Tadić sa Kameronom

Izvor: RTS, 16.Nov.2011, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Kameronom

Britanija će podržati Srbiju 9. decembra, ali su za to potrebni preduslovi - rešenje za prelaze na severu Kosova i nastavak dijaloga sa Prištinom, rekao predsednik Tadić u Londonu. Na severu Kosova nema paralelnih struktura, već lokalni organi vlasti izabrani na izborima, izjavio Tadić posle predavanja u Institutu za strateške studije.

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će Velika Britanija podržati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiju 9. decembra kada se u Briselu bude odlučivalo o dodeljivanju statusa kandidata.

"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova", izjavio je predsednik Tadić Tanjugu posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Tadić je dodao da dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali da se nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru.

Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za sticanje statusa kandidata neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao: "Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nađemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće". 

Predsednik Srbije je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosova, a ta kriza je prizvela novi problem.

"Pokušavamo da pronađemo rešenje. Išli smo aktivno sa predlozima", rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.

Tadić je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijalog. Kako je naglasio, ta rešenja ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova. "I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena - priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", istakao je Tadić.

Velika Britanija je jedna od članica Evropske unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana, i protivi se tome da posle prijema Hrvatske u EU nastupi pauza u procesu proširenja.

Poseta predsednika Tadića Londonu, inače prva u svojstvu predsednika Srbije, dolazi u trenutku kada Srbija očekuje da u Briselu bude doneta odluka o tome da joj se dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Razgovori o ekonomskoj saradnji

Tadić je istakao da je sa Kameronom razgovarao o istorijskim vezama dve države i dodao da je posebno bilo reči o borbi porotiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji.

"Velika Britanija i njeni bezbednosni sistemi su bili od velike pomoći", rekao je Tadić. Tadić i Kameron su razgovarali i o ekonomskoj sradnji dve zemlje, imajući u vidu probleme sa kojima se suočava cela EU, pa i Velika Britanija.

"Vrlo je nizak nivo ekonomske saradnje dve zemlje. Nedovoljan je i nivo investicija. Ima nekoliko kompanija koje su značajne, ali to ni izbliza ne dostiže nivo koji je moguć", rekao je Tadić. 

Tadić je dodao da je bilo reči i o aktiviranju srpske dijaspore i britanskih poslovnih ljudi, kao i o nekim investicijama, ne tako velikog obima, koje dugo čekaju na realizaciju.  Te investicije predstavljaju dobar primer šta bi moglo da bude urađeno u budućnosti.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiji, a da bi tih investicija bilo još više potrebno je, kako se ističe, unaprediti poslovnu klimu.

U razgovorima u Dauning stritu, sa srpske strane učestvovali su i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i vicepremijer za evropske integracije Božidar Đelić.

Tadić se danas sastao i sa predsedavajućom Doma lordova Fransis de Suzom, a u čast predsednika Srbije, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg priredio je svečani ručak.

Zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Sebastijanom Kouom, Tadić je obišao i Olimpijski park. Na kraju posete održao je predavanje na Institutu za strateške studije.

Na pitanje koje mu je, posle predavanja na postavio Albanac iz diplomatskog predstavništa tzv. republike Kosovo, u vezi s tim kada će Srbija da "rasformira paralelne strukture na severu Kosova", Tadić je odgovorio:

"Nema paralelnih struktura. Na severu Kosova postoje lokalni organi vlasti koji su izabrani na izborima. Kao predsednik ne delim uvek stavove sa njima, oni su često protiv moje politike, ali ih poštujem. Oni su političari, a ne kriminalci, izabrani su na izborima", poručio je Tadić, prenosi Tanjug.

Na komentar da Srbija treba da "prestane da finansira kriminalce", Tadić je oštro reagovao i rekao: "Mi ne finansiramo kriminalce. To nije istina, mi se borimo protiv toga i nastavićemo to da činimo. Ko god da je kriminalac, bilo da je Srbin, Albanac, Hrvat, uhapsićemo ga. Ali da ne finansiramo lokalne institucije, to bi bilo u suprotnosti sa našim Ustavom."

Predsednik Tadić se sinoć, na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio ambasador Srbije Dejan Popović, susreo sa velikim brojem srpskih studenata i predavača na Oksfordu, Kembridžu i drugim britanskim univerzitetima, za koje je rekao da su svojevrsna "intelektualna izvidnica" koja treba da pomogne u definisanju pravca u kojem treba da se razmišlja.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.