Srbija atraktivna za investicije

Izvor: RTS, 22.Nov.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija atraktivna za investicije

Dolazak američke kompanije "Sajtel" pokazuje da je Srbija dobra destinacija za investicije, poručio predsednik Boris Tadić. Čelnici američke kompanije kažu da su izabrali Srbiju zbog obučene, obrazovane radne snage i dobre infrastrukture.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je dolazak američke kompanije "Sajtel", koja je danas otvorila kol-centar u Beogradu, znak da je Srbija dobra destinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za investicije, kao politički i ekonomski stabilna zemlja.

"Otvaranje centra 'Sajtela' nije samo dobar znak za saradnju Srbije i SAD, već i da je Srbija dobra destinacija za investicije", poručio je Tadić na svečanosti povodom dolaska "Sajtela" u Srbiju.

Boris Tadić je istakao da su SAD strateški i ekonomski partner Srbije, a da je učlanjenje Srbije u Evropsku uniju strateški cilj Srbije.

Prema Tadićevim rečima, Srbija je danas politički i ekonomski stabilna. "Mir, stabilnost, ekonomski razvoj, socijalne reforme i regionalna saradnja, to je Srbija 21. veka", istakao je predsednik Tadić.

"Srbija pozdravlja vašu investiciju i ponudiće vam prijateljsko okruženje i atmosferu", rekao je Tadić na predstavljanju "Sajtela". Osvrćući se na svetsku ekonomsku krizu koja je počela 2008. godine i njen novi talas, koji je u toku, Tadić je istakao da je sada najvažnije dobro se pripremiti za taj udar.

"Vlada, institucije i privrednici imaju na umu različite mere, ali je pre svega neophodno sprovesti racionalizaciju troškova u državi. To nas očekuje u 2012. godini", rekao je Tadić.

Radna snaga razlog dolaska "Sajtela"

Čelnici američke kompanije istakli da su izabrali Srbiju za investiciju zbog obučene, obrazovane radne snage i dobre infrastrukture. Generalni direktor kompanije Bert Kvintana kaže da radnici u Srbiji imaju visok radni moral i izuzetne tehničke veštine i da dobro poznaju strane jezike.

"Beograd pruža odličan nivo infrastrukture posebno u oblasti informacionih tehnologija i transporta i to su bili ključni faktori da se odlučimo da uložimo u vašu zemlju", rekao je Kvintana.

Prema njegovim rečima, u vreme svetske ekonomske krize sve kompanije preduzimaju korake da smanje troškove i unaprede kvalitet usluga u čemu im "Sajtel" pruža pomoć.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik ocenila je da ova investicija donosi srpskoj ekonomiji stotine novih radnih mesta i pokazuje da je Srbija izuzetna destinacija za strane direktne investicije.

Vorlik se nada da će investicija "Sajtela" postati jedan od najboljih primera saradnje američke i srpske ekonomije i najava brojnih novih investicija u mesecima i godinama koji dolaze.

Prema ranijim najavama, kompanija "Sajtel" će u Srbiju uložiti 1,25 miliona evra i u početku uposliti 300 ljudi, za šta je dobila bespovratna sredstva od 2.500 evra po radnom mestu.

Kompanija "Sajtel", ima 57 hiljada zaposlenih. Posluje 26 godina i ima više od 135 domaćih i stranih centara u zemljama Severne i Južne Amerike, Evrope, Afrike i Azije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.