Egipatski avion pao, potvrdio Oland

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Maj.2016, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski avion pao, potvrdio Oland

Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju saopštilo je da je prerano da se potvrdi da se putnički avion koji je nestao tokom leta iznad Mediterana zaista srušio.

Pojedini mediji prethodno su, citirajući ovo Ministarstvo, preneli da je potvrđeno da je avion "erbas A320" pao u more sa 66 putnika i članova posade.

Timovi koji učestvuju u potrazi još nisu pronašli nikakve tragove olupine, što bi potvrdilo te navode.

Dodatnu konfuziju izazvalo je saopštenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << avio-prevoznika u kojem je rečeno da je egipatska vojska primila signal iz aviona više od sat vremena nakon što je trebalo da sleti u Kairu posle leta iz Pariza.

Armija je demantovala da je primila bilo kakvu poruku.

Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je danas da je u toku potraga za putničkim avionom kompanije Idžipter (EgyptAir) sa 66 putnika i članova posade koji je noćas nestao iznad Mediterana te da je još uvek rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

"U toku je operacija potrage za avionom u oblasti gde se veruje da je izgubljen kontakt", rekao je on novinarima u Kairu, prenosi Rojters.

U avionu je bilo sedam članova posade i tri oficira bezbednosti.

Sedam sati posle nestanka aviona Idžiptera sa 66 putnika i članova posade, koji je leteo na liniji Pariz Kairo, iznad Mediterana i dalje nema zvanične potvrde da se letelica srušila.

Poslednji kontakt kontrole leta sa avionom bio je 10 minuta pre nestanka.

Kako prenosi Rojters, kontrolori grčkog vazdušnog saobraćaj su razgovarali sa pilotom dok je avion bio u grčkom prostoru, ali on tada nije prijavio bilo kakav problem.

Kompanija je saopštila da je avion nestao rano jutros sa radara iznad Mediteranskog mora, saopštila je aviokompanija, a francuski premijer Manuel Vals je rekao da nijedna teorija ne može biti isključena.

Kompanija navodi da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski prostor rano jutros u 2.45 rano po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Direktor grčke civilne avijacije je rekao da je avion nestao sa radara dva minuta nakon što je napustio vazdušni prostor Grčke, odnosno 16 kilometara po ulasku u egipatski vazdušni prostor.

Grčka je poslala dva aviona i fregatu u oblast južnog Mediterana gde je nestao avion, a na ostrvu Karpatos u pripravnosti su helikopteri kako bi eventualno krenuli u spasilačku akciju.

Predsednici Francuske i Egipta, Fransoa Oland i Abdel Fatah el Sisi razgovarali su o ovoj nesreći, kako bi se uspostavila saradnja u otkrivanju okolnosti pod kojima je nestao avion, saopštila je Jelisejska palata.

 U Parizu i Kairu su u toku hitni sastanci najviših zvaničnika uz prisustvo šefova država.

Kompanija Edžipter potvrdila je da je među putnicima u avionu bilo30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Mediji navode da je među putnicima bilo i troje dece.

U blizini oblasti gde je nestao avion nisu registrovani nepovoljni vremenski uslovi, saopštila je evropska agencija za kontrolu aviosaobraćaja Evrokontrol, javio je Rojters.

Erbas je saopštiio da je avion A320, koji je nestao, isporučen egipatskoj kompaniji Idžipter 2003. godine i da je u vazduhu proveo 48.000 sati. Ovaj tip avion je jedan od najčešće korišćenih u Erbasovoj proizvodnji. Reč je o uskotrupnom avionu koji može da primi 150 putnika i koristi se za letove na kratkim i srednjim destinacijama širom sveta.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.