Priština ucenila Beograd, ministri ne idu u Peć

Izvor: Blic, 29.Sep.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština ucenila Beograd, ministri ne idu u Peć

Od svečanog crkvenog čina, kakvo je ustoličenje patrijarha srpskog u Patrijaršiji u Peći, napravljeno je političko pitanje koje je juče dostiglo svoje usijanje. Vladi Srbije međunarodni posrednici u pregovorima Beograda sa Prištinom definitivno su saopštili da nijedan ministar ne može da prisustvuje ustoličenju.

Naknadne najave pojedinih političara iz Beograda da će ići kao privatna lica, prema nezvaničnim saznanjima "Blica”, bile su bukvalno prst u oko kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vladi, što je dovelo u pitanje prethodni dogovor da predsednik Boris Tadić predstavlja Srbiju na ustoličenju. Kako saznajemo, Vlada u Prištini ranije je dogovor uslovila time da će ukoliko se pojavi ijedan ministar iz Beograda, doći i oni.

U Vladi Srbije juče nije bilo zvaničnih komentara ministara. Međutim, reagovala je SPC. Sinod je juče izdao saopštenje, pozivajući "članove Vlade Republike Srbije, lidere političkih stranaka i druge istaknute političke ličnosti da u potpunosti i bez ostatka poštuju dostojanstvo i duhovni karakter” čina ustoličenja.

Kako "Blic” saznaje, jučerašnjoj političkoj kulminaciji prethodila je višenedeljna veoma suptilna diplomatija. Beograd je preko međunarodnog posrednika - diplomate jedne od zemalja koje nisu priznale Kosovo - pokušao da izdejstvuje da celokupna Vlada i predsednik Srbije dobiju zvaničnu pratnju snaga na KiM.

Tačijev ultimatum

Nedeljama kosovske vlasti nisu pristajale da bilo kome iz Beograda to dozvole. Odgovor je neprestano bivao - ne. Na kraju, pre nekoliko dana odlučeno je da predsednik Srbije Boris Tadić predstavlja celu vlast Srbije. I takav je dogovor napravljen.

- Premijer Kosova Hašim Tači, međutim, kada je postignut dogovor, poručio je da je to kompromis koji, ukoliko ne bude ispoštovan, na ustoličenju će se, osim zvaničnika centralne Srbije, pojaviti i predstavnici vlasti Kosova - kaže za "Blic” jedan diplomata iz Prištine.

Kako je ranije bilo najavljeno, na današnjoj sednici Vlada je trebalo da donese konačnu odluku. Međutim, kako nezvanično za "Blic” potvrđuje jedan od ministara, znalo se za dogovor da ide samo Tadić. Međutim, juče ujutro je izdato saopštenje Ujedinjenih regiona Srbije u kome navode da na ustoličenje patrijarha srpskog idu Verica Kalanović, Tomica Milosavljević, Nebojša Bradić. U URS je rečeno za naš list da ne idu u svojstvu ministara - preko Vlade Srbije, već kao privatna lica. Međutim, odlazak bilo kog drugog predstavnika vlasti značio bi da Beograd ne poštuje dogovore, a kako niko nije posumnjao u Tačijevu ucenu, odlazak ministara, pa makar i kao privatnih lica, dodatno bi iskomplikovao situaciju.

U Uniji regiona Srbije za naš list je potvrđeno da je planirano da u privatnom svojstvu na ustoličenje idu članovi njihovog predsedništva. Međutim, naš sagovornik iz URS je rekao da ukoliko bude zahteva od Crkve, predsednika ili Vlade da se ne ide, "URS će to sigurno ispoštovati”.

Patrijarh o Zukorliću

Povodom kritika koje je na račun SPC nedavno uputio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, optuživši je da stoji iza svega što se u toj zajednici događa, posebno po pitanju veronauke, patrijarh je rekao da je reč o čoveku koji je "iskočio” iz verske organizacije i koji želi da postane politički lider. "To što Zukorlić radi nema nikakve veze sa verom, reč je o čistoj politici nekog ko ne želi ništa dobro državi u kojoj živi”, kazao je patrijarh Irinej u intervjuu Tanjugu.

Opširnije u izdanju za četvrtak, 30. septembar 2010.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.