Tadić protiv Tadića (1)

Izvor: BKTV News, 29.Maj.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić protiv Tadića (1)

U istom danu su se u Predsedništvu Srbije na Andrićevom vencu našli Tomislav Nikolić, tek izabrani predsednik Srbije, Boris Tadić, bivši predsednik i zasad jedini  spomenuti kandidat za premijera, novi lider koalicije SNS Aleksandar Vučić, koja je dobila brojčano najveće priznanje birača i Ivica Dačić, lider koalicije koja je procentualno postigla najveći napredak na poslednjim izborima. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Ma šta ko mislio, ali četvorka u čijim rukama je budućnost Srbije. Čak nije ni bitno da li su pojedinačno ili odvojeno razgovarali o tome kuda posle izbora.
Da su živi Tarabići, autori „Kremanskog proročanstva“, verovatno da bi rekli – Srbi su najzad počeli da se prizivaju pameti!
Vrcavi srpski duh nije odole da ne nametne i ideju da je, zapravo, u ovom trenutku najzanimljiviji i najneizvisniji duel - Tadić protiv Tadića!
Zašto?
Dojučerašnji predsednik Srbije je u svom prvom intervju posle izbornog poraza rekao i sledeće: „Najvažniji zadatak vlade mora biti borba protiv nezaposlenosti i siromaštva, i rat protiv korupcije i kriminala. Cilj vlade je da do kraja mandata obezbedi bolji životni standard građana i reformiše državne institucije u skladu sa evropskim standardima“.
Podvučeno je ono - borba protiv nezaposlenosti i siromaštva, i rat protiv korupcije i kriminala. To izaziva dve neverice istovremeno;
Prva, nezaposlenost i siromaštvo nije moguće prevazići ako Srbija ne reši svoje ekonomske probleme. Pre svega, razvojne. „Demokratska vlast“ u minuloj deceniji, a to znači i u „vladavini Tadića“, kroz privatizaciju i razarajuće poteze oholog odnosa prema sopstvenom industrijskom potencijalu, domaćem bankarskom sistemu i  neznalačkoj primeni neoliberalizma totalnim otvaranjem tržušta,  čega se grozi i sama Amerika, sistematski je  uništavala i zaposlenost i dovela do siromaštva gradjane Srbije.
Posle 5. oktobra, bilo je reči da nam je potrebno da godišnje dobijemo iz sveta 2 milijarde dolara, da bismo rešavali egzistencijalne i razvojne probleme. Samo od 2007 do prošle godine, isključivo od doznaka naše dijaspore, u Srbiju je ušlo preko 23 milijardi evra. Profesor dr. Ljubomir Savić je ne jednom ukazivao da je u poslednjih 10 godina, po raznim  osnovama, Srbija dobila iz sveta preko 107 milijardi evra!
Druga neverica je da će budući premijer uspeti da reši nazaposlenost i siromaštvo je ugradjena u tvrdnju da će povesti rat protiv korupcije i kriminala. Ako se milsi na „otvranje“ a ne i rešavanje afera – onda je jedan list blizak doasadašnjoj vlasit malte ne trećinu svog prostora u završnici izborne kampanje  trošio na podsećanje birača na afere koje su bile, a o kojima se ćutalo. Misli se na Luku Beograd i Beka, koji se sudi sa Beogradom oko toga da li je privatizacija zakonita ili ne. Misli se na „C market“ i opet na Beka i Miškovića. Misli se na Vlahovića i Djunića i zemljišta u centru grada i PK „Zemun“. Misli se na Lazarevića i Hamović i  „uvoza“ struje. Misli se na aferu oko Nacionalne štedionice. Ćutalo se o zahtevu i deklaraciji Evropske unije koja traži reviziju 24 privatizacije, medju kojima je i Mobtel, na ispravljanje teških propusta u reformi sudstva, bez kojeg je jalova borba sa kriminalom i korupcijom. I, naravno, na zloglasni član po kome je „zloupotreba službene dužnosti“ kada privatnik neracionalno upravlja svojim kapitalo. Ali, i na Mobtel, koji je posebno interesantan jer bez rešavanja te afere teško je prihvatljivo da URS i njen lider Mladjan Dinkić uopšte bude ubrajan u zbir sa kojim Tadić računa.
I to nisu sva pitanja. O onim drugima, isto toliko bitnim za budućnost Srbije – u sutrašnjem tekstu. Ne da bi osporavala kandidatura Tadića, već da ova, ali i sva druga pitanja i dileme, ne prodju bez neposredne i ubedljive rasprave o realnosti programa budućeg premijera, a ne o privlačnosti njegovih obećanja kada su se prikupljali glasova i kada nas prošlost uči da su ostala neostvarena!
Mirko Stamenković
Tweet
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Srpska Napredna Stranka,   Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.