TADIĆ NA ZAVRŠNICI BRISELSKOG FORUMA

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TADIĆ NA ZAVRŠNICI BRISELSKOG FORUMA

BRISEL - Predsednik Srbije Boris Tadić danas će, završnog dana trodnevnog Briselskog foruma, učestvovati na panelu "Približavanje Balkana Evropskoj uniji".

Predsednik Srbije se tokom prva dva dana posete Briselu sastao sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

Tadić je juče u Briselu izjavio da Srbija može da dobije status kandidata za EU do kraja godine i potom započne pregovore - >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao nepovratan put ka članstvu u Uniji, koje bi značilo sigurnost i bolji život za građane.

Posle serije susreta sa zvaničnicima EU, Tadić je novinarima rekao da su "svi veoma zadovoljni postignutim" u Srbiji, kao i početkom dijaloga Beograda i Prištine.

Tadić je susrete na marginama Briselskog foruma započeo u petak, sastankom sa predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompejom, a u subotu je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

"Razgovori su bili dobri i smatram da Srbija ima velike šanse da ispuni sve ono što je predviđeno Akcionim planom", istakao je Tadić, navodeći da je za uspeh tog procesa potrebno da se do kraja juna usvoji set zakona.

Predsednik je naglasio da su potrebne suštinske promene, a da je posebna pažnja posvećena reformi pravosuđa, političkog sistema i blanko ostavki.

"Svi su veoma zadovoljni postignutim. I ja ne mogu da ne budem zadovoljan", rekao je Tadić, dodajući da je sa sagovornicima iz EU konstatovao da Srbija, dok još zvanično nije postala kandidat, ispunjava obaveze i sprovodi reforme koje neke druge zemlje ispunjavaju tek na kraju pregovora, poput reforme pravosuđa.

Tadić je istakao da je komesar za proširenje File zadovoljan procesom i dinamikom, ali "to ne znači da ne treba da ubrzamo stvari".

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je sagovornicima ponovio da Beograd učestvuje u procesu u kojem se rešava pitanje "istorijskog konflikta" na Balkanu - što predstavlja "istorijski doprinos" miru, "uz duboku svest da ne možemo doneti naše konflikte u EU".

Tadić je naglasio da ipak "ne treba biti neodgovoran u izlivu optimizma", jer je, kako je kazao, potpuno svestan da će se u sprovođenju Akcionog plana, kao i po pitanju dijaloga Beograda i Prištine "proizvoditi tenzije, nezadovoljstva" koje zahtevaju dnevna objašnjenja građanima, učesnicima političkog procesa, međunarodnoj zajednici.

Briselski forum organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, održava se šesti put i ove godine okuplja 450 učesnika iz domena političkog, privrednog, akademskog i medijskog života.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.