Pozitivna poruka iz Berlina: Beograd pokazao fleksibilnost

Izvor: Blic, 23.Feb.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivna poruka iz Berlina: Beograd pokazao fleksibilnost

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele posetiće danas Beograd gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, javlja austrijska novinska agencija APA. Gvido Vestervele

Šef nemačke diplomatije razgovaraće sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, saopštila je Pres služba predsednika.

Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Vestervele će se sastati i sa šefom srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << diplomatije Vukom Jeremićem.

Kako "Blic” nezvanično saznaje u nemačkim diplomatskim krugovima Vestervele je juče odlučio da dođe u Beograd pošto su pregovori u Briselu zastali zbog uslovljavanja Prištine, koja insistira da se u fusnotu ubaci i deklaracija o nezavisnosti.

U nemačkim diplomatskim krugovima, inače, smatraju da je Beograd pokazao dovoljno fleksibilnosti i da je pružio prihvatljiv predlog da u fusnoti bude istaknuta Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Ponuda Prištini

Prema saznanjima "Blica" Štefan File, evropki komesar za proširenje ponudiće po prvi put danas zvanično Prištini da potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako "Blic” saznaje od ishoda regovora u Briselu zavisi i stav Vestervelea, koji će izneti danas po podne posle susreta sa srpskim čelnicima.

U nemačkim diplomatskim krugovima se procenjuje da ako srpski tim pokaže dovoljno fleksibilnosti oko primene Sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, da pitanje regionalnog predstavljanja Prištine na međunarodnim skupovima neće predstavljati prepreku za preporuku Nemače da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Vestervele će, kako prenosi APA pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, u Beogradu razgovarati o predstojećoj odluci Saveta EU o dodeli statusa kandidata Srbiji, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori timova Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova i primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.