Utorak, 10.07.2012.

07:16

Tadić odluku o rukovanju doneo sam

Odlazak Borisa Tadića na "Kroacija samit" zasnovan je na insistiranju SAD, ali je predsednik DS sam odlučio da se rukuje s kosovskim premijerom, piše Danas.

Izvor: Danas

Default images

Kako je Danasu izjavilo više sagovornika iz krugova bliskih Tadiću, njegov odlazak u Dubrovnik bio je "ohrabren" iz Stejt departmenta, koji smatra da je krajnje vreme da se neki političar visokog ranka pojavi na tom međunarodnom skupu.

Međutim, političku rizičnu odluku da se rukuje s premijerom Kosova Hašimom Tačijem doskorašnji predsednik Srbije "doneo je potpuno sam", piše taj list.

Danas dododaje da je prilikom prošlonedeljne posete Beogradu, funkcioner Stejt departmenta Filip Riker nedvosmisleno rekao srpskim sagovornicima da je državnoj sekretarki Hilari Klinton jako stalo da Srbija prekine tradiciju bojkotovanja "Kroacija samita".

Amerikancima je jasno da zvanični predstavnici Srbije i dalje ne žele da prisustvuju ovom skupu jer je Kosovo tu predstavljeno kao ravnopravna država, pa su insistirali na učešću političara iz Beograda "u bilo kojoj formi" i tražio se način da do toga dođe.

Rešenje je nađeno u činjenici da "Kroacija samitu", osim predstavnika država, prisustvuju i drugi uvaženi gosti iz cele Evrope, Severne Amerike i pojasa Mediterana, pa se Tadić, kao bivši predsednik i političar koji je godinama blisko sarađivao sa zemljama u regionu, potpuno uklopio u format samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: