TADIĆ: SRBIJA NE SME DA STANE

Izvor: Kurir, 19.Dec.2010, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ: SRBIJA NE SME DA STANE

BEOGRAD - Ne smemo da stanemo! Srbija ne sme da stane! Ovim rečima, s napomenom da citira pokojnog Zorana Đinđića, predsednik DS Boris Tadić juče je izazvao najbučnije salve aplauza gotovo 3.000 okupljenih delegata na 14. po redu izbornoj skupštini DS.

Kao glavni cilj stranke Tadić je istakao pobedu demokrata na izborima na proleće 2012. godine.

- Pobedićemo i ovoga puta, ali ne za DS. Pobedićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za Srbiju, građane, sve narode u Srbiji, zbog regiona i naše zajedničke evropske budućnosti - istakao je šef države i dodao:

- Cilj Srbije je da u narednoj godini dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da pregovore o članstvu počne pre narednih parlamentarnih izbora. Želim da DS bude stranka koja ubrzava ritam Srbije i ide u susret iskušenjima i preskače prepreke, i ako budemo dobro radili, možemo da uđemo u EU 2016. godine. Ukoliko se to ne desi, onda nas čeka tek 2020. godina. Zbog svega toga, naredna godina je važna za realizaciju plana razvoja Srbije u narednoj deceniji, i zato ne može da bude izborna, već radna godina - kazao je Tadić.

Nakon podsećanja na događaje koji su se desili od poslednje skupštine DS 2006. godine, lider DS podvukao je prioritete za 2011. godinu.

- Srbija mora završiti reformu pravosuđa i izbornog sistema, kao i restituciju. Očekuje nas i početak dijaloga o Kosovu i dalje jačanje regionalne saradnje. Potrebne su i investicije u obrazovanje, nauku, infrastrukturu, energetiku, zdravstvo, socijalnu zaštitu i očuvanje radnih mesta - rekao je Tadić.

Šef države, predstavljajući izveštaj, istakao je, između ostalog, Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

- To je jedan od najvažnijih reformskih zakona. Akcija „Balkanski ratnik“ i obračun s mafijom je zastava Demokratske stranke! Takođe, ubice premijera Zorana Đinđića osuđene su na maksimalne kazne, a Bulevar Zorana Đinđića će zauvek nositi to ime. Veliki uspeh je i ukidanje viza, ali i donošenje Deklaracije o Srebrenici - naglasio je Tadić.

Kao loša iskustva predsednik države naveo je paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, kao i ubistvo Francuza Brisa Tatona u centru prestonice.

- Ti incidenti moraju dobiti sudski epilog. Ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona 2009. godine predstavlja tragediju koja je osramotila Srbiju - kazao je Tadić.

Lider DS podvukao je da ta stranka nikada neće napustiti evropski put i da nikome ne sme da prepusti taj barjak.

- Mi smo politička stranka koja u svim kritičnim momentima preuzima odgovornost i podmećemo leđa gde drugi neće - zaključio je Tadić.

Dragoljub Mićunović: Odgovornost u poslu

Predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović ocenio je da je obaveza te partije da u interesu Srbije savlada samu sebe i svoje unutrašnje probleme.

- Demokrate moraju da podrže svoje predstavnike u Vladi, ali i da od njih traže odgovornost u poslu i da se ne otuđuju od stranke - istakao je Mićunović.

Na svečanosti 450 gostiju

Svečanom delu izborne skupštine DS sinoć je prisustvovalo oko 450 gostiju iz inostranstva i javnog i kulturnog života Srbije.

Među prisutnima su bili predsednik RS Milorad Dodik, zamenik premijera Albanije Iljir Meta, članovi Evropskog parlamenta Marija Muniz, Zoran Taler i Zita Gurmai. Delegatima DS preko video-linka obratio se i predsednik grčke vlade Jorgos Papandreu i predsednik Partije evropskih socijalista Pol Rasmusen.

Pismo Vladana Batića

Na početku skupštine DS, glumac i funkcioner DHSS Branislav Lečić pročitao je pismo lidera te stranke Vladana Batića, koji zbog bolesti nije mogao da prisustvuje ovom događaju.

- Želim vam svu sreću u daljem radu. DS je moja najveća ljubav - napisao je, između ostalog, Batić.

Tešić: Neki vodili kampanju

Delegat skupštine DS Gojko Tešić kritikovao je to što su pojedini kandidati DS za stranačke funkcije u danima pred skupštinu organizovali kampanju „u nama naklonjenim medijima“.

- Glasaću za Vuka Jeremića za potpredsednika DS, zbog toga što je čestit i pošten čovek, moralan, obrazovan i trpeljiv. Nadam da posle stranačke Skupštine Jeremić neće biti gubitnik, koji će biti marginalizovan zbog sitnih interesa - kazao je Tešić, i dodao da mu je žao zbog toga što su neposredno pred izbore za stranačke organe od kandidature odustali neki članovi koji su mejlovima i SMS porukama prethodno ubeđivali ostale da glasaju za njih.

Dodik: Najlepše želje!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući na svečanom delu skupštine DS, uputio je poruku domaćinu:

- Želim Borisu Tadiću da na izborima osvoji onoliko glasova koliko smo i mi osvojili u našoj zemlji - poručio je Dodik.

Srećan rođendan Dinkiću!

Nakon što je izabran za predsednika DS Boris Tadić je u svečanom govoru javno čestitao rođendan lideru G17 plus Mlađanu Dinkiću.

Poruke kandidata za potpredsednika DS

Dragan Đilas: Nema danas ovde pobednika i gubitnika. Nije ovo sudnji dan, pa onaj ko nije izabran, njega više nema. Ovo je praznik demokratije.

Vuk Jeremić: Premlad ili ne, danas vam stavljam svoj rad na ocenu i raspolaganje. Da bismo zadržali pravo da menjamo Srbiju, imamo obavezu da menjamo sebe.

Bojan Pajtić: DS uvek bila granica i razgraničenje između vere i pohlepe. Nije lako Borisu Tadiću jer se na njegovim plećima prelamaju pohlepa i vera, i sva nadanja i interesi.

Dušan Petrović: Očekujem od DS da bude solidaran i pruži priliku ljudima koji imaju mogućnost da na najbolji način prenose njene poruke građanima. Boriću se da oni koji to mogu da učine dobiju poziciju u DS.

Jelena Trivan: Pokušaću da otvorim novi prostor za veće učešće žena u vođenju i odlučivanju u stranci. Neću biti samo kvota. Premalo nas ima na funkcijama, a u DS ima mnogo dobrih žena.

Dragan Šutanovac: Niko od nas nije izabran da vlada, već da menja i profesionalizuje. DS će posle ovih izbora biti još jači i ne sme biti poraženih.

Tajno glasanje

Sava centar juče je bio dupke pun, jer je od 2.992 delegata skupštini DS prisustvovalo njih 2.744. Prvi put u Srbiji neka stranka je organizovala tajno, elektronsko glasanje. Delegati su, u posebnim kabinama, glasali posredstvom kompjutera. Zanimljivo, jedan računar stajao je u hodniku ispred sale, kako bi delegati mogli da „vežbaju“.

Držao govor na jednoj nozi

Boris Tadić je na kraju govora rekao da je celo izlaganje održao na jednoj nozi.

- Posle ove skupštine moraću da odsustvujem 24 sata zbog nekih popravki. Svi moramo neprekidno da radimo na sebi. Možemo da pobedimo i s jednom nogom - istakao je Tadić.

Dok se Tadić vraćao na mesto, Božidar Đelić, koji je predsedavao skupštinom, poželeo mu je da što pre stane na noge, što je Tadić gotovo odmah i učinio, podižući štaku uvis.

- Eto ga, već je na dve noge... - konstatovao je Đelić, posle čega je usledio buran aplauz praćen osmesima.

Homen: DS iznad ličnog interesa!

Državni sekretar Ministarstva pravde i funkcioner DS Slobodan Homen obraćajući se skupštini stranke naveo je razlog zbog kojeg je povukao kandidaturu za člana Predsedništva.

- Pošto velika većina članova zna šta je svrha i razlog postojanja DS, upravo zbog njih želim da dam lični primer i da pokažem da su opšti ciljevi i interesi DS iznad interesa svakog pojedinca. Zbog toga sam doneo odluku da povučem svoju kandidaturu za člana Predsedništva DS - istakao je Homen.

Najveći izazovi pred Srbijom

Govoreći o najvećim izazovima sa kojima će se Srbija suočiti u narednoj deceniji, Tadić je istakao da su to, pod jedan, ekonomska kriza i posledica koje je ona izazvala po srpsku ekonomiju. Kao drugi izazov istakao je nedovoljno visok nivo ulaganja u nauku i obrazovanje, što, kako je poručio, mora da se promeni. Pod tri je istakao potrebu razvoja infrastrukture, a kao poslednji i najveći problem i izazov Tadić je naveo starenje stanovništva, po čemu smo na vrhu u Evropi.

Pretili nam zbog SSP

Predsednik Srbije Boris Tadić, govoreći o negativnim reakcijama koje su ih pratile zbog odluke da odu na potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, u jednom trenutku je rekao da su im pojedinci čak pretili da će se obračunati s njima na aerodromu, prilikom njihovog povratka.

Prioriteti za 2011.

- reforma pravosuđa

- reforma izbornog sistema

- usvajanje zakona o restituciji

- nastavak borbe protiv

  organizovanog kriminala i korupcije

- početak dijaloga o Kosovu

  i regionalna saradnja

- investicije

- očuvanje radnih mesta

Virtuelni Đinđićev muzej

Lider demokrata i šef države Boris Tadić istakao je i da neće odustati od formiranja muzeja premijera Zorana Đinđića, koji će čak biti virtuelan. Tadić se tokom govora nekoliko puta obratio Đinđićevoj supruzi Ružici i napomenuo da je dobila orden Legije časti.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.