CIA gleda i sluša iz televizora!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA gleda i sluša iz televizora!

Sajt Vikiliks je upravo objavio do sada najobimniji arsenal podataka o masovnim sajber aktivnostima najveće američke tajne službe, koji se graniče s naučnom fantastikom i mogu da se porede sa spektakularnim špijunskim filmovima.

Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju "najveće otkriće ikada", između ostalog pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.

Reč je o android telefonima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Gugla i ajfonu Epla, kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije Majkrosoft i televizorima marke Samsung koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje.

Radi se o preko 8.700 novih dokumenata i podataka o kompjuterskoj špijunaži, koje je Vikiliks nazvao Godina nulta, a koji potiču iz sedišta obaveštajne agencije u Lengliju, u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

U utorak popodne je počelo puštanje na globalnu mrežu poverljivih dokumenata, koji govore o sistematskom upadu CIA operativaca u tuđe računare.

Dokumenta pod nazivom "Vault-7"(Sef 7) pružaju uvid u tajni repertoar hakovanja agencije CIA.

Pod tim se podrazumevaju malveri, virusi, trojanci i ciljana eksploatacija slabih tačaka u sistemu, tzv. Zero-dadž- Exploits.

Prema Vikiliksu, sredstva za sajber špijunažu su raspoređena nekim od bivših hakera američke vlade, od kojih je jedan materijal predao Vikiliksu.

* Tramp besneo na direktora CIA: Zar krijete informacije od mene?

* Vikiliks: CIA špijunira iz Frankfurta

Agenti su uspevali da na području Evrope zaraze čak i računare koji nisu priključeni na internet, poput onih u policijskim bazama, tako što su fizički instalirali "pomoćna vrata" za ulaz u sisteme uz pomoć USB nosača podataka.

Vikiliks je dobijena dokumenta proveravao tokom više meseci.

Za razliku od prethodnih objavljivanja, ovde su pojedini delovi zacrnjeni, a to se odnosi pre svega na imena i mejl adrese.

Prema tek objavljenim podacima, CIA poseduje sopstveno sajber ofanzivno odeljenje.

Oko 200 stručnjaka ima pristup računarima širom sveta uz pomoć specijalnog alata za krađu podataka.

Pored Lenglija, postoji još najmanje jedna baza van SAD.

Prema objavljenim dokumentima, radi se o Generalnom konzulatu SAD u Frankfurtu na Majni.

Tu postoji zasebni deo, u koji imaju pristup samo zaposleni u CIA i drugim američkim obaveštajnim agencijama.

Konferencija za novinare Vikiliksa, zakazana povodom objavljivanja novih dokumenata, odložena je pošto je Džulijan Asanž bio izložen napadima na društvenim medijima, saopštio je Vikiliks na Tviteru.

U dokumentima se pominju razni uređaji, među njima i televizor Samsung F8000, koji ima kodirano ime Uplakani anđeo.

CIA hakeri mogu da obezbede pristup tom prijemniku i da ga stave u stanje "fejk of". Vlasnik veruje da mu je televizor isključen, ali zapravo CIA koristi mikrofone i kamere televizora da špijunira.

Prema ovim saznanjima, CIA je stvorila sopstveno sajber odeljenje kao konkurenta sajber timu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

"Vistblover" Edvard Snouden ocenio je Vikiliks otkrića "autentičnim" i rekao da je u pitanju "velika stvar".

CIA nije želela ni da potvrdi ni da opovrgne izveštaj navodeći da nije njena praksa da komentarišu navodne tajne dokumente.

Agencija Rojters, međutim, izveštava da su tamo "zapenili od besa" jer sada i druge zemlje mogu da vide na internetu šta su sve Amerikanci praktikovali.

Bela kuća i ministarstvo spoljnih poslova na sve ovo takođe ćute.

Amerikance trenutno najviše zaokupljaju dva pitanja: prvo, da li su špijunirani i oni sami, a drugo, ko je odao dokumenta? "Kao i u slučaju Snoudena: Ko je to bio, zašto je učinio i gde je sada?

Postoji mnoštvo ljudi koji žele da ga uhvate i da taj za to plati", piše "Njujork tajms", koji nova dokumenta stavlja u rang s otkrićima "vistblovera" Čelzi Mening i Edvarda Snoudena.
Pogledaj vesti o: Wikileaks,   Android

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.