Izvor: B92, 27.Jun.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA: Iran ima materijal za bombe

Vašington -- Direktor CIA Leon Paneta izjavio je da Iran verovatno ima dovoljno nisko obogaćenog uranijuma da proizvede dve nuklearne bombe.

Paneta je ocenio da je Iranu za proizvodnju nuklearnih bombi potrebno dve godine.

U izjavi za američku televizijsku stanicu ABC Paneta je rekao da bi Iranu "trebalo svakako godinu dana" da proizvede samu bombu i zatim još godinu dana da razvije operacionalni sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ta bomba upotrebi.

Paneta je rekao da sumnja da će nedavno usvojene sankcije u Ujedinjenim nacijama protiv Irana zbog nuklearnog programa zaustaviti Iran u razvijanju nuklearnog programa.

Paneta je rekao da bi sankcije mogle da oslabe vladu u Teheranu stvaranjem ozbiljnih ekonomskih problema ali je dodao da to "verovatno neće" da odvrati vlasti u Iranu u nameri da nastave da razvijaju svoje nuklearne sposobnosti.

Paneta je naglasio da se trenutno u Iranu vodi interna debata o tome da li odlučiti za proizvodnju atomske bombe.

Upitan o mogućem izraelskom vojnom napadu na iranska nuklearna postrojenja Paneta je rekao da veruje da će Izrael dati prostora SAD-u da ostvare napredak po pitanju iranskog nuklearnog programa na diplomatskom i političkom planu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CIA: Iranu treba dve godine da proizvede nuklearnu bombu

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jun.2010

WASHINGTON - Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Leon Panetta izjavio je danas da Iran verovatno ima dovoljno nisko obogaćenog uranijuma da proizvede dve nuklearne bombe, ali da mu je za njihovu proizvodnju potrebno dve godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Iranska A-bomba do 2012.?

Izvor: BBC na srpskom, 28.Jun.2010, 00:35

Direktor CIA-e Leon Paneta misli da Teheran već raspolaže sa dovoljnom količinom nisko obogaćenog uranijuma da, pre ili kasnije, proizvede dve atomske bombe.

Nastavak na BBC na srpskom...

Medvedeva "zabrinjavaju" informacije CIA o Iranu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2010

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je da su "zabrinjavajuće" informacije CIA-e o sposobnosti Irana da proizvede dvije nuklearne bombe, izrazivši ozbiljne sumnje u prirodu nuklearnog programa svoga trgovinskog partnera. "Te informacije moraju biti provjerene, ali takve informacije su uvijek...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.