Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2010, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija za "bilo kakvu penziju" Eve Ras

BEOGRAD -

Zadužbina Petar Kočić Beograd-Banja Luka danas je medijima i nadležnim institucijama uputila peticiju kojom se traži da nadležni pomognu našoj poznatoj dramskoj umetnici Evi Ras da dobije bilo kakvu penziju, pošto joj je porodična ukinuta, jer "ostvaruje i druge prihode".

Peticiju koju su, pored Zadužbine koja izdaje knjige Eve Ras, formulisali dramska umetnica i pisac Jelena Tinska i pisac Žarko Jokanović, do sada je potpisalo 2.187 uglavnom kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Eve Ras iz sveta filma, televizije i likovnih umetnosti.

Inicijatori su peticiju poslali na adrese predsednika Srbije Borisa Tadića, gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i ministra kulture Nebojšu Bradića, kao na sajt Tarfget/Meta.

U peticiji se traži da se "zaštite ugled i dostojanstvo u svetu poznate i priznate umetnice koja ima 71 godinu, bolesna je i očajna pošto joj je saopšteno da joj se ukida porodična penzija u iznosu od 18.500 dinara, koju je dobila kao udovica zaslužnog umetnika Radomira Rasa".

Autori peticije navode da su prvo imali cilj da se založe da se svim umetnicima povećaju penzije.

Međutim, pošto Eva Ras po zakonu ne može da dobije Nacionalnu penziju, jer nema starosnu, koju je mogla da dobije, ali je nije tražila, a na porodičnu ne može da dobije Nacionalnu, ona se našla u izuzetno teškom položaju.

Umetnica je, kako prenose autori peticije, izrazila želju da se promeni Zakon i da svi oni koji imaju porodične penzije mogu da rade kao što to mogu oni koji imaju starosne penziju. "Ako bude želela, moći će da nastavi tu svoju bitku", poručuju autori peticije.

Poznata glumica je kazala da je dobila obaveštenje u kojem se navodi da joj se isplata penzije obustavlja, a odluka o tome stupa na snagu odmah, bez obzira na pravo žalbe.

Ona smatra da je odluka apsurdna, jer sa tom penzijom, koja joj je ukinuta, nije mogla da preživi i zato je bila prisiljena da povremeno glumi i piše knjige.
Pogledaj vesti o: Eva Ras

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.