Putin: Ostaćemo saveznik Srbije

Izvor: B92, 23.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ostaćemo saveznik Srbije

Beograd -- Rusija je bila i ostaće saveznik Srbije kada je reč o Kosovu, kaže ruski premijer Vladimir Putin. Moskvu ne zabrinjavaju težnje Srbije da pristupi EU.

Putin je rekoa da razlozi savezništva dve zemlje proizlaze iz istorijskih veza i bliskosti dve zemlje

"Moskva i Beograd će zajedno raditi na tome da evrointegracije Srbije ne štete srpsko-ruskim odnosima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Rusija je bila i ostaće saveznik Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji i ne treba objašnjavati razloge za to. Oni proizlaze iz istorijskih veza i bliskosti dve zemlje", poručio je Putin na konferenciji za novine u Palati Srbija posle višečasovnih razgovora.

Prema njegovim rečima, pozicija Rusije po pitanju Kosova je takva da Moskva polazi od Rezolucije SB UN 1244 i da će tako postupiti i dalje, jer tu rezoluciju niko nije ukinuo.

Vladimir Putin objasnio je i kako vidi približavanje Srbije Evropskoj uniji

" Evropska orjantacija Srbije nas ne brine i ne uznemirava, pažljivo ćemo pratiti taj proces i zajedno raditi na tome da on ne bude na štetu odnosa naših dveju država. Mislim da je to moguće i da se ti putevi mogu pronaći", kaže Putin.

Upitan šta misli o nedavno započetom dijalogu Beograda i Prištine, Putin je naveo da je reč o suverenom izboru srpskog naroda.

"Suveren je izbor srpskog naroda kako će da vodi svoje poslove, bilo kakvi pregovori bolji su od sukoba, ako bude to od nas traženo, podržaćemo taj proces", rekao je Putin.

Tadić: Otvaranje novih perspektiva

Boris Tadić je ocenio kao vrlo uspešne razgovore s premijerom Rusije Vladimirom Putinom, imajući u vidu mogućnost otvaranja novih perspektiva u mnogim pitanjima.

"Dobio sam garancije da će projekat Južni tok biti realizovan kako je planirano", rekao Tadić.

"Imamo najviši mogući stepen saglasnosti u pitanjima međunarodne politike, a izuzetno je značajan doprinos Rusije u očuvanju suvereniteta i integriteta Srbije na Kosovu i Metohiji u SB i UN", rekao je Tadić posle razgovora sa ruskim premijerom.

"Svim tim procesima suštinski doprinos dao je Putin", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da je strateški cilj Srbije Evropska unija, ali da Beograd nikada neće prenebregnuti suštinske veze sa Rusijom.

Tadić o Martijevom izveštaju

Tadić je rekao da je otvorio pitanje podrške inicijativi Srbije u Savetu bezbednosti UN da nezavisni tužilac ispita navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

"To je potrebno kako bi se utvrdili svi izvršioci, kako bi bili procesuirani i kako bi otvorili prostor za pomirenje u regionu", rekao je Tadić.

On je naveo da se Srbija zalaže za sveobuhvatnu i korenitu istragu Martijevih navoda, kao i slučajeva svih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.

Zaštititi civile u Libiji

Tadić i Putin založili su se danas u Beogradu za zaštitu civilnog stanovništva u Libiji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora ruskog premijera sa srpskim državnim vrhom, oni su rekli da se ne može porediti bombardovanje Libije sa bombardovanjem Srbije 1999.

Putin je kazao da je "zabrinjava lakoća sa kojom se poslednjih godina donose odluke o upotrebi sile" i izrazio zabrinutost zbog civilnih žrtava u Libiji.

"Veoma smo zabrinuti zbog stradanja civilnog stanovništva u Libiji i želimo da sve odluke idu u pravcu prestanka razaranja i ugrožavanja civilnog stanovništva", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je kazao da treba "što pre uspostaviti mir i vladavinu prava" i da "Srbija podržava svaku odluku koja vodi u tom pravcu".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Otvorene nove perspektive, Južni tok sigurno

Izvor: Blic, 23.Mar.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio danas veoma uspešnim razgovore sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom, imajući u vidu mogućnost otvaranja novih perspektiva u čitavom nizu pitanja. ..Blog "iz minuta u minut" o poseti ruskog premijera beogradu pratitie ovde..Ruski premijer Vladimir Putin najavio...

Nastavak na Blic...

Rusija i Srbija planiraju da naprave regionalni centar vanrednog humanitarnog reagovanja u gradu Nišu

Izvor: Vostok.rs, 23.Mar.2011

23.03.2011. -..Rusija i Srbija planiraju da naprave regionalni centar vanrednog humanitarnog regovanja u gradu Nišu i pozivaju druge evropske zemlje da učestvuju u njemu. Kako je saopštio premijer RF Vladimir Putin na konferenciji za štampu posle pregovora sa predsednikom Borisom Tadićem, na osnovu...

Nastavak na Vostok.rs...

Jeremić: Rusija će se založiti za istragu

Izvor: S media, 24.Mar.2011, 00:42

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio da je premijer Vladimir Putin potvrdio da će se Rusija založiti u Savetu bezbednosti za "kreiranje adekvatnog mehanizma" za istragu o optužbama za trgovinu organima na Kosovu i Metohiji. .."Premijer Putin je, kao što su i bila naša očekivanja, potvrdio...

Nastavak na S media...

"Na vašoj smo strani oko Kosova, ali u NATO ne smete"

Izvor: Blic, 24.Mar.2011

Hrvatski mediji izvestili su o jučeranjoj poseti ruskog premijera Vladimira Putina Beogradu, ističući da su teme razgovora sa srpskim političkim vrhom bile ekonomske i političke prirode..."Putin je Srbima rekao: Na vašoj smo strani oko Kosova, ali u NATO ne smete", naslov je Jutarnjeg lista koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.