Spoljnopolitički ciljevi Srbije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Jan.2011, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spoljnopolitički ciljevi Srbije

Beograd -- Status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je glavni spoljnopolitički cilj Srbije, izjavio predsednk Boris Tadić na ambasadorskoj konferenciji u Beogradu.

U Beogradu je počeo dvodnevni skup ambasadora Srbije u inostranstvu u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Obraćajući se ambasadorima, Boris Tadić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio da je najvažniji spoljnopolitički cilj Srbije u 2011. sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

predsednik Boris Tadić naveo je da je drugi cilj u evropskim integracijama dobijanje datuma za početak pregovora, ali da je teško reći da li je to ostvarljivo ove godine.

Kao drugi spoljnopolitički prioritet koji "proističe iz Ustava i kompleksnih istorijskih odnosa", Tadić je naveo Kosovo. "Kosovo je naše unutrašnje pitanje, ali je internacionalizovano 1990-ih", rekao je on.

Jeremić: Četiri spoljnopolitička prioriteta

Ambasadorsku konferenciju u Palati "Srbija" otvorio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić je obraćajući se ambasadorima rekao da će Srbija u 2011. raditi na ostvarenju četiri prioriteta spoljne politike, kao i da će 31. januara Vlada podneti odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji.

Prema rečima Jeremića, četiri glavna prioriteta spoljne politike Srbije biće rad na evrointegracijima, nastavak mirne odbrane ustavnog poretka, konsolidovanje regionalne stabilnosti i saradnje i produbljavanje ekonomskih odnosa širom sveta.

"Srbija će nastaviti da sprovodi četiri prioriteta: rad na daljim evrointegracijama, nastavak mirne odbrane ustavnog poretka, konsolidovanje regionalne stabilnosti i saradnje i produbljavanje ekonomskih odnosa širom sveta. Srbija će na ovim prioritetima raditi snažeći bilateralne odnose širom sveta koji iz naše perspektive stoje na četiri glavna stuba: Brisel, Moskva, Peking i Vašington", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Evropa ostaje "centralni strateški prioritet", a 31. januara Vlada Srbije podneće odgovore na upitnik Evropske komisije.

Tokom ove godine srpska diplomatija će se fokusirati na to da se ostvare "tri veoma važne stvari - ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama koje to još nisu učinile, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU kao i datuma za početak

pregovora, naveo je on.

Jeremić je kazao i da je stav Srbije u pogledu nezavisnosti Kosova nepromenjen i da po tom pitanju pred spoljnom politikom stoje dva zadatka - da obezbedi da se ne poveća broj zemalja koje su priznale Kosovo i da se održi "zdravo međunarodno okruženje" za dijalog Beograda i Prištine.

Dzurinda: Reforme su vredne truda

Na ovogodišnjoj ambasadorskoj konferenciji specijalni gost je šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda.

Slovački ministar spoljnih poslova je rekao da se nada da će Evropska unija uskoro početi pregovore o pristupanju sa Srbijom.

Dzurinda je naveo da članice Evropske unije "nemaju pravo da kažu da je Unija umorna od širenja" i pozvao Srbiju da nastavi sa reformama kako bi se pridružila EU.

"Smatram da sam dovoljno kvalifikovan da kažem kako su reforme veoma teške i bolne. Dozvolite mi da vas ohrabrim i uverim da su reforme vredne truda zbog boljitka cele nacije. Ako Srbija uradi svoj deo posla, mi smo spremni i veoma srećni da pomognemo i želimo da budemo koristan partner i pouzdan prijatelj", rekao je Dzurinda.

Podršku na daljem putu ka članstvu u Evropskoj uniji Srbiji pruža i Francuska. Prema rečima novog francuskog ministra za evropske poslove Lorana Vokijea, promene u Srbiji kreću u dobrom pravcu. On je u utorak u Parizu razgovarao sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Mađarski ministar spoljnih poslova Janoš Martonji izjavio je da će Mađarska, koja predsedava Evropskoj uniji, učiniti sve što može da tokom sledećih šest meseci pomogne u približavanju Srbije i celog regiona zapadnog Balkana EU. U intervjuu za "Večernje novosti", Martonji je, međutim, ukazao da će mišljenje Evropske komisije o aplikaciji Srbije biti "predstavljeno tek u drugoj polovini godine, tako da mađarsko predsedništvo neće biti u prilici da preduzme nikakve nove inicijative u tom smislu".

Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.