Srpski izbor

Izvor: RTS, 20.Maj.2012, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski izbor

Građani Srbije biraju šefa države između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Do 19 časova glasalo 41,5 odsto birača, saopštio CeSID. Zatvorena birališta u Srbiji. Mandat predsednika traje pet godina.

20.20 - CeSid objavio prve preliminarne rezultate predsedničkih izbora.

20.02 - CeSID: Odziv birača u Srbiji do 19 časova je 41,5 odsto birača. U Vojvodini je glasalo 44,4 odsto birača, u centralnoj Srbiji 40,4 odsto, a u Beogradu 40,2 odsto birača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
20.00 - Zatvorena birališta u Srbiji.

19.02 - Izlaznost u Srbiji do 18 časova 36,83 odsto, saopštio RIK. U centralnoj Srbiji glasalo 35,92 odsto, Vojvodina 38,78 odsto, Beogradu 36,09 odsto, Nišu 37,15 odsto, Kragujevacu 33,28 odsto, Novom Sadu 38,53 i u Čačaku 32,12 odsto birača.

18.00 - CeSID: Izlaznost u Srbiji do 17 časova 33 odsto, što je 11 odsto manje nego 6. maja. U Vojvodni glasalo 34,5 odsto, centralnoj Srbiji 32,5 odsto, u Beogradu 32,2 odsto birača.

15.02 - CeSID: Izlaznost u Srbiji do 14 časova 23,3 odsto. U Vojvodini glasalo 24 odsto, centralnoj Srbiji 21,4 odsto, u Beogradu 23,7 odsto birača.

14.52 - Do 14 časova glasalo 23,19 odsto birača, saopštio je RIK. To je za oko 9 odsto manje nego u prvom krugu. U centralnoj Srbiji izlaznost je 22,95 odsto, Beogradu 23,67 odsto, Nišu 23,46 odsto, Kragujevcu 21,04 i u Čačku 20,11 odsto.

11.01 - Do 10 časova glasalo 8,37 odsto birača, saopštio je RIK. To je za 2,67 odsto manje nego u prvom krugu. U centralnoj Srbiji izlaznost 7,57 odsto, Beogradu 7,71 odsto, u Nišu 7,41 i Kragujevcu 4,7 odsto.

10.18 - Glasao Tomislav Nikolić, predsednički kandidat Srpske napredne stranke

10.15 - Glasao Boris Tadić, predsednički kandidat liste Izbor za bolji život.

10.02 - Do 9 časova u Srbiji je glasalo 4,9 odsto birača upisanih u biračke spiskove, što je 1,7 odsto manje nego 6. maja, saopštio je CeSID. U Beogradu izlaznost 4,3, u centralnoj Srbiji 4,4 odsto.

07.00 - Otvorena biračka mesta za glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora.

Na glasačkim mestima u zemlji i inostranstvu građani Srbije izjašnjavali su se o šefu države u drugom krugu predsedničkih izbora. Oni su birali između predsedničkih kandidata liste "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Ukupno 6.771.479 birača izjašnjavalo se na 8.390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu, koja su bila otvorena od 7 do 20 sati.

Prema podacima CeSID-a odziv birača u Srbiji do 19 časova je 41,5 odsto birača. U Vojvodini je glasalo 44,4 odsto birača, u centralnoj Srbiji 40,4 odsto, a u Beogradu 40,2 odsto birača, saopšteno je iz CeSID-a.

Do 18.00 na teritoriji Srbije u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je 36,83 odsto birača, saopštila je Republička izborna komisija (RIK). Na teritoriji Srbije na izborima 6. maja do 18 sati je izašlo 48,28 odsto birača.

U Vojvodini je na birališta izašlo 38,78 odsto građana, a u centralnoj Srbiji je glasalo 35,92 odsto upisanih birača. Kako je saopštio RIK, u Beogradu je do 18 sati glasalo 36,09 odsto birača, u Novom Sadu 38,53 odsto, u Nišu 37,15 odsto, Kragujevcu 33,28 odsto, a u Čačku 32,14 odsto.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je građane da izađu na birališta i glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, i poručio da ko izbegava da glasa kasnije nema pravo da kritikuje.

Prvi na glasačkom listiću, koji je svetlo drap boje, je Tadić, koji je prema konačnim rezultatima u prvom krugu osvojio 25,31 odsto, odnosno 989.454 glasova, a drugi je Nikolić, koji je osvojio 25,05 odsto, odnosno 979.236 glasova.

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić glasao je na biračkom mestu broj 34 u ulici Koste Stojanovića 2, u beogradskoj opštini Stari grad. Tadić je na glasanje došao sa suprugom, kćerkama, majkom i ocem.

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić glasao je na biračkom mestu broj 59 u Osnovnoj školi "Kralj Aleksandar Prvi" na Novom Beogradu. Nikolić je na glasanje došao zajedno sa suprugom Dragicom.

U drugom krugu predsedničkih izbora glasali su predsednica Skupštine Srbije koja je vršilac dužnosti predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović, premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera Ivica Dačić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Glasali su i lideri političkih partija, DSS-a Vojislav Koštunica, LDP-a Čedomir Jovanović, URS-a Mlađan Dinkić, Jedinstvene Srbije Dragan Marković, Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Ozbiljnijih nepravilnoti tokom današnjeg glasanja nije bilo, saopštio je RIK. Jedan čovek, revoltiran što njegova supruga nije bila upisana u birački spisak, u Vladimircima je uzeo oko 500 glasačkih listića i pobegao sa biračkog mesta. Listići su ubrzo vraćeni, pa je glasanje nastavljeno.

Na jednom biračkom mestu u Čačku, jednom čoveku bilo je dozvoljeno glasanje bez prethodne identifikacije. Dva meštanina sela Reljinac, u opštini Prokuplje, potukli su se na biračkom mestu. Glasanje je odmah prekinuto, a normalizovano je nakon intervencije policije.

U Vranju je izbila tuča predstavnika lokalnog DS-a i aktivista SNS-a, u kojoj je, prema tvrnjama vranjskih demokrata, njihov aktivista Miroslav Krstić je zadobio teške a predsednik GO DS i doskorašnji poslanik Goran Stefanović lakše povrede.

Glasanje na Kosovu i Metohiji

Drugi krug predsedničkih izbora sprovodio se i na teritoriji Kosova i Metohije, a na 90 biračkih mesta moglo je da glasa oko 109.000 građana.

Do 14 časova na Kosovu je glasalo 11 odsto birača, izjavio je Tanjugu portparol OEBS-a Nikola Gaon. Na izborima 6. maja do 14 sati odziv birača bio je 17 odsto. Glasanje teče bez smetnji i bilo kakvih incidenata, rekao je Gaon.

Glasovi sa teritorije južne pokrajine biće prebrojavani u Raškoj i Vranju, kao i na izborima pre dve nedelje.

Predstavnici OEBS-a uz čiju pomoć se organizuju izbori, ovog puta su na vreme, pre otvaranja birališta, dostavili izborni materijal na biračka mesta. U biračkim odborima nalazi se po pet članova koji imaju ugovor sa OEBS-om kao i u prvom krugu izbora koji je održan 6. maja.

Državljani Srbije koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji prvi su, još juče, izašli na birališta. Danas se glasa u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Za glasanje u inostranstvu, kao i 6. maja na opštim izborima, otvoreno je 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Glasanje za predsednika Srbije obavlja se po istim pravilima koji važe za izbor poslanika, pa tako birači mogu da glasaju samo ako biračkom odboru pruže na uvid važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana.

Birač može da glasa i bez obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, koji je trebalo da dobiju na kućnu adresu. Ukoliko želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome treba da obavesti birački odbor na dan glasanja, najkasnije do 11 sati, kako bi predstvanici došli kod njega. Glasaču, koji se na mestu glasanja zatekne u 20 sati biće omogućeno glasanje.

Novi šef države biće kandidat koji u drugom krugu predsedničkih izbora dobije više glasova. Mandat predsednika republike traje pet godina. Rok da RIK utvrdi i objavi rezultate izbora ističe za 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, što će novoizabranom šefu države omogućiti da otpočne petogodišnji mandat.

Završetkom drugog kruga predsedničkih izbora biće zaokružen izborni proces na svim novoima u Srbiji, koja će najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republičku vladu najkasnije do 5. septembra.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Tomislav Nikolić,   Predsednički izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Maja Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija birala predsednika: Slab odziv u duelu Tadića i Nikolića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Maj.2012

Manje od polovine registrovanih birača u Srbiji izašlo je u nedelju na drugi krug predsedničkih izbora. Profesor ekonomije Miroslav Prokopijević kaže da novu vlast, bez obzira ko to bio, čeka vruć krompir u vidu neminovnog smanjivanja potrošnje

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Treći duel Tadića i Nikolića

Izvor: RTS, 20.Maj.2012

U Srbiji su održani deseti po redu predsednički izbori. Prvi put, za predsednika Srbije glasalo se 1990. godine, kada je ta funkcija uvedena, a predsednički kandidati Boris Tadić i Tomislav Nikolić po treći put odmerili su snage u direktnom duelu...Glasači u Srbiji po deseti put birali su prvog...

Nastavak na RTS...

Građani Srbije biraju predsednika

Izvor: Studio B, 20.Maj.2012

Građani Srbije danas, kada se održava drugi krug predsedničkih izbora, biračko pravo mogu da iskoriste do 20 sati i izjasne se o novom šefu države. ..Biračka mesta otvarena su u sedam sati, a moraju biti zatvorena u 20 sati, s tim što će se svim biračima koji u tom momentu budu na biralištu...

Nastavak na Studio B...

Srbija ponovo na glasačkom metu

Izvor: Mondo, 20.Maj.2012

Širom zemlje u sedam sati otvorena su biračka mesta na kojima građani mogu da se u drugom krugu predsedničkih izbora izjasne o novom šefu države. Glasa se i u dijaspori, odziv mnogo manji u drugom krugu.

Nastavak na Mondo...

Odalović: Otvorena sva biračka mesta u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2012

BEOGRAD -..Sva biračka mesta u Srbiji otvorena su na vreme i bez problema, a glasanje u inostranstvu - u SAD, Velikoj Britaniji i Kanadi je završeno i proteklo u redu, rekao je jutros sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović...On je u izjavi za RTS rekao da nema pojedinačnih primedbi,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Glasao kandidat DS-a Boris Tadić

Izvor: B92, 20.Maj.2012

Beograd -- Kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić glasao je u opštini Stari Grad...On je na biračko mesto broj 34 došao nešto posle 10 časova, zajedno sa roditeljima, suprugom i obe ćerke...Kao i pre dve nedelje, glasanje Tadića izazvalo je veliko medijsko interesovanje,...

Nastavak na B92...

Srbija bira predsjednika

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Maj.2012

U Srbiji su jutros u 7.00 časova otvorena sva birališta na kojima, u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima će građani moći da se opredijele između kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića i kandidata koalicije "Napred Srbijo" Tomislava Nikolića.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pokrajinski izbori

Izvor: RTS, 20.Maj.2012

Birači u Vojvodini, pored izjašnjavanja u drugom krugu izbora za predsednika Srbije, birali drugu polovinu od ukupno 120 poslanika pokrajinske skupštine. PIK: U Vojvodini do 19 časova glasalo 43,22 odsto birača...20.55 - Prema podacima PIK-a, u Vojvodini do 19 časova glasalo 43,22 odsto birača...20.07...

Nastavak na RTS...

Analitičari za RTV: Nikolić predsednik, Tadić premijer

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2012

NOVI SAD -..Novinar Teofil Pančić rekao je u izbornom programu Radio - televizije Vojvodine da pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji otvara mogućnost premijerskog mesta za Borisa Tadića..."Prvi glasovi su samo prvi nagoveštaji, pitanje je ako je Nikolić pobedio u trci za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

CESID: Nikolić pobednik bez dileme

Izvor: Beta, 20.Maj.2012

BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) - CESID je u nedelju uveče saopštio da je kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić "bez dileme" pobednik izbora za predsednika Srbije, jer je prema konačnoj proceni osv.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.