Tadić: Srbija možda kandidat do kraja 2011.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2011, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija možda kandidat do kraja 2011.

BRISEL -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu da Srbija može da dobije status kandidata za EU do kraja godine i potom započne pregovore - kao nepovratan put ka članstvu u Uniji, koje bi značilo sigurnost i bolji život za građane.

Posle serije susreta sa zvaničnicima EU, Tadić je novinarima rekao da su "svi veoma zadovoljni postignutim" u Srbiji, kao i početkom dijaloga Beograda i Prištine.

Pažnja na pravosuđu i blanko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostavkama

Tadić je susrete na marginama Briselskog foruma započeo u petak, sastankom sa predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompejom, a danas je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom - s kojim je razgovarao više od sat.

"Razgovori su bili dobri i smatram da Srbija ima velike šanse da ispuni sve ono što je predviđeno Akcionim planom", istakao je Tadić, navodeći da je za uspeh tog procesa potrebno da se do kraja juna usvoji set zakona.

Predsednik je naglasio da su potrebne suštinske promene, a da je posebna pažnja posvećena reformi pravosuđa, političkog sistema i blanko ostavki.

"Svi su veoma zadovoljni postignutim. I ja ne mogu da ne budem zadovoljan", rekao je Tadić, dodajući da je sa sagovornicima iz EU konstatovao da Srbija, dok još zvanično nije postala kandidat, ispunjava obaveze i sprovodi reforme koje neke druge zemlje ispunjavaju tek na kraju pregovora, poput reforme pravosuđa.

Tadić je istakao da je komesar za proširenje File zadovoljan procesom i dinamikom, ali "to ne znači da ne treba da ubrzamo stvari".

Kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je sagovornicima ponovio da Beograd učestvuje u procesu u kojem se rešava pitanje "istorijskog konflikta" na Balkanu - što predstavlja "istorijski doprinos" miru, "uz duboku svest da ne možemo doneti naše konflikte u EU".

Tadić je naglasio da ipak "ne treba biti neodgovoran u izlivu optimizma", jer je, kako je kazao, potpuno svestan da će se u sprovođenju Akcionog plana, kao i po pitanju dijaloga Beograda i Prištine "proizvoditi tenzije, nezadovoljstva" koje zahtevaju dnevna objašnjenja građanima, učesnicima političkog procesa, međunarodnoj zajednici.

"Situacija u BiH nije jednostavna"

Govoreći o situaciji u regionu, on je ocenio da bi politički proces u Federaciji BiH, u kojoj se formira vlast bez učešća glavnih hrvatskih stranaka - mogao da proizvede "neke nove tenzije", ali da to pitanje, kao i ostala pitanja u BiH, moraju da reše "dva entiteta i tri naroda".

"Samo legitimni predstavnici političkih stranaka, naroda i entiteta moraju da nađu dogovor, a okolne zemlje, Srbija i Hrvatska, treba da prihvate njihov dogovor", istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, "situacija nije jednostavna u BiH i ne treba je bojiti lepšim bojama".

Predsednik Srbije je, navodeći da su ga i sagovornici u Briselu pitali o političkoj situaciji u regionu, kazao da Beograd želi da se "u BiH sve promene dese u skladu sa interesima dva entiteta i tri naroda", jer "bilo kakvo nametnuto rešenje nije održivo i nije produktivno".

"U svakom trenutku sam spreman da odem u BiH, ali da to ni jednog trenutka nema prizvuk mešanja u unutrašnje stvari, jer ne želim da na Srbiju ni jednog trenutka padne hipoteka da je učinila nešto loše", rekao je Tadić.

On je dodao da tri principa određuju odnos Srbije prema političkim procesima u regionu.

"Prvo što Srbija mora - da se ne meša u unutrašnje stvari druge države. Drugo, da vodi politiku koja obezbeđuje mir, a ne političke tenzije. Treće, da Srbija otvoreno govori o legitimnim interesima vlastitog naroda koji živi u drugim zemljama i uvažava legitimne interese svih ostalih koji žive u Srbiji", rekao je predsednik Srbije.

Tadić će sutra učestvovati na panelu "Približavanje Balkana Evropskoj uniji", na kojem će o evrointegraciji regiona govoriti i premijer Crne Gore Igor Lukšić i predstavnici EU.

Briselski forum organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, održava se šesti put i ove godine okuplja 450 učesnika iz domena političkog, privrednog, akademskog i medijskog života.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TADIĆ: SRBIJI DO KRAJA GODINE KANDIDATURA ZA ČLANSTVO

Izvor: Kurir, 26.Mar.2011

BRISEL - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu u Briselu da postoje veliki izgledi da Srbija ispuni uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio da bi odmah potom trebalo da usledi i početak pregovora o članstvu..."To bi besumnje značilo sigurnost za bolji život...

Nastavak na Kurir...

Tadić na Briselskom forumu razgovarao sa Van Rompejem

Izvor: NaDlanu.com, 27.Mar.2011, 03:33

BRISEL, 25. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u petak na evroatlantskom skupu "Briselski forum" s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejem o napretku Srbije u evropskim integracijama.Tadić i Van Rompej su razmenili misljenja o izgledima Srbije da blagovremeno...

Nastavak na NaDlanu.com...

TADIĆ NA ZAVRŠNICI BRISELSKOG FORUMA

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011

BRISEL - Predsednik Srbije Boris Tadić danas će, završnog dana trodnevnog Briselskog foruma, učestvovati na panelu "Približavanje Balkana Evropskoj uniji"...Predsednik Srbije se tokom prva dva dana posete Briselu sastao sa najvišim zvaničnicima Evropske unije...Tadić je juče u Briselu izjavio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.