Uoči Dana pobede

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči Dana pobede

Uz prisustvo šefova oko 30 država i međunarodnih organizacija, među kojima će biti i predsednik Srbije Boris Tadić, u Moskvi će biti obeležena 65. godišnjica pobede nad i fašizmom. Centralni događaj ovogodišnje proslave biće vojna parada na Crvenom trgu. (Direktan prenos na Drugom programu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-a od 07.50 časova).

Evropa i svet obeležavaju 65. godišnjicu kapitulacije nacističke Nemačke, koja je označila kraj Drugog svetskog rata.

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je u Moskvu, gde će prisustvovati vojnoj paradi u centru ruske prestonice povodom proslave 9. maja.

Tadić je prvi predsednik Srbije koji je pozvan u Moskvu na proslavu Dana pobede.

U delegaciji Srbije koja je doputovala u Moskvu je i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Strani zvaničnici će posle parade, u društvu domaćina, položiti cveće na Grob neznanog junaka, a zatim i prisustvovati prijemu koji će u Kremlju u njihovu čast prirediti predsednik Ruske federacije Dmitrij Medvedev.

Centralni događaj ovogodišnje proslave 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, biće vojna parada na Crvenom trgu, u kojoj će učestvovati nekoliko hiljada veterana i pripadnika svih vidova i rodova Ruske armije.

Manifestaciji u Moskvi prisustvovaće najviši zvaničnici tridesetak zemalja, među kojima i predsednik Srbije Boris Tadić.

Kraj Drugog svetskog rata, najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva, u kome je, kako se procenjuje, poginulo 55 miliona ljudi, u Rusiji se obeležava kao Dan pobede u Velikom patriotskom ratu.

Šef ruske države Dmitrij Medvedev je u Moskvi, u prisustvu predsednika Ukrajine i Belorusije, otkrio spomenik Aleja slave, kao simbol pobede nad nacističkom Nemačkom.

"Na ovaj divan dan, uoči obeležavanja velike pobede nad fašizmom, otkrivamo spomenik, koji je simbol naše zajedničke borbe. Sutra je veliki dan, 65. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu", rekao je Medvedev.

U znak pomirenja sa Poljskom, ruski predsednik predao je vršiocu dužnosti poljskog predsednika Bronislavu Komorovskom deo dokumentacije o masakru 22.000 poljskih oficira u Katinskoj šumi, u aprilu 1940. godine.

Medvedev je rekao da je tokom posete Krakovu obećao da će preduzeti sve kako bi se obelodanili dokumenti o masakru u Katinu, te će se rad na dosijeu broj 159, sa koga je skinuta oznaka tajnosti, nastaviti po njegovom direktnom naređenju.

Godišnjicu završetka Drugog svetskog rata obeležava i Francuska, čiji je predsednik Nikola Sarkozi položio venac kod spomenika generalu Šarlu de Golu.

Po tradiciji, u Londonu su na Dan pobede vence položili britanski premijer, lideri najvećih političkih stranaka i predstavnici britanske krune.

Deveti maj se obeležava i kao Dan Evrope. Ove godine je jubilarna, 60. godišnjica usvajanja deklaracije Roberta Šumana, koja je utrla put ujedinjenoj Evropi.

Povodom Dana Evrope, u svim evropskim insitucijama održan je Dan otvorenih vrata, kada su građani mogli da razgovaraju sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompajem i članovima Evropske komisije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.