Protest Jedan od pet miliona u Beogradu

Izvor: RTS, 06.Apr.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu

U Beogradu je održan osamnaesti po redu protest "Jedan od pet miliona". Skup je počeo ispred zgrade Vlade, nakon čega su se učesnici uputili u protestnu šetnju. Protestima se pridružili i studenti koji su svoju šetnju započeli iz Studentskog grada. I u drugim gradovima održani protesti.
Protest je ispred zgrade Vlade Srbije počeo oko 18 časova intoniranjem himne Srbije, a okupljeni su minutom ćutanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odali poštu stradalima u bombardovanju Beograda 1941. godine.

Tokom obraćanja prisutnima glumac Branislav Lečić je rekao da odustaju od odlaska ispred zgrade televizije Pink, iako je to prvobitno bilo planirano.
"Naravno da nećemo otići kod Željka Mitrovića, sve je to spremio, neka mu to što je spremio, neka mu njegov imaginarijum, mi se u tom blatu valjati nećemo. Neka mu ozvučenje, kriminalci koje je platio i partijski propagandisti koje naziva novinarima koji su spremni da se onesveste i sedam i osam puta na komandu", poručio je Lečić.
Pozvao je sve okupljene da se upute ka Platou i da raščiste "trg slobode".
"U toku protekle nedelje bez građevinskih dozvola i procedura zatvorili su centar našeg grada. Toliko ih boli što vide slobodne ljude, slobodan narod koji se svake subote okuplja u Beogradu iz cele Srbije, toliko ih boli da su zatvorili, ogradili 'trg slobode', mesto slobode jedino u Beogradu na kome se okupljamo četiri meseca", rekao je Lečić. 

Učesnicima protesta su se pridružili studenti koji su svoju protestnu šetnju započeli u Studentskom gradu na Novom Beogradu.
Lečić je studentima poželeo dobrodošlicu i istakao da je važno da se mladost budi, da se mladost bori i da traži svoje mesto. "Bez vaše snage ne možemo da uspemo, dobrodošli studenti", poručio je Lečić.
Nakon toga učesnici protesta krenuli su u protestu šetnju ulicom Kneza Miloša, odakle su se uputili ka Terazijama. U Kolarčevoj ulici, predvođeni liderima opozicije, sklanjali su barijere kojima je ograđeno gradilište u centru grada. Posle toga su se noseći ograde uputili ka Skupštini grada.

Učesnici su zaštitnu ogradu sa gradilišta postavili ispred zgrade Skupštine grada. 
Dok su se učesnici protesta okupljali ispred zgrade Vlade, lideri Saveza za Srbiju ispred zgrade televizije Pink položili su venac sa fotografijom Olivera Ivanovića i porukom da će saznati ko ga je ubio. Tamo ih je dočekala muzika i transparenti. 

Studenti su svoju šetnju započeli kod Studentskog grada gde su im se obratili pisac Marko Vidojković, profesor Oliver Tošković i student Andrija Jovanović. 
Vidojković je pozvao studente da razmisle da li žele da po završetku studija napuste zemlju i da se oproste od nje tako lako i brzo, a i ako odu, kaže on, "neće moći da se otarase užasa iz Srbije, jer će preko ineterneta moći da prate sve što se dešava". 
Dodao je da studenti imaju prirodnu odgovornost da budu "kontrolori" u društvu, a dovoljno je, kaže Vidojković, da ima "dvoje-troje osvešćenih na fakultetu, pa da se pokrene lavina promena". 

Profesor Oliver Tošković rekao je da država smanjuje autonomiju univerziteta, da se menja Zakon o visokom obrazovanju, da je komisija za akreditaciju fakulteta "demolirana".
Protesti su održani i u drugim gradovima. Građani Kragujevca su se okupili kod nekadašnje robne kuće "Beograd", odakle su se uz muziku i poruke sa razglasa uputili do Đačkog trga.
Ispred Prve kragujevačke gimnazije je po četrnaesti put organizovan miting na kojem su Kragujevčani demonstrirali nezadovoljni trenutnom situacijom u zemlji i gradu, a zatražili su i ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika.
Na Đačkom trgu obratili su se sugrađani, docent na Fakultetu mašinskih nauka dr Saša Jovanović i hirurg dr Vladimir Đorđević.
I u Pirotu je održano protestno okupljanje " Jedan od pet miliona". Na glavnom gradskom trgu ispred Doma kulture okupila se grupa građana koji su nezadovoljni vladajućim režimom i stanjem u zemlji. Ovoga puta izostalo je i obraćanje i protestna šetnja gradskim ulicama.
Sa desetog protesta u Jagodini građani su, kao i na proteklim skupovima, zatražili ostavke Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković. Prijavljivali su se i za odlazak na miting podrške 13. aprila u Beograd. Jagodinci su potom prošetali gradskim ulicama bez incidenata.
Deseti protest "Jedan od pet miliona" održan je i u Brusu, na korzou ispred hotela "Zvezda". Obraćajući se okupljenim građanima, organizatori protesta su istakli da budno prate događaje u opštini posle usvajanja odluke o ostavci nekadašnjeg predsednika Milutina Jeličića i cele situacije nakon izbora novog predsednika opštine Brus.
Ponovljeni su stari zahtevi oko slobode medija jer, kako oni kažu, ako budu slobodni mediji biće i fer i slobodnih izbora. Okupljeni u Brusu ističu da narod traži da institucije nezavisno rade svoj posao i da svi koji su prekršili zakon budu procesuirani. Na skupu u Brusu govorio je jedan od organizatora protesta u ovom mestu Aleksandar Grbić. Učesnici protesta prošetali su ulicama Brusa.
Prvi protest u Beogradu održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.
Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.
Nakon toga dodati su i zahtevi da ostavke podnesu i ministar policije Nebojša Stefanović, direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.
Objavljivanje plana za rešavanje pitanja Kosova takođe je jedan od zahteva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lečić: Mitroviću, naseo si, nikad nismo planirali da idemo do Pinka

Izvor: Vesti-online.com, 06.Apr.2019

Glumac i funkcioner Demokratske stranke Branislav Lečić izjavio je na protestu "Jedan od pet miliona" ispred zgrade Vlade Srbije da neće biti šetnje do TV Pink i da ona nikad nije ni bila deo plana, jer je vlast htela da je iskoristi za izazivanje incidenata. Umesto toga, protestna kolona krenula...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.