Tadić: Beograd traži rešenje, Priština traži priznanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2011, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Beograd traži rešenje, Priština traži priznanje

BERLIN -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Berlinu da pritisak međunarodne zajednice nije imao nikakvog efekta na odluku o hapšenju Ratka Mladića, pa tako neće biti efikasan ni u slučaju rešavanja problema Kosova.

Tadić je u diskusiji, posle predavanja koje je sinoć održao u Fondaciji Fridrih Ebert, istakao da Beograd, u dijalogu s Prištinom, pokušava da pronađe rešenje, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Priština, tragajući za rešenjem, istovremeno želi da izdejstvuje da Srbija implicitno prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

"Ne radi se o političkoj igri, da li se implicitno priznaje ili ne priznaje nezavisnost Kosova, nego se ovde radi o tome da se pronađe rešenje koje je održivo", istakao je Tadić koji je govorio na temu "Srbija kao akter regionalnog pomirenja i faktor stabilnosti na Balkanu".

Ističući da "nikakav pritisak nema efekta na našu politiku danas", Tadić je primetio da su evropski mediji pisali da je Srbija uhapsila i izručila Mladića zbog toga što su postojali pritisci da to uradi.

"Tu odluku sam, kao predsednik Srbije, u skladu sa mojim nadležnostima doneo ne zbog pritisaka iz EU ili Haškog tribunala, već zbog nas samih. Zbog Srba, zbog Bošnjaka i zbog Hrvata. Nikakav pritisak nije imao efekta na saradnju Srbije s Haškim Tribunalom. U kontekstu pregovora Beograda i Prištine, ti pritisci nemaju efekta. Želimo da pronađemo rešenje", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je na predavanju poručio da Srbija očekuje status kandidata za Evropsku uniju, pa početak pregovora o pridruživanju, ali da neće menjati stav o Kosovu.

"Rešavanje pitanja Kosova suviše je važno za oba naroda, i Srbe i Albance, da bi postalo politička igra uslovljavanja članstvom u Evropskoj uniji", upozorio je Tadić.

Tadić je naglasio da Srbija pre ulaska u EU želi da reši pitanje Kosova, ali da konačno rešenje odmah sada ne bi u jednakoj meri uvažilo interese i jednih i drugih.

"Ono što znate i ono što nije sporno: Srbija neće i ne može priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova" zaključio je predsednik Srbije.

On je kazao da problem može da se reši samo pomirenjem Srba i Albanaca, i da nema pomirenja ako se ne razgovara.

"Zbog toga Beograd i Priština vode dijalog pod pokroviteljstvom EU, i očekujem prve rezultate već tokom jula", rekao je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Uhapšen Ratko Mladić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Beograd traži rešenje, Priština traži priznanje

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2011

BERLIN - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Berlinu da pritisak međunarodne zajednice nije imao nikakvog efekta na odluku o hapšenju Ratka Mladića, pa tako neće biti efikasan ni u slučaju rješavanja problema Kosova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.