtev FBI.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

CIA, FBI... Ima ih svuda, uređuju i Vikipediju

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 18:07

Vikipedija je jedno od mnogih alata koje američki liberalni establišment i njegovi saveznici u obaveštajnoj zajednici koriste za vođenje "informacionog rata"...Ovo je rekao suosnivač sajta Lari Senger, novinaru Glenu Grinvaldu...Govoreći u Grinvaldovom potkastu 'Sistem Update', Sanger se požalio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.