Proslava u Moskvi

Izvor: RTS, 09.Maj.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava u Moskvi

Vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, obeležen Dan pobede nad fašizmom. Predsednik Boris Tadić rekao da će Srbija ostati trajno opredeljena za borbu protiv fašizma i dodao da je ideja ujedinjene Evrope nastala na temeljima te borbe.

Na Crvenom trgu u Moskvi, uz prisustvo ruskog državnog vrha i oko 30 šefova država i međunarodnih organizacija, među kojima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << održana je vojna parada - centralni događaj proslave 65 godina od pobede nad fašizmom.

Iznad grada je proletelo 127 aviona i helikoptera, a trgom je defilovala mehanizovana kolona u kojoj je bilo 16 jedinica iz Drugog svetskog rata, uključujući i tenkove T-34 i samohodne protivtenkovske topove, ali i savremena oklopna vozila, minobacače i druge vrste naoružanja.

Na paradi je prikazan i savremeni antiraketni sistem "pancir", a prvi put u istoriji održavanja parada prikazane su tri protivavionske instalacije prenosnog raketnog sisetma "topolj-m ".

Zbog današnje proslave, u okviru vazdušni prostor iznad Moskve je ograničen, a centar grada pretvoren je u pešačku zonu.

Parada je počela iznošenjem zastave Ruske Federacije i znamenjem pobede u Drugom svetskom ratu. Jedinicama postrojenim na Crvenom trgu obratio se i čestitao praznik ministar odbrane Anataloj Serđukov.

Potom se učesnicima parade i prisutnim gostima i veteranima Drugog svetskog rata, kojih se u Moskvi okupilo oko 3.000, obratio predsednik Rusije i vrhovni komandant Dmitrij Medvedev.

On je pozvao na ujedinjenje napora u suprotstavljanju novim izazovima i pretnjama i izrazio uverenje da pojavljivanje ruskih i savezničkih vojnika u istom stroju na Paradi pobede u Moskvi pokazuje zajedničku odlučnost da se zaštiti mir i ne dopusti revizija rezultata Drugog svetskog rata.

"Pouke Drugog svetskog rata pozivaju nas na solidarnost. Mir je i dalje krhak. Obavezni smo da pamtimo da ratovi ne počinju u jednom trenutku. Zlo dobija snagu ako se pred njim povlačimo i nastojima da ga ne primećujemo", rekao je Medvedev.

"Samo se zajedno možemo suprotstaviti savremenim pretnjama. Samo na osnovu dobrosusedstva možemo rešavati problem globalne opasnosti", rekao je Medvedev.

Po završetku vojne parade, predsednik Tadić, nemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsednik Ivo Josipović, u pratnji ruskog predsednika Medvedeva, položili su cveće na Grob neznanog junaka pored zidina Kremlja.

Tadić je izjavio da će Srbija ostati trajno opredeljena za borbu protiv fašizma i svih ideologija koje propagiraju mržnju i istakao da srpski narod nikada nije imao ništa blisko sa fašizmom i nacizmom.

Prema njegovim rečima, sve što predstavlja iskaz antisemitizma i rasizma nikada ne sme imati utemeljenje u Srbiji kao antifašističkoj zemlji.

"Kao predsednik Republike uvek ostajem privržen antifašističkim idealima. Kao i drugi državnici u svetu, želim da se poklonim antifašističkim snagama i svima koji su položili svoje živote da bismo mi danas bili slobodni i da bismo mogli da kreiramo našu budućnost u miru", rekao je Tadić.

"Srpski narod je podneo velike žrtve, ali sećajući se naših žrtava ne zaboravljamo ni žrtve drugih naroda Jugoslavije, jer to je bila naša zajednička borba", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, današnji dan mora biti obeležavan kao nauk budućim generacijama, jer svet je nekada bio ujedinjen u borbi protiv fašizma a danas je ujedinjen u borbi protiv terorizma.

"Ideja ujedinjene Evrope nastala je na temeljima borbe protiv fašizma, jer ujedinjena Evropa je projekat pomirenja i nikada takvog grandioznog projekta ne bi bilo da nije bilo pobede nad fašizmom", rekao je Tadić.

Prvi put marširale i strane jedinice

Prvi put u istoriji sa ruskim jedinicama marširale su i strane vojne jedinice i to vojska Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Poljske.

Na paradi je učestovovalo 11.335 ruskih vojnika iz svih rodova oružanih snaga, kao i oko 1.000 pripadnika vojski zemalja članica antifašitičke koalicije - Zajednice nezavisnih država, Velike Britanije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske.

Uz najnovije naoružanje ruske vojske, na Crvenom trgu je prikazano i oružje iz Drugog svetskog rata, kao i savremeno naoružanje.

Od stranih državnika na proslavi su bili kineski predsednik Hu Đintao, namačka kancelarka Angela Merkel, kao i Bugarske, Izraela, Kine, Letonije, Mongolije, Hrvatske, Estonije...

Tadić je prvi predsednik Srbije koji je pozvan u Moskvu na proslavu Dana pobede.

Američki predsednik Barak Obama i britanski premijer Gordon Braun nisu došli u Moskvu, kao ni lideri Belorusije i Ukrajine, zbog proslava koje će biti održane u Minsku i Kijevu.

Zbog situacije u evro-zoni, učešće su otkazali i francuski predsednik Nikola Sarkozi i italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Grad u znaku parade

Iako se 9. maj obeležava kao međunarodni dan pobede nad fašizmom, u Ruskoj Federaciji se, zbog važne uloge Sovjetskog Saveza u antihitlerovskoj koaliciji, ovaj datum obeležava kao Dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu između 1941. i 1945. godine.

Inače, zbog nedavnog nedavnog terorističkog napada čečenskih terorista u moskovskom metrou, proslava je organizovana uz veoma opsežne mere bezbednosti. Moskva je praktično pod opsadom hiljada pripadnika redovnih i specijalnih policijskih snaga.  

Građani Moskve 65. godišnjicu pobede nad fašizmom proslavljaju kao jubilej od prvorazrednog nacionalnog značaja, a čitav grad je u znaku parade.

Svaki izlog u širem centru Moskve okićen je posterima kojima se veliča pobeda nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicama. Širom višemilionskog grada postavljeni su bilbordi sa fotografijama iz Drugog svetskog rata, na videobimovima se emituju ratni filmovi, a sa zvučnika odjekuju pesme uz koje su se crvenoarmejci četiri godine borili.

O ključnoj ulozi Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu svedoči činjenica da je 75 odsto nacističkih divizija uništeno na Istočnom frontu i da su više od trećine žrtava, 26.225.000 ljudi, u Drugom svetskom ratu bili sovjetski građani.

Jugoslavija je u istom periodu izgubila 1.027.000 ljudi, od čega su tri četvrtine bili civili.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.