Srbija: Nuklearka vs hidroelektrana

Izvor: B92, 13.Nov.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Nuklearka vs hidroelektrana

Beograd -- Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić kaže da je u Srbiji sprečen najgori scenario - bankrot države, i da je održana politička stabilnost.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS rekao da ekonomska kriza u Srbiji još nije prošla i da će se za dve do tri godine izračunavati njene posledice.

On je dodao da je Vlada primenila mere od prvog trenutka kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se kriza pojavila, da rezultati nisu idealni i da uvek može biti bolje, ali da su sprečene teške ekonomske posledice koje su pogodile druge zemlje.

Tadić je kao primere naveo Mađarsku, rekavši da je ta zemlja pokušala da pronađe izlaz iz zaduživanja, Island koji bio na ivici bankrotstva, a kao posledicu toga rešenje pronašao na putu ka EU, dok je Grčka koja je, takođe, bila na ivici bankrotstva, posle izbora donela mere teške za stanovništvo.

Ko nema rezultate, leti iz Vlade

On je rekao da će odmah posle skupštine DS i Nove godine početi ocenjivanje rada Vlade jer u 2011. godini mora biti finiširano započeto i ispunjena predizborna obećanja. Tadić je poručio da će se nakon ocene rada Vlade videti ko može da nastavi da radi a ko ne može i taj ko ne može, kako je rekao, neka radi nešto drugo.

"Važno je da smo imali političku stabilnost, jer ona je uslov svih uslova", naglasio je Tadić i ponovio da ekonomska kriza nije prošla, ali da je Srbija aranžmanima sa MMF uspela da obezbedi viši kreditni nivo zemlje.

Predsednik Srbije je sinoć rekao i da će 2011. biti teška i kompleksna, dodajući da smo do sada izdržali "najteže i da je potrebno izdržati još jednu godinu". "Znam da ću platiti političku cenu zbog toga što govorim istinu građanima, ali spreman sam da platim tu cenu", kazao je Tadić.

On je izrazio i uverenje da će 2011. biti godina "kada se, ekonomska kriza i sve naše teškoće, na neki način, smanjuju". "Neću da kažem da svi problemi nestaju, ali se suštinski smanjuju i otvaraju se perspektive", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da ćemo imati vrlo tešku i kompleksu 2011. godine, ali je izrazio uverenje da će nakon tog perioda, ako budemo sprovodili mere ekonomske politike koje su planirane, ukoliko svi radimo svoj deo posla, doći bolji dani za naše građane i za zemlju.

"Građani će taj boljitak osetiti za deset, 12 ili 15 meseci. Otvara se perspektiva kudikamo boljeg života nego u prethodne dve godine", rekao je on, ističući da je i u teškom vremenu bilo pozitivnih rezultata, kao i da oni, uskoro treba da uslede.

"Od 2012. godine čekaju nas bolji dani i opipljivije podizanje standarda građana", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, pozitivni rezultati treba da uslede ovih dana u domenu obazovanja, investicijama, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala... "Teškoće su još ispred nas ali građani treba da znaju da imamo plan kako da ih rešavamo u vremenu koje je ispred nas i kako možemo da izađemo iz krize", rekao je on.

Sindikati da pokažu odgovornost

Predsednik Srbije je apelovao na Vladu Srbije i sindikate da u periodu ekonomske krize pokažu odgovornost i povedu socijalni dijalog. "Puki zahtevi za povećanje plata i lakšim uslovima za odlazak u penziju ne vode našu ekonomiju ka progresu", rekao je Tadić i dodao da "ako svi štede ovog trenutka, i ako svi produžavaju radni staž, moramo i mi to da činimo jer ćemo se takmičiti sa tim ekonomijama na tržištu rada".

Tadić je istakao da je sada važno na realnim osnovama sprovesti rebalans budžeta i odrediti budžet za sledeću godinu. "Odlučujuće je važno da Srbija ne pređe crvenu linju zaduženja", rekao je Tadić i upozorio da Srbija ne sme dozvoliti "enormna zaduženja" koja bi platile buduće generacije.

"To bi nam na kratko donelo bolji život, ali bismo kasnije morali da platimo veliku cenu", objasnio je Tadić i naveo da bi prekomernim zaduživanjem političari koji vode vladajuću koaliciju bili popularniji, ali bi teret oporavka od krize preneli na buduće generacije.

Kako je istakao, ne sme se dogoditi da ministri zbog svoje promocije podižu razdeo u budžetu koji pripada njihovim ministarstvima.

"Ako budemo disciplinovani i racionalni, uveren sam da možemo da prođemo bez velikih oštećenja ovu krizu koja je kao cunami pogodila svetsku privredu i ekonomiju", poručio je Tadić.

On je pozvao i opozicione stranke da u periodu krize pokažu odgovornost i ne izlaze u javnost sa nerealnim očekivanjima. "Građani treba da znaju realnu situaciju i o tome treba da ih obavesti premijer", rekao je Tadić i dodao da sve što je predmet socijalnog dijaloga moraju da odobre i međunarodne finansijske institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda.

Tadić je istakao i da međunarodne finansijske institucije ne ucenjuju Srbiju već da Srbija spovodi ekonomsku politiku koja će joj omogućiti da najbrže izađe iz krize i poboljša životni standard građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.