Opozicija protestom “brani” zelenilo na trgu, gradski urbanista kaže biće više drveća

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jul.2019, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija protestom “brani” zelenilo na trgu, gradski urbanista kaže biće više drveća

Šesta niška opoziciona slobodna zona imaće i protest - odbornik Branislav Jovanović pozvao je građane da se pobune protiv radova na centralnom trgu, u subotu 6. jula u 19 sati kod Gradske kuće. Jovanović kaže da niška vlast kreće sa sečom stabala po uzoru na partijske kolege iz Beograda i Aleksinca, a gradski urbanista Nikola Lečić navodi da će posle rekonstrukcije trga stabala biti više.

Park na keju preko puta Gradske kuće ograđen je žicom, mnoge klupice su iščupane, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a tu je i bager. Razlog je - u subotu je počela rekonstrukcija Trga kralja Milana.

Radove u parku odbornik Branislav Jovanović naziva sumanutim, destruktivnim i rušilačkim.

Jovanović kaže da je prvi korak - rušenje klupica, koje su, kako tvrdi, zamenjene pre izvesnog vremena.Počelo bagerisanje; Foto: M.Z/JV

Klupice smo menjali, farbali i brižno čuvali. U tom parku smo odrastali i umesto da samo zablista novim sjajem, niško rukovodstvo kreće sa sečom stabala po uzoru na kolege iz vlasti iz Beograda i Aleksinca - ističe Jovanović.

Odbornik Jovanović poziva Nišlije da se okupe u subotu na Trg Kralja Milana do Gradske kuće, u 19 sati u okviru akcije "Slobodna zona" i dignu glas protiv, kako kaže, terora, bahatosti i antipameti u ovom gradu.

Ako ima savesti i svesti, hajde da se zajedno izborimo protiv trošenja narodnih para - zaključuje Jovanović.

Pored kritika opozicije, u delu javnosti postoji i bojazan građana da će izgubiti zelenu oazu u centru grada.

Međutim, glavni gradski urbanista Nikola Lečić kaže da urbanistički projekat i idejno rešenje za uređenje Trga kralja Milana predviđa drugačiji ishod.

Planirano je da se zasadi 58 stabala i da se ukloni ili premesti na drugu lokaciju 13 stabla. Prema istom dokumentu evidentirano je u analiziranom obuhvatu 188 stabala, odnosno nakon intervencije na uređenju biće 233 stabla - odgovara Lečić.

Upitan da kao stručnjak prokomentariše utisak dela građanstva da će budućim izgledom trga preovladavati beton umesto zelenila, Lečić odgovara da se smanjuju betonske površine u korist prirodnih.

Komparativnom analizom postojećeg stanja i predloženog rešenje uređenja Trga, primećujem da je planirano najveće smanjenje asfaltnih i betonskih površina u korist prirodnih materijala (granit i voda) - objašnjava Lečić.

Urbanista Lečić zaključuje da je transformacija kolovoza u pešačke prostore u centralnim zonama gradova - za njega koncept non plus ultra (prim.aut. najbolji, nenadmašan koncept).

Budući trg; Foto: Sekretarijat za izgradnju
Pogledaj vesti o: Branislav Lečić

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.