Tadić: Na potezu EU

Izvor: B92, 07.Jun.2011, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Na potezu EU

Brisel -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas u Briselu da je Srbija hapšenjem Ratka Mladića dokazala da se drži svoje reči i da je sada na EU da dokaže to isto.

On je naveo da je Mladić bio moralna obaveza Srbije, ali i uslov za evropske integracije.

"Danas EU možemo pogledati u oči i reći da smo uradili ono što je trebalo. Može li EU to isto da učini", istakao je Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na predavanju u Centru za evropsku politiku o evropskim integracijama Srbije.

Tadić je dodao da je Srbija spremna da počne predpristupne pregovore sa EU i da bi Eu trebalo da iskoristi sadašnju priliku, koja je veća nego ikada.

Tadić je u ponedeljak u Briselu, na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejom, izjavio da će se Srbija sada, nakon hapšenja i izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu, orijentisati na proces reformi i da očekuje da će do kraja ove godine dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Tadić smatra da je Srbija spremna i da ima kapaciteta za konstruktivnu i ključnu ulogu u rešavanju svih problema u regionu, uključujući i kosovski, i da održivo rešenje može biti jedino ono koje svi prihvataju.

"Srbi i Albanci moraju se pomiriti. To je moguće. Mi smo spremni da isprobamo sve mogućnosti", rekao je Tadić.

On je ohrabren do sada ostvarenim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine i napomenuo da Srbija, za razliku od nekih koji hoće brza rešenja, traga za rešenjima koja će trajati.

Ipak, predsednik Srbije istakao je da Beograd ni pod kojim uslovima neće ni eksplicitno, ni implicitno priznati kosovsku nezavisnost i dodao da je dijalog sa Prištinom deo napora da se u Evropsku Uniju uđe bez novog konflikta kojim bi opterećivali evropsku zajednicu naroda.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.