Srbija će štititi prava Srba u dijaspori

Izvor: S media, 03.Jul.2010, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će štititi prava Srba u dijaspori

Predsednik Boris Tadić izjavio je danas, na osnivačkoj Skupštini dijaspore i Srba u regionu, da Srbija ima legitimno pravo da vodi nacionalnu politiku, i da ni po koju cenu neće odustati od zaštite nacionalnog identiteta Srba koji žive van njenih granica.

"Svi koji su mislili da će evropska Srbija odustati od zaštite svojih nacionalnih interesa nisu bili u pravu, moderna Srbija danas štiti svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nacionalne interese", poručio je Tadić na svečanosti u Domu Narodne skupštine.

Tadić je, ističući da Srbija danas garantuje svakom svom gradjaninu zaštitu nacionalnog i kulturnog identiteta, ima pravo da zahteva i da Srbima, gde god da oni žive, budu davane iste garancije.

"Srbija nikada neće dovesti u pitanje integritet susednih država, ali moramo uzeti u obzir činjenicu da Srbi žive i u tim državama i Srbija ima obavezu da štiti njihov nacionalni i kulturni identitet", rekao je Tadić.

Srbija će, kako je rekao, nastaviti da insistira na regionalnoj politici mira i saradnje, i samo sa takvom politikom može biti istinski garant zaštite interesa Srba u okruženju.

Tadić je objasnio da Srbiji pravo na zaštitu nacionalnih interesa i identiteta Srba daje upravo činjenica da je ona na svojoj teritoriji omogućila svima da neguju sopstveni identitet, i to po daleko naprednijim standardima od onih koji se primenjuju u mnogim državama EU.

Ističući značaj formiranja Skupštine dijaspore i Srba u rasejanju, Tadić je rekao da je u poslednjih nekoliko decenija najsolventniji deo srpske ekonomije bili njeni gradjani koji rade u inostranstvu.

"Vi ste gradjani koji suštinski doprinosite ekonomskom oporavku Srbije i to je iskaz ekonomskog patriotizma", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je istakao da se u definisanju buduće saradnje matice i dijaspore nikako ne sme zaobići dragocena uloga Srpske pravoslavne crkve, ali i drugih crkava budući da i katolici i muslimani mogu imati srpski nacionalni identitet.

"Mi smo sekularna država, ali crkva ima pravo da iskaže svoj stav o svim pitanjima kao i svaka druga institucija", poručio je Tadić, i dodao da bi Srbija, bez uloge crkve u ključnim tačkama očuvanja nacionalne politike, imala daleko slabije potencijale za realizaciju te politike.

Kako je istakao uloga Srpske pravoslavne crkve je fundamentalno važna, kako na Kosovu i Metohiji, tako i na svim drugim mestima koja naseljavaju Srbi, jer ona nije samo čuvar verskog identiteta, već baštini šire kulturne i nacionalne vrednosti.

Predsednik Srbije je pozvao na medjuversku toleranciju jer je ona, kako je rekao, pretpostavka vodjenja konzistentne nacionalne politike, kojoj predstavnici svih verskih zajednica mogu dati svoj doprinos.

Skupu prisustvuju predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović, kao i ministri u Vladi Srbije. Skupštinu čini 45 srpskih delegata iz regiona i dijaspore.

Dejanović otvorila svečanu sednicu Skupstine dijaspore

U Beogradu je danas počelo zasedanje prve Skupštine dijaspore i Srba u regionu svečanom sednicom koju je u Domu Narodne skupštine otvorila predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović.

Otvarajući skup ona je istakla da se s pravom kaže da su "ljudi u rasejanju istinski zastupnici nacionalnih interesa, kulture i identiteta".

Skupštini dijaspore i Srba u regionu prisustvuju predsednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić, ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Djelić, ministar prosvete Žarko Obradović, ministar kulture Nebojša Bradić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, predstavnici diplomatskog kora, Srpske pravoslavne crkve i drugi.

Djukić Dejanović je navela da danas od tri i po miliona srpskih državljana, za koje se pretpostavlja da žive u rasejanju, oko 40.000 ima pravo da biraju i budu birani.

"Na žalost, u praksi su se javljali izvesni problemi u izbornom procesu, tako da su neki morali da prevale i hiljade kilometara do najbližih diplomatskih i konzularnih predstavništava da bi ostvarili svoje pravo glasa i takva situacija treba i mora da se promeni", rekla je Djukić Dejanović.

Predsednica srpskog parlamenta je dodala da bi matica na taj način motivisala predstavnike dijaspore da se upišu u biračke spiskove i u većoj meri uključe u buduće izborne procese.

Djukić Dejanović je podsetila da je 26. oktobra 2009. godine skupština usvojila Zakon o dijaspori i Srbima u regionu - sistemski zakon kojim se na sveobuhvatan način uredjuje oblast odnosa matične države i dijaspore.

Ona se osvrnula i na uporednu zakonodavnu praksu u razvijenim zemljama parlamentarne demokratije, rekavši da je Srbija na pravom putu da se, zaokruživanjem institucionalnog okvira za sprovodjenje Zakona, svrsta u red država koje sistemski i trajno brinu o ostvarivanju prava i zaštiti interesa svojih gradjana u rasejanju.

Djukić Dejanović je podsetila da institucionalni okvir čine Savet za odnose sa Srbima u regionu, Savet za dijasporu, Budžetski fond za dijasporu i Srbe u regionu i Skupština dijaspore i Srba u regionu.

Predsednica Skupštine osvrnula se na aktivnosti parlamentarne diplomatije koje su realizovali, pored ostalih i članovi Odbora za odnose sa Srbima van Srbije, kao što su posete Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Susreti u zemlji, ocenila je, ali i u državama u kojima žive srpski državljani obostrano su korisni i podsticajni za definisanje mogućih aktivnosti matice na zakonodavnom planu, a neretko se u tim razgovorima iskristališu i različite zakonodavne inicijative.

Djukić Dejanović je posebno naglasila da je raduje to što je izražena spremnost uglednih članova dijaspore da pomognu ukupnom razvoju zemlje, a posebno na ekonomskom planu - ulaganjem u investicije za dobrobit matice.

"Takve investicije imaju višestruki značaj, jer njima naši sunarodnici izvan Srbije - osim što unose svež kapital u maticu - pomažu u transferu znanja, veština i evropskih i svetskih merila i standarda modernog poslovanja", ukazala je ona.

Na svečanoj sednici Skupštine dijspore govoriće i predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za dijasporu Srdjan Srećković, nakon čega će biti održana konstitutivna sednica, na kojoj će biti izabran predsednik Skupštine.

Skupština je najviše predstavničko telo dijaspore i Srba u regionu, a sačinjena je od 45 delegata iz celog sveta.

Delegate iz dijaspore sutra će primiti patrijarh srpski Irinej u Parohijskom domu kod Hrama Svetog Save na Vračaru, a prijemu će prisustvovati i ministar za dijasporu, a dan kasnije i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.



Srećković: Postavljen temelj buduće saradnje


Ministar za dijasporu Srdjan Srećković izjavio je danas da će konstituisanjem Skupštine dijaspore i Srba u regionu biti postavljen temelj za buduću efikasniju saradnju matice i Srba koji žive van nje. Srećković je, obraćajući se u Beogradu delagatima Skupštine dijaspore i Srba u regionu, istakao da je usvajanjem Zakona o dijaspori i Srbima u regionu stvoren čvrst institucionalni okvir za buduću saradnju.

"Naš cilj je da uporedo sa procesom evropskih integracija koje nemaju alternativu pokušamo da objedinimo sve snage našeg naroda, da pokušamo da ogromne potencijale našeg rasejanja iskoristimo za potrebe unutrašnje i spoljne politike i privrednog razvoja Srbije, ali i da ostvarimo istorijsko pomirenje različitih delova jednog istog naroda", rekao je Srećković.

Predstavljajući viziju nove politike prema rasejanju, Srećković je rekao da će se u budućnosti sve mere koje država Srbija bude preduzimala zasnivati na principu partnerstva.

Prema njegovim rečima, tri ključna cilja Skupštine dijaspore i Srba u regionu trebalo bi da budu: pozicioniranje Srbije kao matične države, bolja iskorišćenost kapaciteta dijaspore i Srba u regionu i očuvanje nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta.

Srbija, kako je istakao, želi da bude stožer okupljanja celokupnog rasejanja, i državni vrh nikada do sada nije imao ozbiljniji pristup rešavanju problema dijaspore i Srba u regionu.

"Današnja Srbija jeste moderna i demokratska zemlja koja poštuje medjunarodno pravo i kojoj je upravo poštovanje medjunarodnog prava glavni argument za legitimizovanje sopstvenih državnih i nacionalnih interesa", rekao je Srećković.

"Srbija koja se hrabro suočava sa onim što je bila njena prošlost devedesetih, Srbija koja ide ka punopravnom članstvu u EU, Srbija koja ima evropske zakone i te zakone primenjuje na sve one koji nisu deo našeg većinskog naroda, zapravo je Srbija koja ima najjače argumente da traži ta ista prava za Srbe svoje sunarodnike u zemljama regiona", istakao je Srećković.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija će štititi prava Srba u dijaspori

Izvor: NaDlanu.com, 03.Jul.2010

BEOGRAD, 3. jula 2010. (Beta) - Srbija ima pravo i obavezu da štiti prava Srba u regionu i inostranstvu, poručio je u subotu predsednik Boris Tadić na konstitutivnoj sednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu. Na skupu u Domu narodne skupštine, Tadić je rekao da će Srbija štititi nacionalni,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Tadić na Skupštini dijaspore: Ne odustajemo od odbrane nacionalnih interesa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2010

BEOGRAD -..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da nisu bili u pravu svi oni koji su mislili da će evropska, građanska i moderna Srbija odustati od odbrane nacionalnih interesa..."Svi koji su mislili da će evropska i moderna Srbija odustati od nacionalnih interesa bili su u krivu i Srbija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština dijaspore usvojila deklaraciju

Izvor: RTV Pink, 04.Jul.2010, 01:47

. . . Skupština dijaspore i Srba u regionu usvojila je danas, završnog dana trodnevnog zasedanja u Beogradu, deklaraciju u kojoj se, između ostalog, pozivaju investitori iz dijaspore da ulažu u maticu, traži izmena propisa u oblasti izbornog zakonodavstva i donošenje adekvatnog zakonskog rešenja...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.