CIA istražuje aferu Hipo

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA istražuje aferu "Hipo"

Iako još uvek nije potvrđeno zbog čega je zamenik direktora CIA Majkl J. Morel nedavno boravio u Beču, tamošnji mediji spekulišu da je američka obaveštajna služba zainteresovana za aferu "Hipo" banke.

Afera oko "Hipo Alpe Adria" grupacije, koja već mesecima zadaje brigu austrijskim i nemačkim istražnim organima, po svemu sudeći interesuje i američku CIA.

Pod velom tajne, ali primećen od strane medija, zamenik direktora CIA Majkl J. Morel nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posetio Beč. Tada se nije znalo zbog čega je na nekoliko sati doputovao u glavni grad Austrije, ali prema tvrdnji bečkog dnevnika Kronen cajtung, razlog je bio slučaj "Hipo" banke.

Pre dve nedelje, kada je prvi put došao u Beč, spekulisalo se o razlozima dolaska, a jedino je potvrđeno da je obišao američku ambasadu.

Kronen cajtung ističe da to nije bila nikakva rutinska poseta, već da je tada vodio razgovore sa austrijskom obaveštajnom službom o terorističkoj organizaciji Al-Kaida, što, zvanično, niko nije potvrdio.

Samo nekoliko dana kasnije, Morel je ponovo došao u Beč, ovaj put neprimećen od strane medija, a tada je razlog bila "Hipo" banka.

Prilikom sastanka sa austrijskim istražnim organima, zamenim direktora CIA predao je dokumentaciju i informacije u vezi slučaja "Hipo" banke.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.