Tadić odluku o rukovanju doneo sam

Izvor: B92, 10.Jul.2012, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić odluku o rukovanju doneo sam

Beograd -- Odlazak Borisa Tadića na "Kroacija samit" zasnovan je na insistiranju SAD, ali je predsednik DS sam odlučio da se rukuje s kosovskim premijerom, piše Danas.

Kako je Danasu izjavilo više sagovornika iz krugova bliskih Tadiću, njegov odlazak u Dubrovnik bio je "ohrabren" iz Stejt departmenta, koji smatra da je krajnje vreme da se neki političar visokog ranka pojavi na tom međunarodnom skupu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Međutim, političku rizičnu odluku da se rukuje s premijerom Kosova Hašimom Tačijem doskorašnji predsednik Srbije "doneo je potpuno sam", piše taj list.

Danas dododaje da je prilikom prošlonedeljne posete Beogradu, funkcioner Stejt departmenta Filip Riker nedvosmisleno rekao srpskim sagovornicima da je državnoj sekretarki Hilari Klinton jako stalo da Srbija prekine tradiciju bojkotovanja "Kroacija samita".

Amerikancima je jasno da zvanični predstavnici Srbije i dalje ne žele da prisustvuju ovom skupu jer je Kosovo tu predstavljeno kao ravnopravna država, pa su insistirali na učešću političara iz Beograda "u bilo kojoj formi" i tražio se način da do toga dođe.

Rešenje je nađeno u činjenici da "Kroacija samitu", osim predstavnika država, prisustvuju i drugi uvaženi gosti iz cele Evrope, Severne Amerike i pojasa Mediterana, pa se Tadić, kao bivši predsednik i političar koji je godinama blisko sarađivao sa zemljama u regionu, potpuno uklopio u format samita.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.