Tadić, Josipović i predsedništvo BiH na Brionima 18. jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić, Josipović i predsedništvo BiH na Brionima 18. jula

BEOGRAD -

Neformalni trilateralni sastanak predsednika Srbije, Hrvatske i članova Predsedništva BiH biće održan 18. jula na Brionima, saznaje Tanjug u dobro obaveštenim diplomatskim izvorima.

Nezvanična najava o tome da će se predsednik Boris Tadić, Ivo Josipović i članovi Predsedništva BiH uskoro sastati čula se u sredu u Sarajevu.

Predsedavajući "tročlanog šefa države" BiH Nebojša Radmanović je posle susreta sa predsednikom Srbije rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će o otvorenim pitanjima među zemljama regiona i drugim temama biti reči za desetak dana na sastanku u Hrvatskoj.

Trilateralni sastanci najviših zvaničnika regiona održavani su u proteklih godinu i po dana nekoliko puta s ciljem da se zatvore teška pitanja i rane iz perioda ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, ali i da se da podsticaj saradnji na ekonomskom planu i pruži međusobno ohrabrenje i podrška na putu ka Evropskoj uniji kojoj teži ceo region.

Predsednik Srbije je sa članovima predsedništva BiH - Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem - prethodno razgovarao krajem aprila ove godine u Karađorđevu, a na tom sastanku učestvovao je i turski predsednik Abdulah Gul.

Sa sastanka je poručeno da je postignut dogovor da se tri države u budućnosti iskreno pomažu u procesu evrointegracija, ali bez mešanja u unutrašnje stvari suseda.

Turska je aktivno uključena u napore da se normalizuju odnosi između Srbije i BiH, a u Istanbulu je aprila prošle godine održan trilateralni sastanak na kojem su učestvovali predsednici Tadić i Gul, i tadašnji predsedavajući predsedništva BiH - Haris Silajdžić.

Tada je istaknuto da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona, a naglašen je i "hrabar i vizionarski pristup" Tadića i Silajdžića i njihova "odlučnost da se prevaziđu istorijske razlike i izgradi zajednička budućnost" zasnovana na toleranciji i razumevanju.

Tadić je, takođe, učestvovao i na trilateralnim susretima sa predsednicima Hrvatske Ivom Josipovićem i Mađarske Laslom Šoljomom aprila prošle godine, kao i dva puta sa premijerima Hrvatske i Slovenije - Jadrankom Kosor i Borutom Pahorom, prvo u Ptuju marta prošle godine, a potom i u Smederevu aprila ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić razgovarao s predsedavajućim OEBS-a

Izvor: S media, 07.Jul.2011

Predednik Srbije razgovarao danas sa predsednikom Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Petrosom Eftimiuom i ministrom inostranih poslova Litvanije Audronijusom Ažubalisom. Razgovori vodjeni na temu saradnje Srbije sa tom organizacijom. ..Predsednik Republike Srbije...

Nastavak na S media...

Sastanak SR, HR i BiH na Brionima

Izvor: B92, 07.Jul.2011

Beograd -- Neformalni trilateralni sastanak predsednika Srbije, Hrvatske i članova Predsedništva BiH biće održan 18. jula na Brionima, potvrđeno je za B92...Teme razgovora još nisu objavljene, a pretpostavlja se da će to biti stanje u regionu, evro-atlanska integracija i otvorena pitanja među...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.