Al Kaida nikad slabija

Izvor: RTS, 28.Jun.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Kaida nikad slabija

Direktor CIA Leon Paneta ocenio da je, zbog intenzivnih akcija američke obaveštajne službe, teroristička mreža Al Kaida u Avganistanu najslabija od 11. septembrta 2001. godine. Iran neće odustati od nuklearnih ambicija, i pored sankcija UN.

Zbog intenzivnih akcija američke obaveštajne službe, teroristička mreža Al Kaida u Avganistanu najslabija je od 11. sptembrta 2001. godine, kaže direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << CIA Leon Paneta.

Paneta je, u intervjuu za TV mrežu Ej-Bi-Si, rekao da SAD već godinama nema precizne obaveštajne podatke o tome gde se nalazi lider Al Kaide Osama bin Laden, i dodao da ta teroristička mreža pronalazi lukavije načine u pokušajima da izvrši napad na američkom tlu.

Prema njegovim rečima, najveću brigu izaziva oslanjanje Al Kaide na operativce koji nemaju nikakav dosije, ili na one koji žive u SAD.

"Vodimo najagresivniju operaciju u istoriji CIA u tim delovima sveta i rezultat je da smo poremetili njihovo rukovođenje", rekao je Paneta.

Govoreći o Bin Ladenu, Paneta je rekao da se on skriva u Pakistanu, sa ogromnim obezbeđenjem oko sebe i smatra da, "ako nastavimo pritisak, verujemo da na kraju možemo da ga isteramo napolje", kao i druge lidere Al Kaide.

Paneta je rekao i da ne veruje da će situacija na Korejskom poluostrvu, gde je međunarodna komisija objavila da je severnokorejskim torpedom potopljen južnokorejski brod, eskalirati do vojnog sukoba.

"Već smo prolazili kroz takve vrste provokacija i okršaja sa otpadničkim režimom. Na kraju, oni se uvek vrate sa ivice i mislim da će to i sada učiniti", naglasio je direktor CIA.

Prema njegovim rečima, taj incident bi možda mogao imati veze sa pitanjem nasleđivanja severnokorejskog lidera Kim Džong Ila.

Paneta je, takođe, rekao da Iran verovatno ima dovoljno niskoobogaćenog uranijuma za dve nuklearne bombe.

Direktor CIA je napomenuo da će sankcije oslabiti iransku vladu tako što će joj stvoriti ozbiljne privredene probleme, ali smatra da ih neće odvratiti od nuklearnih ambicija.
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.