Rasvetljavanje sudbine nestalih uslov pomirenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasvetljavanje sudbine nestalih uslov pomirenja

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je, povodom Međunarodnog dana nestalih, pozvao države regiona da učine sve kako bi se rasvetlila sudbina osoba nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

U razgovoru predsednika Tadića sa predstavnicima Regionalne konferencije udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije konatstatovano je da od rešavanja sudbine nestalih zavisi celokupan proces pomirenja i uspostavljanje boljih odnosa zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pogođenih ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Spomen ploča srpskim žrtvama

Povodom dana nestalih, u Tašmajdanskom parku u Beogradu otkrivena je danas spomen ploča srpskim žrtvama stradalim u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine.

Spomen obeležje je osveštao i opelo žrtvama služio starešina crkve Svetog Marka Boško Gagić sa sveštenstvom hrama pored koga je ovaj skromni beleg podignut.

Članovi porodica nestalih i građani položili su potom ruže na spomen ploču, a predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih s Kosova i Metohije Verica Tomanović pročitala je pismo Odbora regionalne konferencije nestalih.

Pismo sa istovetnom sadržinom, upućeno predstavnicima svih institucija vlasti i političkim partijama u zemljama regiona, pročitano je danas u Sarajevu i Vukovaru, gde su i udruženja nestalih BiH i Hrvatske obeležila Međunarodni dan nestalih.

U pismu porodice nestalih od svih traže da prestanu sa "licitiranjem i zlouoptrebom žrtava", kao i "lažnim obećanjima zarad svog sitnog profesionalnog ili ličnog interesa".

One su istakle da 15 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, za njih još traje rat jer nisu otkrili šta se dogodilo sa njihovim najmilijima.

U pismu je istaknuto da su "naredbodavci, egzekutori i izvršioci zločina" uzeli sebi za pravo da posmrtne ostatke žrtava i po nekoliko puta skrnave, premeštaju s mesta ukopavanja i zameću trag, a porodicama serviraju neizvesnost, koja je teža od istine.

Svečanosti otkrivanja spomen ploče prisustvovali su Mlađan Đorđević i Rade Dubajić, savetnici predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika Vlade Jovana Krkobabića, kao i potpredsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić.

Tadić je dodao da će, kada je reč o nestalim Srbima i Albancima sa Kosova i Metohije, država Srbija učiniti sve kako bi se utvrdila njihova sudbina i ukazala neophodna pomoć njihovim porodicama, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Odalović: Svi moraju da otvore arhive o nestalima

Zemlje zapadnog Balkana moraju da se suoče s odgovornošću, otvore svoje arhive i sarađuju u rasvetljavanju sudbine 14.650 nestalih osoba za kojima se još traga, izjavio je danas predsednik Komisije Vlade Srbije Veljko Odalović.

"To je jedan mali grad za koji danas ne znamo gde se nalazi", rekao je Odalović na konferenciji pod nazivom :"Gde su nestali" održanoj povodom Međunarodnog dana nestalih.

On je podsetio da je od prvih nestanaka ljudi u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije prošlo 20 godina, a još ima i poznatih grobnica koje nisu ekshumirane, informacija koje nisu proverene, započetih procesa koji nisu dovršeni i zahteva na koje organi i institucije zemalja u okruženju ne odgovaraju.

"Ja ih pozivam da se suoče sa ovim problemom onako kako se suočila Srbija", kazao je Odalović i naveo da je u centralnoj Srbiji izvršeno 1.425 ekshumacija, a identifikovano više od 1.100 tela žrtava i da je Srbija dosad rešila više od 1.200 slučajeva nestalih.

"Meni je žao što se u mrtvačnicama i na Šalati (Zagreb) i u mrtvačnici u Prištini nalaze na stotine ekshumiranih tela za koje nema ni podataka, ni saznanja čija su", rekao je Odalović.

On je istakao da "nema ni valjanih argumenata" i ni opravdanja što se ne vrši ekshumacija preko 460 poznatih grobnih mesta u Hrvatskoj i što mnoga grobna mesta još nisu evidentirana.

Prošle godine u Hrvatskoj ekshumirane samo dve grobnice

Komisija Vlade Srbije za nestale uspela je ipak da evidentira 200 novih nestalih, ali uz pomoć MKCK i nevladine organizacije "Veritas", rekao je Odalović i naveo da su prošle godine ekshumirane samo dve grobnice u Hrvatskoj, u kojima je nađeno 46 posmrtnih ostataka i da je srpska strana preuzela samo 78 tela, što je veoma malo.

On je podsetio da vlasti u Sarajevu ne žele da potpišu sporazum o saradnji i ne daju mnogo informacija i naveo da zbog toga već 10 godina nije moguće rešiti sudbini 103 vojnika, državljanina Srbije, koji su pobijeni u kolonama prilikom mirnog povlačenja snaga bivše JNA.

Istakavši da je Srbija odgovorila na zahteve svih Komisija za nestale i organa iz okruženja, Odalović je saopštio da će na osnovu zahteva iz Prištine biti nastavljene pretrage na području Medveđe i Raške, kao i sa bosanskom stranom u jezeru Perućac.

Sutra počinje potraga za masovnom grobnicom Srba na Belaćevcu

Sutra će, kako je naveo, početi iskopavanja na lokaciji "Žilivode", na površinskom kopu Belaćevac, a u pripremi radovi na području Košare, gde se traga za nestalim srpskim vojnicima.

Da bismo bili efikasni u daljem traganju za nestalima, potrebne su nam nove informacije o lokacijama, potrebno je da se otvore sve arhive", rekao je Odalović i naglasio da svaka zemlja kojoj je cilj da uđe u EU mora da se suoči s ovom vrstom zločina i reši pitanje nestalih.

On je podsetio da su predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, poslali poruku da je pitanje nestalih jedno od najprioritetnijih i da bez njegovog rešenja nema pomirenja u regionu.

"Nažalost, to nisu učinili i drugi", kazao je Odalović.

Protest u Gračanici

Nekoliko desetina članova porodica nestalih Srba i drugih nealbanaca okupilo se danas u Gračanici povodom međunarodnog dana nestalih, pod motom širenja istine o nestalima.

Predsednik Udruženja porodica nestalih lica Milorad Trifunović pozvao je sa skupa predsednika države, ministre i sve nadležne institucije da im se pridruže i da pomognu rasvetljavanju istine o njihovim najbližima.

"Traga sa za nestalih 538 Srba i ostalih nealbanaca, odnosno oko 1.700 ukupno na ovim prostorima. Naravno, moram da uputim apel svima da se rasvetle sudbine svih, ne samo Srba, nego i Albanaca. Želimo da se rasvetle sudbine svih bez obzira na nacionalost", kazao je Trifunović.

U Prištini su uoči dana nestalih, članovi porodica nestalih Albanaca obnovili fotografije okačene na ogradi ulaza u skupštinu Kosova, opominjući kosovske vlasti da se više bave sudbinom nestalih.

Na Kosovu se, prema podacima vlasti u Beogradu i Prištini, traga za još 1.873 nestala lica. Većina njih su Albanci.

Pol Anri Arni: Neprihvatljivo da se posle 20 godina ne zna sudbina nestalih

Šef regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Pol Anri Arni pozvao je danas vlade zemlja na prostoru bivše Jugoslavije da efikasnije i brže rešavaju problem 14.650 nestalih tokom ratova 1991-1999. godine.

Na konferenciji za novinare u Beogradu povodom Međunarodnog dana nestalih, Arni je rekao da se 2.392 osobe vode kao nestale u sukobu u Hrvatskoj, 10.419 u Bosni i Hercegovini, a 1.839 osoba nestalo je u sukobima na Kosovu.

Ocenivši da je neprihvatljivo da posle 20 godina još nije poznata sudbina skoro 15.000 osoba, on je rekao da taj problem predstavlja ozbiljnu prepreku na putu ka pomirenju i regionalnoj saradnji.

"Da bi ispunile svoje obaveze, države zapadnog Balkana moraju da počnu sveobuhvatnu potragu za informacijama o sudbini nestalih i da u nju uključe i policijske, vojne i sudske arhive koji se odnose na potencijalne grobnice", rekao je Arni.

Prema njegovim rečima, ako bi se potraga za nestalima odvijala sadašnjim tempom, biće neophodno 22 godine za rešavanje preostalih slučajeva u Hrvatskoj, 11 godina za slučajeve u Bosni i Hercegovini, a 33 godine na Kosovu.

Arni je rekao da će prioritet delegacije MKCK-a biti dogovor o otvaranju nacionalnih arhiva i međunarodnog arhiva misije UNMIK na Kosovu, kao i da se odblokira dosije o sukobu u Hrvatskoj.

Hrvatska traga za oko 1.000 osoba o kojima od srpske strane nikada nije dobila nikakve odgovore, a postoje i posmrtni ostaci nekoliko stotina Srba koji nikada nisu identifikovani, naveo je Arni.

Politika najveća prepreka

Predsedavajuća Koordinacijom srpskih udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije Olgica Božanić rekla je da je politika najveća prepreka u potrazi za više od 14.000 osoba.

"Radovali smo se kada su se menjale vlasti i očekivali da će se time proces potrage za nestalima pomeriti s mrtve tačke", rekla je Božanićeva i dodala da su mnogi roditelji nestalih preminuli i da mnogi neće dočekati da saznaju istinu.

Ona je kazala da porodice nestalih nisu zadovoljne rešavanjem njihovih prava, radom nadležnih institucija koje su uključene u pronalaženje nestalih, kao i procesuiranjem ratnih zločina.

Predstavnici udruženja porodica nestalih posle konferencije za novinare okupili su se kod crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, gde je u 11.30 otkriveno spomen-obeležje nestalima.

Rasvetljavanje sudbina nestalih vezano za ulazak u EU

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić pozvao je danas, na Međunarodni dan nestalih, nadležne organe u regionu da efikasnije rešavaju sudbine nestalih, jer će u suprotnom, kako je naveo, zemlje zapadnog Balkana biti daleko od Evrope.

Krkobabić je, u izjavi dostavljenoj medijima, napomenuo da je rasvetljavanje sudbina nestalih lica neodvojivo vezano za pitanje ulaska zemalja zapadnog Balkana u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.