CIA: Putin verovatno usmerava napore da diskredituje Bajdena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:21

CIA: Putin verovatno usmerava napore da diskredituje Bajdena

Američka Centralna obaveštajna agencija ( CIA ) u avgustu je iznela procenu da ruski predsednik Vladimi Putin i njegovi glavni pomoćnici "verovatno usmeravaju ruske operacije vršenja uticaja" s ciljem da ugroze demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena na novembarskim izborima, piše "Vašington Post".

"Naša procena je da su predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladimir Putin i najviši ruski zvaničnici upoznati i verovatno usmeravali ruske operacije uticaja čiji je cilj da ocrne bivšeg američkog potpredsednika, podrže (aktuelnog)američkog predsednika (Donalda Trampa) i podstaknu javne nesloge uoči američkih izbora u novembru", navodi Post da piše u prvom redu procene CIA .

"Vašington Post" dodaje, pozivajući se na dva neimenovana izvora koja su pregledala dokument, da je CIA tu procenu sastavila 31. avgusta, na osnovu podataka Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI , koristeći javne i tajne obaveštajne obaveštajne izvore, prenosi CNN .

Navodi i da, iako su američke obaveštajne službe javno optužile Rusiju za aktivno mešanje u izbore 2020. godine, agencije nisu dale nikakvu procenu Putinove potencijalne umešanosti.

Iz CIA i Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da komentarišu ove navode Vašington posta, kao i Agencija za nacionalnu bezbednost i FBI , koje je je kontaktirao CNN .

Bivši oficir CIA Daglas London rekao je za CNN da kada agencija koristi reč "verovatno", u slučaju pitanja od tako velikog značaja, pokazuje da njeni su njeni analitičari dovoljno uvereni "da stave svoj ugled na crtu" i navedu tako nešto.

Sjedinjene Američke Države optužile su Putina 2017. godine da je usmerio sve napore da se umeša u predsedničke izbore 2016. godine.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.